Máte radi ľadový čaj? Môžete oslavovať!

Ľadové čaje sú rovnako ako tie teplé globálnym drinkom. Čaj je jednoducho obľúbený nápoj, ktorý si nechceme odoprieť ani v lete. A to potvrdzuje aj fakt, že je celý jún mesiacom ľadového čaju! Patríte tiež medzi hrdých fanúšikov tohto jedinečného osvieženia s neodolateľnou chuťou? Potom je práve teraz ideálny čas dozvedieť sa o ňom pár zaujímavostí.

Aj ľadový čaj má svoj deň
Možno vás to prekvapí, ale aj ľadový čaj má svoj deň. Vlastne čo deň?! Ľadový čaj je v súčasnosti tak populárny, že mu patrí celý jeden mesiac. V USA je totiž mesiac jún stanovený ako mesiac ľadového čaju. A aby toho nebolo málo, tak sa môže pýšiť aj svojím Dňom ľadového čaju, ktorý pripadá na 10. jún.

Má za sebou bohatú históriu
Ľadový čaj, známy aj ako Ice Tea, sa začal v USA objavovať v 60. rokoch
19. storočia. Spočiatku bol vnímaný ako novinka, no už o pár rokov zaznamenal poriadny rozmach. Prvý tlačený záznam o ľadovom čaji pochádza z roku 1879. Marion Cabellová Tyreeová odporúčala vo svojej publikácii Houskeeping nechať vylúhovať jeden deň zelený čaj, potom naplniť pohár ľadom, dvoma lyžičkami cukru a následne priliať tento čaj.

Za „boom“ môže svetová výstava
Obľúbenosť ľadového nápoja najvýraznejšie stúpla po tom, ako ho majiteľ čajových plantáží Richard Blechynden predstavil na Svetovej výstave v roku 1904 v St. Louis. Teplé počasie ho inšpirovalo k novej receptúre. Jednoducho do svojich vzoriek čaju pridal ľad a osviežujúci nápoj sa takmer okamžite stal veľkým hitom. Rozšíril sa po celej Severnej Amerike a stal sa neoddeliteľnou súčasťou mnohých domácností a príležitostí.

Pýši sa vlastným príborom994ladovy_caj__is_000003618248xsmall
Máloktorý nápoj sa môže pýšiť tým, že na jeho konzumáciu bol vyvinutý špeciálny druh kuchynského príboru. Ľadový čaj je jednou z mála výnimiek. Jeho popularita bola behom krátkej doby tak veľká, že viedla až k vzniku nového príbora. Začali sa používať lyžičky s dlhou rukoväťou, vhodné na premiešanie cukru vo vysokých pohároch.

Nie je čaj ako čaj
Aj v prípade ľadových čajov platí – iný kraj, iný mrav. V rôznych krajinách sa môžete stretnúť s rozličným spôsobom spracovania a odlišnou chuťou. V niektorých európskych krajinách kúpite nesýtené aj sýtené ľadové čaje. V Japonsku zase presadzujú nesladený zelený čaj, ktorý je bežne dostupný v predajných automatoch. Indický ľadový čaj (Chai) dostanete na mnohých miestach okolo sveta a obsahuje indické korenie, zatiaľ čo thajská verzia je sladená cukrom a kondenzovaným mliekom. V južných častiach USA je obľúbený sladký čaj, v iných končinách krajiny sa podáva nesladený.

Množstvo druhov po celom svete
Dnes sú ľadové čaje rozšírené po celom svete. Zákazníci majú na výber z bohatej ponuky chutí – od klasických zelených čajov až po čaje s ovocnými príchuťami. Navyše kúpite ich v rôznych baleniach a rôzne značky. Napríklad Lipton predstavil svoju prvú verziu ľadového čaju vo forme práškovej zmesi v USA v roku 1964. Cestu do Európy si našla o 14 rokov neskôr a od tej doby značka neustále rastie. V roku 1991 Lipton začal uvádzať na trh porciovaný fľaškový ľadový čaj. V súčasnosti je k dispozícii vo viac ako sto rôznych krajinách po celom svete.

Nebojte sa párovania chutí
Ak patríte k milovníkom párovania najrôznejších chutí, doprajte si k obedu či večeri aj pohár ľadového čaju, ktorý vytvára ideálnu kombináciu s rôznymi druhmi jedla. Napríklad čierny čaj s citrónovou príchuťou sa skvelo hodí k údenej rybe, broskyňový variant je vhodný k čerstvej rybe či červenému mäsu. Ľahko trpká chuť zeleného čaju je potom ideálna napríklad k pokrmom z bieleho mäsa alebo rýb.