Matcha – top medzi zelenými čajmi!

Nepočuli ste ešte o zelenom zázraku z Japonska? Matcha je mletý čaj, najstaršia odroda zatieňovania japonských zelených čajov a okrem toho, že obsahuje o 137-krát viac EGCG – teda najúčinnejšieho antioxitantu bojujúceho proti rakovine ako bežný zelený čaj vo vrecúšku má aj kopec ďalších bonusov!

 

Japonský zelený mletý bio čaj Matcha nezatočí len s neželanými tukmi, pôsobí tiež preventívne proti hlavným civilizačným chorobám, uľahčuje zvládanie stresu, zlepšuje sústredenie, a vďaka jeho práškovej forme ho môžete mnohostranne využiť aj v gastronómií. V čaji Matcha sa vyskytuje antioxidant EGCG, ktorý pomáha pri redukcií váhy tým, že zrýchľuje metabolizmus o 30 – 40%. Matcha čaj sa konzumuje celý aj s listami, ktoré sú pomleté na jemný prášok, preto je bohatší na chlorofyl (silný detoxikačný prostriedok) v porovnaní s ostatnými zelenými čajmi. Zbaví telo toxínov,  má ideálne pH, je taktiež účinným prostriedkom, ktorý významne znižuje krvný tlak a tiež úroveň (zlého) LDL cholesterolu. Pitie čaju Matcha pôsobí ako omladzujúci prostriedok a obsahuje tiež antioxidanty, ktoré znižujú oxidačný stres v tele. Tento „zelený prášok“ obsahuje silnú aminokyselinu známu ako L-theanín. Ten preukázateľne znižuje stres, pomáha upokojiť myseľ a zlepšuje náladu. Tiež je výborným pomocníkom na sústredenie či pamäť, a taktiež má silné antibiotické a antivírusové účinky.

Ako sa vyrába…
Matcha rastie iba na zatienených poliach. Štyri týždne pred zberom sa polia úplne zatienia. Špeciálna tieniaca technika zabráni až 90% slnečného svetla. Rastlina, ktorá je v tej chvíli takmer v úplnej tme kompenzuje nedostatok svetla intenzívnou produkciou chlorofylu. Tým sú listy bohatšie na aminokyseliny a typická je ich smaragdovo zelená farba. Najskôr listy prejdú horúcou parou.Horúca para  zabráni fermentácii, udrží listy čerstvé a zaistí, aby všetky živiny v čaji ostali. Potom sa listy uložia do obrovskej rúry, ktorá ich vysuší pri teplote 180°C. Keď listy prejdú touto fázou, ich hmotnosť sa zníži takmer o polovicu.
Na záver prebieha proces odstránenia stopiek, vetvičiek a ďalších nechcených častí tak, aby výsledným produktom bola tá najjemnejšia a najčistejšia dužina z čajovej rastliny.  Miešanie rozdielnych tried čajových listov je jedným z najdôležitejších procesov pre zaistenie prvotriednej kvality čaju. Výroba čajovej zmesi je nevyhnutná pre dosiahnutie rozdielnych kvalít čaju Matcha. Matcha najvyššej kvality sa spozná vďaka upokojujúcej zelenej farbe a vôni, ktorá by mala byť jemná a zároveň sladká.

Posledným krokom pri výrobe čaju Matcha je mletie,  ktoré prebieha v hygienických priestoroch za pomoci žulových mlynov. Tie čaj rozomelú na úplne jemný prášok a tým vzniká Matcha. Veľkosť jedného zrniečka je 5-10 mikrónov. Je to tak jemné, že sa prášok doslova rozpúšťa v ústach.
Jeden žulový mlyn zomelie iba 30-40 gramov čaju za hodinu a aj v 21. storočí jedine táto technika zaručí, že si čaj počas výroby zachová svoju jedinečnú chuť, farbu a arómu.

 

Desatoro čaju Matcha

1. Iba jedna porcia čaju Matcha má rovnaké nutričné hodnoty ako 10 šálok zeleného čaju. Pri bežných čajoch nie je možné využiť všetky zdraviu prospešné vlastnosti, ktoré čaj ponúka. Vzhľadom na to, že Matcha sa melie na žulových mlynoch, tak vypijete celý čajový list a tým využijete plný potenciál, ktorý tento čaj ponúka.

2. Matcha obsahuje jedinečnú a silnú skupinu antioxidantov, ktoré sú známe ako katechíny. Tie nájdeme iba v zelenom čaji. Až 60 % z týchto katechínov sú EGCG, ktoré pomáhajú bojovať proti rakovine. Epigallocatechin-3-Gallo (EGCG) tiež spomaľuje nárast telesnej hmotnosti a vstrebávanie tukov.

3. Matcha obsahuje nepomerne viac antioxidantov ako ostatné potraviny. Podľa najnovších štúdií, ktoré merajú množstvo antioxidantov sa Matcha umiestnila na prvom mieste, pred takými špičkami ako je granátové jablko alebo čučoriedky.

4. Matcha je ideálnym každodenným zdrojom antioxidantov. Podľa Tufs University, potrebuje naše telo denne množstvo antioxidantov zodpovedajúcim 3600 až 4800 jednotkám ORAC, čo znamená, že 2 šálky denne vám zaistia dostatočné množstvo antioxidantov, ktoré vaše telo potrebuje.

5. Matcha pomáha upokojiť myseľ, zvyšuje sústredenosť aj pamäť a zlepšuje náladu vďaka tomu, že je bohatá na ojedinelú  aminokyselinu L-Theanine. Niet divu, že Budhistickí mnísi pijú Matchu ako pomôcku pri meditácii. Vďaka kombinácii L-Theaninu a kofeínu, dokáže Matcha vytvoriť stav jasnej mysle a čistej pozornosti pretrvávajúcej niekoľko hodín.

6. Matcha je ideálna aj pre diabetikov, pretože zabraňuje tvorbe glukózy v krvi. Katechíny, ktoré Matcha obsahuje, dokážu zablokovať enzýmy rozbíjajúce komplexné zlúčeniny na cukry.

7. Matcha podporuje schopnosť vášho tela spaľovať jedlo 4x rýchlejšie ako za normálneho stavu.

8. Pretože sú listy pestované v tieni, sú omnoho zelenšie a tým pádom obsahujú viac chlorofylu ako bežný zelený čaj. Matcha má výrazné detoxikačné účinky vyplývajúce práve z množstva chlorofylu, ktorý eliminuje ťažké kovy a chemické zlúčeniny v tele.

9. Matcha pomáha znížiť cholesterol a cukor v krvi. Samotný Matcha neobsahuje žiadny cukor, teda na glykemickom indexe dosahuje nulové hodnoty, pričom v jednej čajovej miske čaju Matcha nájdeme až 3 gramy vlákniny.

10. Na zvýšenie potenciálu antioxidantov, ktoré Matcha obsahuje, vyskúšajte zmiešať Matcha s kvapkou citróna alebo limetkovou šťavou. Pripravte si napríklad osviežujúci Matcha ľadový čaj.

Informácie získate na www.matchatea.sk.

Zdroj: Simona