Máme doma svetovú špičku

Je to rýdzo slovenský produkt s viac ako 50-ročnou tradíciou výroby. Je pripravovaný s láskou a trpezlivosťou, z kvalitného vínneho destilátu. Vyzrieva roky v dubových sudoch a svojou kvalitou, tento slovenský skvost, smelo konkuruje svetovým značkám.

Reč je samozrejme o Karpatskom brandy Špeciál, slovenskom brandy, tradičnom a obľúbenom nápoji, ktorého kvalitu a výnimočnosť potvrdzujú mnohé ocenenia v medzinárodných súťažiach. V novej sezóne 2020 získalo Karpatské brandy Špeciál opäť prestížnu zlatú medailu na China Wine and Spirits Awards v Hong Kongu. Súťaž CWSA je jednou z najrenomovanejších a najexkluzívnejších súťaží vín a destilátov na svete. Prihlásené produkty hodnotí 100 členná porota a každoročne sa do súťaže prihlásia súťažiaci z viac ako 50 krajín sveta. „Sme veľmi radi, že naše Karpatské brandy Špeciál potvrdilo svoje miesto na svetovej scéne. Táto zlatá medaila je pre nás veľkým zadosťučinením a ohodnotením našej práce. A hlavne je znakom, že na Slovensku vieme vyrobiť kvalitné brandy medzinárodnej úrovne,“ povedal Peter Ďuriš, Master Blender Karpatského brandy.

Aký je vlastne príbeh zrodu legendárneho slovenského brandy ? Na počiatku KBŠ stála úplne iná úloha.
Pred 50 rokmi Vinárske závody v Pezinku združovali niekoľko producentov vína. K nim patril aj závod na výrobu šumivého vína Hubert, aj malá pálenica v Pezinku. Pôvodne sa mala vyrobiť „iba ingrediencia“ do šumivého vína, to znamená také brandy, ktoré by nahradilo drahé francúzske dovozové koňaky, používané v tom čase pri výrobe sektu. Majstri pezinskej pálenice teda dostali túto úlohu a v roku 1968 uložili prvý destilát zo suchých odrôd viniča do dubových sudov. Už prvé degustácie ukázali, že pôjde o výnimočný destilát, ktorého je „len“ do sektu škoda. Preto bolo Karpatské brandy Špeciál  uvedené na trh ako samostatná značka a odvtedy patrí medzi najobľúbenejšie Slovenské produkty.

Ako teda KBŠ vzniká?
Dodržiavame pôvodnú, originálnu receptúru. Základom je kvalitné, zdravé víno. V pálenici sa z neho vypáli kvalitný vínny  destilát v procese dvojitej destilácie. Vínny destilát následne uložíme zrieť do dubových sudov, ktoré sú ďalším rozhodujúcim faktorom na ceste k výnimočnej kvalite a  unikátnej chuti.“ uvádza Peter Ďuriš.

Sudy sú základom chute.
Dubové drevo sudov je úzko previazané s chuťou brandy. Odovzdáva mu plnosť, jemné vanilkové tóny a dochuť po sušenom ovocí. Drevo cítiť, samozrejme, aj vo vôni. Brandy si zo suda všetko „vytiahne“, preto sa vyberajú len tie najkvalitnejšie sudy. Pri prvom použití suda je získané brandy iné, ako pri druhom, či treťom použití. Všetko je dôkladne sledované, priebežne degustované, aby výrobcovia vedeli, akým smerom sa chuť vyvíja. KBŠ v sudoch ostáva minimálne 5 rokov. Päť hviezdičiek na etikete symbolizuje práve tento minimálny počet rokov zrenia. Pred fľašovaním  sa brandy scelí v jednej veľkej nádobe, kde sa prepoja chute zo všetkých sudov. Dôležité je, aby výsledná chuť bola stále rovnako dobrá. Kým sa brandy dostane do fľaše a následne ku zákazníkovi, čaká ho ešte dlhá cesta sprevádzaná ďalšími technologickými operáciami.

Vyrábať brandy po dlhé roky a zachovávať rovnakú kvalitu  je mimoriadne zaväzujúce, pretože fanúšikovia a konzumenti chuť dobre poznajú.
Áno, je to zaväzujúce, ale zároveň vzrušujúce. Karpatské brandy Špeciál je prémiovým brandy, ktorému sa darí aj na medzinárodných súťažiach, kde sa pravidelne umiestňuje na popredných priečkach. Dnes ho mnohí familiárne nazývajú „Kábeeško a na Slovensku sa teší mimoriadnej popularite.“

Karpatské brandy Špeciál

  • sýta jantárová farba
  • delikátna drevitá vôňa
  • chuť vanilky a sušeného ovocia
  • proces dvojnásobnej destilácie
  • 5 rokov zrenia v dubových sudoch

O Karpatskom brandy Špeciál sme sa rozprávali s Master Blendrom Ing. Petrom Ďurišom.

 

Kto je Master Blender?
Je to človek, ktorý je zodpovedný za to, ako brandy chutí. Má vedomosti o celom výrobnom procese, od vína, cez destiláciu až po zrenie v sudoch. Samozrejme, že nerobí všetko sám, každý krok si vyžaduje ďalších odborníkov, no  je pri všetkých postupných krokoch. V záverečnej fáze je zodpovedný za to, aby brandy chutilo tak, ako ho poznáme a aké ho máme všetci radi.

www.karpatskebrandy.sk

Zdroj: Silvia P.