Kuchyňa

Lunter tipy: Ľahké letné recepty s tofu

Nielen v horúcich letných dňoch privítame v jedálnom lístku niečo ľahšie. Máme pre vás pár skvelých tipov.  Z tofu, vďaka jeho neutrálnej chuti, pripravíte chutné slané jedlá i sladké dezerty.

 

Letný šalát s tofu
2 porcie

Suroviny:
320 g údeného tofu
1 balenie čerstvej rukoly
2 hrste jahôd
2 broskyne
soľ
4 ČL citrónovej šťavy
olivový olej

Postup:

  1. Rozohrejeme si gril, grilovaciu panvicu alebo toastovač, podľa toho, čo máme k dispozícii. Broskyňu nakrájame na plátky, tofu prekrojíme na polovice.
  2. Na rozohriaty gril, grilovaciu panvicu alebo toastovač položíme plátky broskyne, tofu a grilujeme.
  3. Medzitým rukolu opláchneme pod tečúcou vodou, necháme odkvapkať a dáme do hlbokej misky.
  4. Umyté jahody nakrájame a pridáme k rukole. Šalát ochutíme olivovým olejom, citrónovou šťavou a soľou podľa chuti.
  5. Keď grilované broskyne zmäknú a tofu získa hnedú kôrku, vyberieme ich z grilu a servírujeme na šaláte.

 

Vegánsky hotdog po taliansky
2 porcie

Suroviny:
240 g chilli tofu párky
4 väčšie paradajky
1 strúčik cesnaku
15 g čerstvej bazalky
4 šampiňóny
mleté čierne korenie
½ ČL soli
1 ČL sušeného oregana
slnečnicové semienka

Postup:

  1. Paradajky ponoríme do vriacej vody asi na 1 minútu. Potom ich vyberieme a hneď premyjeme v studenej vode. Následne z nich ľahko stiahneme šupku.
  2. Očistený cesnak nadrobno nakrájame a krátko restujeme na rozohriatom olivovom oleji na panvici.
  3. Očistené paradajky nakrájame na kocky a pridáme k cesnaku. Keď sú takmer mäkké, pridáme k nim polovicu nakrájanej bazalky, soľ, mleté čierne korenie a sušené oregano. Hotovú zmes odstavíme zo sporáka.
  4. Medzitým si ugrilujeme dva párky na grile, grilovacej panvici alebo toastovači. Tofu párky grilujeme asi 10 minút, kým jemne nezhnednú.
  5. Šampiňóny ošúpeme, nakrájame a zľahka ich opečieme na panvici s kvapkou olivového oleja, kým nezmäknú.
  6. Pečivo z jednej strany prekrojíme, dáme doň zmes z paradajok, grilovaný tofu párok, šampiňóny a zvyšok najemno nakrájanej bazalky.
  7. Na záver môžeme na suchej panvici zľahka opiecť slnečnicové semienka a posypať nimi hot dogy.

Mrazený tofu krém
2  porcie

Suroviny:
90 g naturálneho tofu
1/2 banánu
¼ ČL bourbon vanilky
1/2 PL kokosového cukru
25 ml kokosového nápoja
120 g černíc
1 ČL citrónovej šťavy

Postup:

  1. Tofu s kokosovým nápojom  rozmixujeme v mixéri. Pridáme nakrájaný banán a černice – predtým si časť černíc odložíme na ozdobu. Opäť všetko rozmixujeme.
  2. Zmes ochutíme bourbon vanilkou, kokosovým cukrom a citrónovou šťavou.
  3. Krém prelejeme do uzatvárateľnej misky a uložíme do mrazničky.
  4. Každú polhodinu krém vyberieme z mrazničky a premiešame. Zopakujeme to 5 až 6-krát, aby nevznikli ľadové kryštáliky.
  5. Po niekoľkých hodinách môžeme krém podávať ozdobený zvyšným ovocím.

 

Banánový tofu chlieb

Suroviny:
180 g naturálneho tofu
3 banány
150 ml mandľového nápoja
3 PL rozpusteného kokosového oleja
60 g kokosovej múky
½ KL bourbon vanilky
2 ČL kypriaceho prášku
dve hrste čerstvých malín
dve hrste černíc

Postup:
1. V mixéri rozmixujeme banány, roztopený vychladnutý kokosový olej a kokosové mlieko.
2. V miske zmiešame  kokosovú múku, bourbon vanilku a kypriaci prášok do pečiva a zalejeme banánovou zmesou. Dôkladne premiešame.

  1. Do cesta pridáme umyté, nakrájané maliny a černice. Premiešame a vylejeme do papierom vystlanej formy.
  2. Banánový chlebík pečieme na 180°C asi 80 minút. Či je upečený, skontrolujeme špajdľou – ak bude suchá, chlebík je hotový.
  3. Tento banánový chlebík je mimoriadne vláčny, až ,,mokrý“, najlepšie je skladovať ho v chladničke. Vychladený je dokonalým dezertom na horúci letný deň.

 

Recepty a foto: Lunter

V receptoch sme použili:

Lunter Tofu naturálne – je vyrobené tradičným spôsobom zo slovenskej,  vysoko kvalitnej a geneticky nemodifikovanej sóje. Je mimoriadne bohatým zdrojom bielkovín a vápnika, neobsahuje lepok, cholesterol, ani žiadne konzervačné látky.  Pre neutrálnu chuť má široké využitie v teplej i studenej kuchyni, na prípravu chutných slaných jedál i delikátnych dezertov.

Lunter Tofu párky pikantné – sú ľahkou, bezmäsitou, jemne pikantnou alternatívou pre milovníkov rýchleho jedla. Párky pripravené z tých najkvalitnejších rastlinných surovín sú bohatým zdrojom prírodných bielkovín. Neobsahujú lepok, cholesterol, glutamáty, ani  konzervanty a údenie bukovým drevom im dodáva jedinečnú chuť.

Viac informácií nájdete na: www.lunter.com

 

To Top