Leto plné chutí s tuniakom Calvo

Calvo, líder medzi prémiovými značkami tuniaka v konzerve, prináša ľahké zdravé recepty vhodné nielen pre horúce dni. Leto je obľúbeným obdobím fanúšikov zdravého životného štýlu aj gurmánov a šéfkuchárov. Čerstvá zelenina a voňavé bylinky sú v tomto ročnom období jednoducho dostupné a priamo nabádajú k príprave zdravých jedál a objavovaniu nových chuťových kombinácií.

Pre naše zdravie a kondíciu je kľúčová aj kvalita potravín. Ľudský organizmus sa nenechá len tak ľahko oklamať mysľou, ktorá sa ho snaží často zmiasť nezdravými alebo nekvalitnými potravinami. Touto témou sa spoločnosť Calvo zaoberá aj vo svojej letnej reklamnej kampani, kde ukazuje, aké jednoduché je podľahnúť sebaklamu.

Recepty s tuniakom Calvo boli zostavené tak, aby obsahovali zdravé tuky a bielkoviny, ktoré organizmu v našich krajoch často chýbajú. Recepty pozostávajú z čerstvej zeleniny plnej vitamínov a minerálnych látok. Náročnejších stravníkov určite zaujme koláč s tuniakom zo špaldovej múky, ktorý zaručene zasýti a zároveň predstavuje ideálnu voľbu na letné výlety. Dostaňte z tohtoročného leta maximum a nabite organizmus vitamínmi, minerálmi a potrebnými omega-3 mastnými kyselinami.

Avokádo plnené tuniakom

Ingrediencie (pre 2 osoby):

·         4 zrelé avokáda

·         2 plechovky tuniaka Calvo v olivovom oleji 80 g

·         1 väčšia paradajka

·         1 červená cibuľa

·         2 strúčiky cesnaku

·         hrsť nasekaného koriandra

·         1 citrón

·         soľ a korenie

·         cherry paradajky a koriandrová alebo petržlenová vňať na ozdobu

Čas prípravy: 20 minút

Avokáda olúpeme, rozpolíme a vyberieme kôstky. Vzniknuté polovice pokvapkáme citrónom, aby nedošlo k oxidácii. V šiestich poloviciach avokád prehĺbime lyžicou otvory po kôstkach. Získanú dužinu spolu so zvyšnými dvoma polovicami avokád roztlačíme vidličkou alebo rozotrieme nožom. Najemno nakrájame červenú cibuľu, paradajku a cesnak. Mäso z tuniaka necháme odkvapkať a zmiešame spolu s paradajkami, červenou cibuľou, cesnakom a pretlačeným avokádom. Nakoniec vzniknutú zmes dochutíme pridaním koriandra, soli a korenia. Zmesou plníme polovičky avokáda, ktoré môžeme ozdobiť polovičkou cherry paradajky a lístkami koriandra. Podávať môžeme samostatne alebo s opečeným chlebom ochuteným olivovým olejom, cesnakom a bylinkami.

Cuketové rezance s tuniakom

Ingrediencie (pre 2 osoby):

·         1 filé z tuniaka Calvo v skle

·         2 menšie mladé cukety

·         2 hrste slnečnicových semienok

·         2 až 3 strúčiky cesnaku

·         6 cherry paradajok

·         2 hrste čerstvej bazalky

·         soľ, korenie a olivový olej

 

Čas prípravy: 25 minút

Cukety nakrájame na rezance s hrúbkou asi 4 milimetre. Rezančeky presolíme a necháme odležať. Pripravíme si filé z tuniaka a necháme ho odkvapkať. Najemno nakrájame cesnak. Na olivovom oleji orestujeme celé cherry paradajky a následne pridáme osušené cuketové rezance, ktoré tiež zľahka orestujeme. Nakoniec pridáme nakrájaný cesnak, bazalku a dochutíme soľou a korením. Cuketové rezance dáme na tanier, pridáme tuniakové mäso a posypeme slnečnicovými semienkami opečenými na suchej panvici. Hotové jedlo ozdobíme čerstvou bazalkou.

 

Koláč s tuniakom

Ingrediencie (2 osoby):

Cesto:

·         250 g špaldovej múky

·         1 vajce

·         125 g masla

·         hrsť čerstvého oregana

·         25 ml studenej vody

·         soľ

Náplň:

·         1 balenie tuniaka Calvo v olivovom oleji alebo s oreganom 3 x 80 g

·         hrsť vykôstkovaných čiernych olív

·         100 g syra feta alebo syra balkánskeho typu nakrájaného na kúsky

·         5 cherry paradajok rozkrojených na polovice

·         ½ stredne veľkého póru nakrájaného na kolieska

·         hrsť čerstvého oregana

·         2 vajcia

Čas prípravy: 60 minút

Múku preosejeme a nasypeme do misy, pridáme vajce, nakrájané maslo a najemno nasekané čerstvé oregano. Zmes osolíme, pridáme studenú vodu a vytvarujeme hladké cesto, ktorénecháme aspoň hodinu odležať v chlade. Z odpočinutého cesta vyvaľkáme placku, ktorú prenesieme do formy a dotvarujeme tak, aby sme mali cesto vo všetkých záhyboch a siahalo až po okraj. Cesto na dne poprepichujeme na niekoľkých miestach špajdľou alebo vidličkou, pokryjeme papierom na pečenie a zasypeme suchými fazuľami, aby sa cesto pri pečení nezdvihlo a zachovalo si tvar. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 15 minút. Následne koláč z rúry vyberieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí na koláč rovnomerne pokladáme jednotlivé suroviny. Nakoniec povrch koláča posypeme sekaným oreganom a zalejeme rozšľahanými vajcami. Dáme opäť do rúry a dopekáme asi 25 minút.

Archívny článok