Gastro

Letné grilovačky s Karpatským KB

Leto, dovolenky i prázdniny sú už v plnom prúde a tej správnej pohode už chýba snáď len partia kamarátov, dobrá hudba a opojne sa tiahnuca vôňa grilovaného mäska. Grilovanie alebo “grilpárty” si totiž v našich slovenských končinách našlo veľmi rýchlo svoju pevnú pozíciu, veď ako hovoria štatistiky, každý štvrtý Slovák sa zúčastňuje správnej „grilovačky“ aspoň desaťkrát ročne a dokonca aj častejšie.  Vyskúšajte svoju kulinársku zručnosť a pripravte si originálny recept s Karpatským KB.

 

Grilované kuracie stehienka s domácou BBQ omáčkou

  • kuracie spodné stehná
  • olivový olej
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL červenej papriky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL medu

 

  • 400 ml paradajkového pyré
  • 100 ml paradajkového pretlaku alebo pasty
  • 100 g hnedého cukru
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiku cesnaku
  • 1 ČL čierneho korenia
  • 2 PL dijónskej horčice
  • 1 ČL drvenej rasce
  • 2 ČL údenej papriky červenej
  • 2 PL Worcestrovej omáčky
  • 3 PL Karpatského KB
  • 3 PL jablkového octu

Z olivového oleja, soli, červenej papriky, pretlačeného cesnaku a medu si pripravíme marinádu. Obalíme v nej kuracie stehná a necháme cez noc alebo pár hodín odpočívať v chladničke. Na bbq omáčku si nakrájame cibuľu na drobno a jemne opražíme na oleji. Pridáme pretlačený cesnak a restujeme cca minútu. Pridáme korenie, horčicu, rascu, papriku, worcester, hnedý cukor a jablčný ocot. Premiešame a cca 1 – 2 minúty varíme. Potom pridáme paradajkové pyré a pretlak a varíme cca 60 minút na miernom plameni. Omáčka sa jemne zredukuje a zhustne. Približne 15 minút pred koncom pridáme Karpatské KB a dovaríme. Kuracie stehná si ogrilujeme do zlatohneda a podávame s bbq omáčkou.

Galetka s opitými nektarinkami
Galetky sú vlastne francúzske koláče z tenkého maslového cesta, ktoré sa dajú plniť na slano aj na sladko.  Ponúkame vám verziu s netradičnou, lahodnou plnkou s nádychom škorice a klinčeka.

  • kuracie spodné stehná
  • olivový olej
  • 190 g hladkej múky
  • 60 g krupicového cukru
  • 6 ks nektariniek alebo broskýň
  • 2 – 3 PL Karpatského KB Škorica Klinček
  • 80 g masla
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 ČL škorice
  • 1 vajíčko na potretie

 

Zmiešame múku, cukor, nakrájané maslo a vodu a vymiesime si cesto, v ktorom nám zostanú malé kúsky masla. Cesto by sa nemalo lepiť, preto ak je potrebné, pridáme ešte múku. Zabalíme ho do potravinovej fólie, roztlačíme na placku a necháme odpočívať v chlade cca 45 minút.

Medzičasom si pripravíme plnku. Nektarinky odkôstkujeme a nakrájame na mesiačiky. Do hrnca alebo panvice si dáme maslo, cukor a necháme na miernej teplote roztápať. Keď je maslo aj cukor roztopené a zmes začne karamelizovať, odstavíme. Primiešame škoricu a Karpatské KB Škorica a klinček a touto zmesou prelejeme nektarinky, dobre premiešame, aby sa celé nektarinky obalili a necháme vychladnúť.

Cesto si cez fóliu rozvaľkáme na papieri na pečenie do tvaru kruhu, po odstránení fólie do stredu cesta navrstvíme nektarinky tak, aby boli cca 3 cm od okraja. Okraj preložíme cez ovocie smerom dostredu a zlepíme. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 35 minút do zlatohneda. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a môžeme podávať s karamelovou omáčkou, zmrzlinou alebo šľahačkou.

Ak vás zaujali tieto recepty, omnoho viac ich nájdete na www.karpatskebrandy.sk

Autorka receptov a FOTO @stvoryzkuchyne

 

To Top