Kuchyňa

Len ho natrieť na chlieb..

Maslo je jeden z tradičných mliečnych výrobkov. Pre vysoký obsah mliečneho tuku bolo v posledných dekádach úspešne vytesňované z obchodných regálov, a teda i z domácností širokou ponukou (nezriedka lacnejších) rastlinných margarínov. V súčasnosti však maslo zažíva renesanciu – mnohí k nemu vracajú a v rozumnej miere ho pravidelne konzumujú. Nielen pre jeho lahodnú chuť, najmä výživovú hodnotu a fakt, že ´vedia, čo v ňom je´.

Spotreba mliečnych výrobkov a mlieka je na Slovensku momentálne na historickom minime-160 kg/os/rok, odporúčaná spotreba mlieka a mliečnych produktov je pritom 220 kg/os/rok. Mliečne výrobky sú zo skupiny potravín, ktoré sú významnou súčasťou stravy a sú na našom trhu bežne dostupné. Ich dobrovoľnou, či preventívnou nekonzumáciou sa oberáme o hodnotnú výživuktorú svojim zložením ľudskému organizmu poskytujú.

Je však jeden mliečny výrobok, ktorý si úspešne preráža cestu späť na jedálny lístok. Je ním maslo. Kravské mlieko, z ktorého sa maslo vyrába (múti), je bohatým zdrojom bielkovín, sacharidov, tukov, minerálnych látok, najmä vápnika, vitamínov A, D, E, K a vitanímy skupiny B. Je aj hlavným zdrojom konjugovanej linolovej kyseliny – CLA, ktorá má významné imunostimulačné účinky,“ uvádza prof. MUDr. Štefan Hrušovský, CSc., Dr.SVS., internista, hepatológ a gastroenterológ, prednosta I. internej kliniky ZSU a UNB Dionýza Diešku v Bratislave.

Maslo je medzi tukmi z hľadiska vyváženej stravy druhé najvhodnejšie na konzumáciu, kým rastlinné margaríny sú až na poslednom mieste:

1) olivový olej
2) maslo
3) živočíšne tuky (bravčová, kačacia, husacia masť)
4) rastlinné margaríny.

Zdroj: Katarína S.

To Top