Kuracie stripsy (marinované vo nakorenenom fermentovanom mlieku) s dipom z Karpatského KB podľa „muža v kuchyni“

Milé dámy aj milí páni, tento video-seriál receptov s Karpatským KB vám prináša  „Muž v kuchyni“. Juraj Praženka, ktorý je dôkazom toho, že poctivé menu, varenie ale aj pečenie si môžu vziať na starosť aj páni. Na zaujímavom spojení chutí si však rozhodne pochutí celá rodina.  Juraj Praženka, známy fotograf  a milovník foodu po dvoch, pomerne náročných receptoch a na základe spätnej väzby(kamoši/známi) pripravil niečo viac  easy, rýchle, pritom iné ako sa na prvý pohľad zdá. Nie sú to klasické kuracie kúsky v 3-obale, je to unikátny recept.

Tak vyskúšajte! 😊 .

TIP autora: : Fermentované mlieko (acidko/cmar) marinovaním mení štruktúru mäsa, obvykle aj suché kuracie prsia sú s ním veľmi jemné a šťavnaté a stripsy, aj bez použitia strúhanky zostávajú dlho chrumkavé. Karpatské KB pridáva v dipe jedinečnú chuť a arómu a výborne sa hodí k takémuto fastfoodu (ale napríklad aj ku krevetám a morským plodom).

Ingrediencie:

  • Kuracie prsia 4ks (cca 800-1000g)
  • 400ml Acidko
  • 10g soľ (marináda)
  • 10g granulovaný/sušený cesnak (marináda)
  • 5g biele korenie (marináda)
  • 250 g múka
  • 8g soľ
  • 6g granulovaný/sušený cesnak
  • 4g biele korenie
  • 2g sušené oregano
  • 2g granulovaná/sušená cibuľa
  • 4g  sladká paprika
  • 150g majonéza
  • 100g kečup
  • 2 lyžice worchestrovej omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice Karpatského KB
  • petržlenová vňať

 

Postup:
Kuracie prsia si narežeme na pásiky (stripsy), či kuracie kúsky (nugetky). V miske zmiešame acidko a koreniny na marinádu. Mäso následne necháme marinovať min. 1-2 hodiny, ideálne cez noc.
Medzitým si pripravíme dip z Karpatského KB. Zmiešame majonézu, kečup, worchestrovú omáčku. Pridáme najemno postrúhaný/prelisovaný cesnak a 2 lyžice Karpatského KB. Všetko dobre premiešame, prípadne dochutíme soľou /korením.
Vo väčšej nádobe si zmiešame múku, soľ, biele korenie, sladkú papriku. sušené oregano, cesnak a cibuľu.
Pozn.: pri príprave obalu pokojne experimentujte. Pridajte napr. pálivú papriku, sušenú majoránku, čerstvú petržlenovú vňať a pod. Zároveň ak doma nemáte všetky suroviny: podstatná je soľ a červená paprika, vrelo odporúčaný cesnak.

Obalené stripsy potom vysmážame v oleji (teplota cca 180 stupňov) 5-6 minút.
Po miernom vychladnutí (ideálne na mriežke/rošte, aby sa stripsy nezaparili a zostali chrumkavé) podávame s dipom z Karpatského KB.
Príloha nie je nutná, ale hodia sa hranolky, pečené zemiaky, či čerstvý stonkový zeler.

Dobrú chuť Vám praje Karpatské KB😊

Foto a recepty v spolupráci s Karpatským KB vytvoril Juraj Praženka
Inšpirujte sa, viac ako 60 rôznych inšpiratívnych receptov nájdete na www.karpatskebrandy.sk

TIP: Tri varianty chutí pre vaše recepty

Tradiční kuchári, ale aj moderní a kreatívni fanúšikovia varenia mimoriadne ocenia pri príprave receptov kvalitu troch verzií Karpatského KB. Klasické Karpatské KB je tradičný slovenský produkt, ktorý poznajú už viaceré generácie. Súčasťou nápoja je kvalitný vínny destilát aj slovenský med. Má plnú vyváženú chuť a jemnú vôňu s nádychom vanilky a sušeného ovocia. Vyskúšať môžete aj variácie Karpatské KB Hruška a Karpatské KB Škorica Klinček. Môžete si ich vychutnať aj samostatne, ku šálke kávy, v miešaných nápojoch, či už studených alebo horúcich.

Klasické Karpatské KB, ale aj variácie Hruška či Škorica-Klinček nájdete aj na e-shope: www.najnapoje.sk

Zdroj: Silvia P.