Kedysi jedlo chudobných – dnes slávi návrat do našich kuchýň

Pohánka slávi návrat do našich kuchýň

Trápia vás kŕčové žily alebo popraskané cievky?  Stavte na pohanku. Teploty  predsa stúpajú, oblečenia ubúda a po krásnych, zdravých nohách túži každá z nás. Ak patríte medzi tie šťastné a žilky vás netrápia, pridajte si aj tak pohánku do jedálnička. Je veľmi dobrou prevenciou  a ukrýva v sebe mnohé ďalšie zdravé pozitíva.

Pohanka nie je typickou obilninou ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Jej domovom je Ázia, v  Európe sa pestuje približne od 15. storočia, no na Slovensku či v susedných Čechách nie je typickou prílohou. Skôr veľmi ojedinelou. Je výnimočná svojou citlivosťou na chemikálie, preto ju je možné pestovať len na „čistých“ pôdach. Mnohých prekvapí svojou orieškovou chuťou. Príprava je vcelku krátka – stačí tri minúty povariť a pol hodinu nechať dôjsť, za to účinkov na naše zdravie má veľa. Dá sa jesť na sladko aj na slano. Skvelá je napríklad pomixovaná na kašu so škoricou a medom. Fantázii sa však medze nekladú.

 

Dôležitý rutín
Rutín je flavonoid, ktorý je dôležitý  pomocník v cievnej sústave, pretože utesňuje steny ciev a zabraňuje krvácaniu. Pohanka je výborným zdrojom tohto flavonoidu, preto je výborná pri ochoreniach žíl. Ďalej je výborným pomocníkom pri krvácajúcich ďasnác či hemoroidoch. Je vhodná pri vysokom krvnom tlaku, ale tým že cievy utesňuje a zužuje, ju v tomto prípade nejezdte každý deň. Je tiež výbornou prevenciou proti artritíde, zlepšuje nielen imunitný systém, ale aj  libido. A je dobrá na nervy.

Každé trojhranné zrnko je okrem rutínu  zdrojom vápnika, fosforu a draslíka a dôležitých nenasýstených mastných kyselín. Obsahuje B a E vitamíny, železo, horčík a nemenej podstatné aminokyseliny. Ak ešte stále rozmýšľate či si ju pri najbližšej príležitosti uvariť, verím, že Vás presvedčí fakt, že v tele sa správa zásadotvorne a tým vplýva na acidobázickú rovnováhu. Dlhé roky pohanka, označená ako jedlo chudobných, zostávala bez povšimnutia. No konečne sa jej dostalo patričného ocenenia a zažíva veľký návrat. Rozhodne má prečo, preto jej  skúste aj Vy vyčleniť miesto vo Vašej kuchyni. Dobrú a zdravú chuť!

Zdroj: Michaela
Foto: Shutterstock

Pohánka slávi návrat do našich kuchýň