Kapusta nielen na Štedrý večer

kapusta

Kapusta patrí k nevyhnutne k Vianociam, no nemali by sme na ňu zabúdať ani po iné dni. Jeden z dôvodov je aj ten, že obsahuje viac vitamínu C ako citrón.

V minulosti sa stala dôležitou zložkou potravy, už Starovekí Rimania ju považovali za liek. Kyslú kapustu využívali pri liečbe žalúdočných vredov a morovej nákazy. Okrem vitamínu C obsahuje aj vitamín B, látku inositol, ktorá pozitívne vplýva na svaly a mozog. Vďaka tejto zelenine máme lepší metabolizmus, neukladajú sa tuky vo vnútorných orgánoch a pôsobí aj ako prevencia proti Alzheimerovej chorobe.

Zo stopových prvkov sú v nej obsiahnuté látky ako draslík, vápnik, zinok i železo. K ďalším vitamínom patrí vitamín A a vitamín E. Ten napomáha odbúrať stres a tiež spomaľuje starnutie. Vitamín K má na starosti správnu zrážanlivosť krvi a znižuje krvný tlak. Vďaka vláknine sa udržiava črevná mikroflóra.

Pravidelnou konzumáciou kyslej kapusty sa dá predísť infarktu, mŕtvici, depresii a mnohým iným civilizačným chorobám. Čo najčastejšie by ju mali jesť najmä diabetici. Kyslá kapusta je podľa istých štúdií aj účinným afrodiziakom. Ženám zvyšuje odolnosť proti rakovine pŕs a vaječníkov.

Ak chcete schudnúť, potom si ju treba nevyhnutne zaradiť do jedálnička. Tým, že obsahuje vlákninu, si zaplníte žalúdok. Je výbornou detoxikačnou látkou, podporíte si ňou aj imunitu.

Práve v tomto období si náš organizmus pýta viac vitamínov. Doprajte si tento domáci produkt s bohatou históriou a niekoľkými možnosťami jej spracovania. Surová i kyslá má svoje opodstatnenie pre konzumáciu. Jedlo s bohatým zdrojom živín je skutočne pre každého.

Odporúča sa jesť najmä v surovom stave. Jedzte ju a budete mať aj príjemnú náladu, posilnený imunitný systém, viac červených krviniek, zníži vám hladinu cukru v krvi, uchráni pred vznikom rakoviny a vylieči aj žalúdočné vredy.
Jej využitie je bohaté. Prístup ku kapuste taký ľahký. Je to naša domáca zelenina, ktorú by sme nemali podceňovať. Zdravie sa vám za to odmení.

Zdroje: http://plnielanu.zoznam.sk/c/1123/skvela-kapusta-surova-ci-kvasena–pre-zdravie-ako-stvorena; http://www.detoxikacia-dieta.com/kysla-kapusta

Foto: http://cdn.sheknows.com/articles/2013/08/Mike/SK/1_Healthy/woman-eating-healthy.jpg

 

Autor: INA