
Je tu jeseň, zbierame ovocie hlavne jablká a okrem ich zavárania a jedenia, ich samozrejme používame častejšie ako obyčajne, aj na pečenie.
Prinášame vám zopár receptov kde dominujú jabĺčka, prajeme dobrú chuť!
Mandľovo-jablkový koláč
Čas na prípravu: asi 25 minút
Prísady:
Na cesto:
– 250 g mäkkého masla alebo margarínu
– 200 g práškového cukru
– štipka soli
– 2 balíčky vanilínového cukru
– 3 vajcia
– 350 g polohrubej múky
– 2 kávové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
– 2 polievkové lyžice strúhanky
– 125 ml mlieka
Na náplň:
– 100 g strúhaných mandlí
– 100 g hrozienok
– 1 polievková lyžica rumu
– 3 polievkové lyžice hrozienok
– štipka škorice
Na obloženie:
– 8 malých jabĺk
Ešte potrebujeme:
tortovú formu (priemer 26 cm)
Príprava:
- Na cesto vyšľaháme maslo alebo margarín s cukrom, soľou a vanilínovým cukrom do peny. Postupne pridávame vajcia, múku zmiešanú s kypriacim práškom, strúhanku a mlieko. Všetko dobre premiešame. Jednou tretinou cesta vyplníme dno vymazanej a strúhankou vysypanej tortovej formy (? 26 cm).
- Na náplň zmiešame všetky suroviny v miske a dobre premiešame. Jablká ostrúhame, prekrojíme na polovicu a jadrovníky vykrojíme nožom. Vzniknuté otvory vyplníme mandľovou náplňou.
Jablkový Pie s vanilkovou omáčkou
Doba prípravy: asi 35 min.
Doba pečenia: asi 10 minút roláda, asi 10 minút mrvenička
Prísady:
Na cesto:
– 4 vajcia
– 60 g cukru
– 1 balíček
– Vanilínového cukru
– 50 g hladkej múky
Na náplň:
– 8 olúpaných jabĺk
– 20 g cukru
– 1 balíček škoricového cukru
Na posypanie a poliatie:
– 50 g cukru
– 50 g masla
– 80 g hladkej múky
– balíček pudingu s vanilkovo-smotanovou príchuťou
– 500 ml mlieka
– 40 g cukru
Ešte potrebujeme:
– plech na pečenie
– papier na pečenie
– formičky na vykrajovanie asi 9 cm
Príprava:
- Na prípravu cesta vyšľaháme vajcia, cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny. Zľahka vmiešame múku a rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry piecť. Doba pečenia: asi 10 minút
- Olúpané jablká nakrájame na kocky a dusíme s cukrom a škoricovým cukrom domäkka.
- Na posypanie ručne zmiešame cukor, maslo a múku, dáme na plech vyložený
papierom na pečenie a pečieme asi 10 minút do chrumkava.
- Z vychladnutej piškóty vykrajujeme formičkou kolieska, formičku necháme okolo piškóty, naplníme jablkami a posypeme vychladnutou mrveničkou. Rovnako pripravíme všetky kolieska.
- Pred podávaním polejeme horúcim vanilkovo-smotanovým pudingom.
Autor: Lujza