Jesenné recepty z jabĺk

Je tu jeseň, zbierame ovocie hlavne jablká a okrem ich zavárania a jedenia, ich samozrejme používame častejšie ako obyčajne, aj na pečenie.

Prinášame vám zopár receptov kde dominujú jabĺčka, prajeme dobrú chuť!

 

Mandľovo-jablkový koláč
Čas na prípravu: asi 25 minút

Prísady:
Na cesto:
– 250 g mäkkého masla alebo margarínu
– 200 g práškového cukru
– štipka soli
– 2 balíčky vanilínového cukru
– 3 vajcia
– 350 g polohrubej múky
– 2 kávové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
– 2 polievkové lyžice strúhanky
– 125 ml mlieka

Na náplň:
– 100 g strúhaných mandlí
– 100 g hrozienok
– 1 polievková lyžica rumu
– 3 polievkové lyžice hrozienok
– štipka škorice

Na obloženie:
– 8 malých jabĺk

Ešte potrebujeme:
tortovú formu (priemer 26 cm)

Príprava:

  1. Na cesto vyšľaháme maslo alebo margarín s cukrom, soľou a vanilínovým cukrom do peny. Postupne pridávame vajcia, múku zmiešanú s kypriacim práškom, strúhanku a mlieko. Všetko dobre premiešame. Jednou tretinou cesta vyplníme dno vymazanej a strúhankou vysypanej tortovej formy (? 26 cm).
  2. Na náplň zmiešame všetky suroviny v miske a dobre premiešame. Jablká ostrúhame, prekrojíme na polovicu a jadrovníky vykrojíme nožom. Vzniknuté otvory vyplníme mandľovou náplňou.

 

Jablkový Pie s vanilkovou omáčkou
Doba prípravy: asi 35 min.
Doba pečenia: asi 10 minút roláda, asi 10 minút mrvenička

Prísady:
Na cesto:
– 4 vajcia
– 60 g cukru
– 1 balíček
– Vanilínového cukru
– 50 g hladkej múky

Na náplň:
– 8 olúpaných jabĺk
– 20 g cukru
– 1 balíček škoricového cukru

Na posypanie a poliatie:
– 50 g cukru
– 50 g masla
– 80 g hladkej múky
– balíček pudingu s vanilkovo-smotanovou príchuťou
– 500 ml mlieka
– 40 g cukru

Ešte potrebujeme:
– plech na pečenie
– papier na pečenie
– formičky na vykrajovanie asi 9 cm

Príprava:

  1. Na prípravu cesta vyšľaháme vajcia, cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny. Zľahka vmiešame múku a rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do rúry piecť. Doba pečenia: asi 10 minút
  1. Olúpané jablká nakrájame na kocky a dusíme s cukrom a škoricovým cukrom domäkka.
  2. Na posypanie ručne zmiešame cukor, maslo a múku, dáme na plech vyložený

papierom na pečenie a pečieme asi 10 minút do chrumkava.

  1. Z vychladnutej piškóty vykrajujeme formičkou kolieska, formičku necháme okolo piškóty, naplníme jablkami a posypeme vychladnutou mrveničkou. Rovnako pripravíme všetky kolieska.
  2. Pred podávaním polejeme horúcim vanilkovo-smotanovým pudingom.

Autor: Lujza