Jesenné recepty už voňajú v kuchyni

OETKER

Jeseň, to je krásne vyfarbená príroda, dozrievanie a oberanie ovocia a varenie a pečenie voňavých dobrôt  z našej úrody. Pri čítaní kníh, varení voňavého čaju a spoločných hrách a posedeniach v kruhu rodiny, ochutnajte naše nové recepty. Veríme že pochutia!

Celozrnný jablkový koláč hrejivý
Náročnosť: ľahká prípravaOetker - jablkový koláč
Vystačí na: asi 24 porcií
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 30 minút

Prísady:
Na náplň:
1,5 kg jabĺk
200 ml bieleho vína alebo jablkového džúsu
4 PL bazového sirupu
šťava z 1 citróna
100 g sušených brusníc

Na cesto:
5 bielkov
štipka soli
300 g zmäknutého masla alebo margarínu
200 ml bazového sirupu
kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
5 žĺtkov
300 g celozrnnej alebo špaldovej múky
½  balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
1 zarovnaná KL mletej škorice

Príprava:

  1. Na prípravu náplne jablká očistíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme víno alebo džús, sirup a šťavu z citróna a podusíme na nízkom stupni asi 10 minút. Jablká necháme na sitku odkvapkať a nálev zachytíme. Necháme vychladnúť.
  2. Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín na najvyššom stupni do hladka. Pridáme sirup, kôru a žĺtky a krátko na strednom stupni zašľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škoricou a zľahka vareškou vmiešame do zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov. Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Jablká naukladáme na cesto a rovnomerne posypeme brusnicami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Teplovzdušná rúra: 160 °C
Doba pečenia: asi 30 minút

  1. Koláč po upečení ihneď poprepichujeme špajdľou a polejeme nálevom z jabĺk. Necháme vychladnúť.

 

Hruškový koláč pre veľkú rodinu
Náročnosť: stredná náročnosťOetker - hruškový koláč
Vystačí na: asi 16 porcií
Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 40 + 20 minút

Prísady:
Na cesto:
500 g hrušiek
1 PL šťavy z citróna
200 g zmäknutého masla alebo margarínu
150 g hnedého cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
1 zarovnaná PL mletej škorice
1 zarovnaná KL mletého zázvoru
1/2 KL mletého muškátového kvetu
4 žĺtky
400 g hladkej múky
1/2 balíčka Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
1/2 KL Jedlej sódy Dr.Oetker
70 g tekutého medu
250 ml cmaru

Na bezé:
4 bielky štipka soli
100 g práškového cukru

Ešte potrebujeme:
koláčovú formu (priemer 28 cm)
elektrický ručný šľahač

Príprava:

  1. Na prípravu cesta hrušky olúpeme, nakrájame na malé kocky a pokvapkáme šťavou z citróna.
  2. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme cukor, vanilínový cukor, kôru, škoricu, zázvor, muškátový kvet a žĺtky a šľaháme asi 1 minútu. Múku zmiešame s kypriacim práškom a sódou a striedavo s medom a cmarom vyšľaháme na strednom stupni dohladka. Vareškou zľahka vmiešame hrušky. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme.

Teplovzdušná rúra: 160 °C
Doba pečenia: asi 40 minút

  1. Na prípravu bezé v mise vyšľaháme bielky so soľou na najvyššom stupni dotuha. Krátko zašľaháme cukor. Bezé nanesieme na horúci koláč a pomocou lyžice vytvoríme malé priehlbinky. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote uvedenej v bode 2.

Doba pečenia: asi 20 minút

  1. Koláč necháme vo forme vychladnúť.

Tip: Na lepšiu chuť môžeme med nahradiť javorovým sirupom.

 

Tekvicový koláč so syrovou náplňou

Tekvicový koláč so syrovou náplňouDoba prípravy: asi 40 minútOetker - tekvicový koláč
Doba pečenia: asi 60 minút
Prísady:
Na cesto:
180 g hladkej múky
1 ½ zarovnanej KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
štipka soli
40 g cukru
1 vajce
75 g zmäknutého masla alebo margarínu

Na náplň:
750 g tekvice
50 g pražených solených arašidových orieškov
150 g šunky
200 g taveného smotanového syra
štipka soli
2 vajcia
20 g Gustinu jemného zemiakového škrobu Dr.Oetker

Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 26 cm)
valček na cesto

Príprava:
1. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku, kypriaci prášok a soľ. Pridáme cukor, vajce a maslo. Všetko spracujeme na jemne pomúčenej pracovnej ploche dohladka.

2. Z 2/3 cesta vyváľame placku, ktorú vložíme do vymastenej formy. Zo zvyšku cesta vyvaľkáme pás, ktorý uložíme ako okraj do formy a pritlačíme tak, aby vznikol okraj vysoký 3 cm.

3. Na prípravu náplne tekvicu olúpeme, odstránime jadierka a dužinu nakrájame na malé kocky. Arašidové oriešky nasekáme a šunku nakrájame na malé kúsky. Elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni ušľaháme dohladka syr, soľ, vajcia a škrob. Ručne vmiešame kocky tekvice, oriešky a šunku, náplň nanesieme na korpus a uhladíme. Formu vložíme do rúry a pečieme.

Teplovzdušná rúra: 160°C (nepredhriata)
Doba pečenia: asi 60 minút
4. Koláč necháme vychladnúť vo forme, potom uvoľníme okraj a prenesieme na podnos.

TIP: Na dochutenie náplne môžeme použiť rôzne druhy byliniek