Jarné pečenie trochu inak

Prinášame vám tri recepty na jarné pečenie trochu inak. Cibuľovo slivkové, či hroznové, alebo klasické buchty? Vyberte si a ak vám budú chutiť, dajte nám vedieť.

Cibul’ovo-slivkové taštičky
sladkokyslé

Doba pečenia: asi 25 minút
Vystačí na: asi 16 kusov

Na cesto:
500 g hladkej múky
1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker
1 zarovnaná KL soli
1 zarovnaná KL cukru
4 PL oleja
4 PL bieleho balzamikového octu
250 ml teplej vody

Na náplň:
200 g sušených sliviek
2 väčšie červené cibule
4 PL oleja
½ KL soli
1 zarovnaná PL cukru
2 PL bieleho balzamikového octu
150 g kyslej smotany

Ešte potrebujeme:
2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)

1. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s droždím, soľou a cukrom. Pridáme olej, ocot a vodu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.

  1. Na prípravu náplne nakrájame slivky na malé kúsky a cibuľu nadrobno. V hrnci rozpálime olej, pridáme cibuľu a soľ a asi 15 minút dusíme. Pridáme cukor, ocot a slivky a asi 5 minút povaríme. Nakoniec vmiešame kyslú smotanu

a necháme vychladnúť.
3. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na polovice. Z každej vyvaľkáme plát asi 20 x 30 cm a rozkrájame na 8 obdĺžnikov. Náplň nanesieme na polovicu obdĺžnikov tak, aby zostal voľný okraj široký asi 1 cm. Zrolujeme, konce pritlačíme k sebe a položíme na plech vyložený papierom na pečenie spojom nadol. Povrch taštičiek uprostred nakrojíme ostrým nožom a trošku roztvoríme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 25 minút

4.Taštičky podávame najlepšie teplé.

TIP: Na zosilnenie chuti sliviek môžeme do náplne pridať nadrobno nakrájanú anglickú slaninu.

Hroznové vrkôčiky
efektné

Obtiažnosť prípravy: stredná (2B)
Doba prípravy: asi 45 minút
Doba pečenia: asi 15 minút
Vystačí na: 12 kusov

Na cesto:
450 g hladkej múky
1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker
1 zarovnaná KL soli
75 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
175 ml vlažného mlieka
100 g rozpusteného masla
1 vajce
1 bielok

Na náplň:
1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker
300 ml mlieka
50 g cukru

Na potretie:
1 žĺtok
1 PL mlieka

Na ozdobenie:
400 g hrozna bez jadierok
1 balíček Tortového želé číreho Dr.Oetker
250 ml vody
2 zarovnané PL cukru

Ešte potrebujeme:
2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)

  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme mlieko, maslo, vajce a bielok a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
  2. Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas podľa návodu na obale, ale s 300 ml mlieka a 50 g cukru a necháme vychladnúť.
  3. Z vykysnutého cesta na pomúčenej pracovnej ploche vytvoríme valček a nakrájame ho na 12 rovnakých dielov. Každý diel rozdelíme na 3 menšie diely a vytvoríme valčeky dlhé asi 15 cm. Z troch valčekov upletieme vrkoč, jeho konce spojíme a nanesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Venčeky potrieme pomocou štetca alebo pierka žĺtkom rozšľahaným v mlieku. Do každého venčeka nanesieme náplň. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 15 minút

  1. Venčeky necháme vychladnúť.
  2. Na ozdobenie nanesieme hrozno do stredu venčekov. Tortové želé pripravíme s vodou a cukrom podľa návodu na obale a venčeky ním pomocou štetca alebo pierka potrieme.

TIP: Venčeky môžeme podávať so šľahačkou.

Makové buchty
ako od babičky

Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 35 minút
Vystačí na: 12 kusov

Na cesto:
500 g hladkej múky
1 balíček sušeného Droždia Dr.Oetker
štipka soli
75 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
250 ml vlažného mlieka
75 g rozpusteného masla
1 vajce

Na náplň:
150 g mletého maku
100 g práškového cukru
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
100 ml mlieka
50 g hrozienok

Na potretie:
100 g rozpusteného masla
1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker

Ešte potrebujeme:
plech na pečenie s vyšším okrajom (20 x 30 cm)

  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s droždím, soľou, cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme mlieko, maslo a vajce a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme asi 45 minút na teplom mieste kysnúť.
  2. Na prípravu náplne zmiešame v hrnci mak s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme mlieko a hrozienka, krátko povaríme a necháme vychladnúť.
  3. Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka vyvaľkáme na plát (asi 30 x 40 cm) a nakrájame na 12 rovnakých dielov.
  4. Do stredu každého dielu nanesieme náplň. Okraje cesta spojíme stlačením a prenesieme na vymastený plech spojenou časťou nadol. Povrch buchiet potrieme pomocou štetca alebo pierka maslom a posypeme vanilkovým cukrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 190 °C
Teplovzdušná rúra: 170 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 35 minút

  1. Buchty necháme vychladnúť.

TIP: Buchty môžeme pripraviť napr. s jablkovou alebo tvarohovou náplňou.

_SK_Rohrnudeln-01-hoch_36%.tif