Jarné nátierky na váš stôl

Prekvapte svoje chuťové poháriky originálnym nápadom.
S jarou prichádzajú nové nápady a myšlienky. Využite ich aj vo vašej kuchyni a oživte svoj jedálniček jarnými nátierkami, ktoré sa hodia k raňajkám, deťom do školy či ako večerné pohostenie pre návštevy.
 

Vajíčková nátierka
4 porcie

6 natvrdo uvarených vajec
4 lyžice majonézy 
1 kávová lyžička horčice
štipka cukru
štipka soli
korenie
2 nakladané uhorky
1 malá červená cibuľa
vetvička žeruchy
tmavé pečivo

Vajcia nasekáme nahrubo. Uhorky aj cibuľu nakrájame na jemné kocky. Všetko zmiešame s majonézou, horčicou, nasekanou pažítkou a dochutíme soľou, korením a štipkou cukru.

Podávame na tmavom pečive posypané žeruchou.

 

Nátierka z bravčového mäsa4 porcie100 g bravčového stehna
1 červená paprika
1 malá cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice kečupu
1 lyžica oleja
soľ
korenie
2 lyžice majonézy
vňať z jarnej cibuľky

Na oleji orestujeme na kocky nakrájané mäso. Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, na tenké plátky papriku, soľ, korenie a    opekáme na miernom ohni 5 minút. Potom vložíme rozdrvený cesnak a premiešame. Po pol minúte zalejeme 1 dcl vody a kečupom, prikryjeme pokrievkou a dusíme mäso domäkka. Po udusení by v kastróliku nemala zostať skoro žiadna tekutina.

Vychladnuté mäso aj so zeleninou vložíme do mixéra, pridáme  majonézu a vymixujeme na jemnú nátierku (alebo pomelieme najemno).
Posypeme nasekanou jarnou cibuľkou a podávame s chrumkavými stopkami zeleru.

TIP: Do nátierky môžeme pridať čili papričku.

 

Jarná nátierka z lososa
1 porcia

50 g údeného lososa
1 lyžica majonézy
mleté čierne korenie
sekaný kôpor
1 natvrdo uvarené vajce
2 reďkovky
niekoľko lístkov rukoly
1 tmavá bageta

Lososa najemno nasekáme, zmiešame s majonézou, kôprom a mletým čiernym korením. Bagetu rozkrojíme pozdĺžne   na polovicu, nasucho otoustujeme. Oba diely potrieme nátierkou, na spodný diel poukladáme na kolieska nakrájané natvrdo uvarené vajcia, plátky reďkovky, posypeme mladými lístkami rukoly.   Dekorujeme nahrubo nadrveným korením (najlepšie červeným a čiernym) a hrubozrnnou soľou.

TIP: Hotový sendvič môžeme pokvapkať niekoľkými kvapkami citrónovej šťavy.

Zdroj: Barbora