Prvé slnečné dni nás utvrdzujú v tom, že jar je už naozaj za dverami a s ňou samozrejme aj najobľúbenejšie sviatky všekých mužov, Veľká noc. Tešia sa na naše pišťanie a aj na naše dobrôtky a to slané aj sladké!. Prinášame zopár odskúšaných receptov…
Domáci mandľový likér
Doba prípravy: asi 25 minút
Vystačí na: 3 fľaše a 500 ml
Prísady:
1 balíček Pudingu Originál s mandľovou príchuťou Dr.Oetker
700 ml polotučného mlieka
30 g cukru
2 plechovky Salka karamel
250 ml rumu
1 KL Arómy mandľovej Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
elektrický ručný šľahač
1. Na prípravu likéru uvaríme puding podľa návodu na obale, ale so 700 ml mlieka a 30 g cukru. Redší puding necháme za občasného miešania vychladnúť.
2. Do vychladnutého pudingu pridáme karamelové salko a elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni vyšľaháme dohladka. Prilejeme rum a arómu a na najnižšom stupni šľaháme asi 1 minútu.
3. Hotový likér prelejeme do sklených fliaš a uchovávame v chladničke.
TIP: Likér je výborný do kávy alebo na poliatie zmrzlinových pohárov.
Kokosový dezert s broskyňami
Doba prípravy: asi 15 minút
Vystačí na: asi 3 porcie
Na dezert:
broskyňový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 240 g)
100 ml šťavy z kompótu
šťava z 1/2 citróna
1 balíček Tortového želé číreho Dr.Oetker
1 balíček Creme Olé s kokosovou príchuťou Dr.Oetker
300 ml polotučného mlieka
Na ozdobenie:
50 g strúhanej čokolády
Ešte potrebujeme:
3 poháre
ponorný mixér
elektrický ručný šľahač
1. Na prípravu dezertu necháme na sitku odkvapkať kompót a šťavu pritom zachytíme. Broskyne rozmixujeme ponorným mixérom.
2. Do kastrólika nalejeme šťavu z kompótu. Pridáme šťavu z citróna, rozmixované broskyne a tortové želé a asi 1 minútu povaríme. Odstavíme a necháme vychladnúť.
3. Creme Olé pripravíme s mliekom podľa návodu na obale.
4. Do pohárov striedavo nanesieme broskyne, Creme Olé a strúhanú čokoládu.
5. Odložíme do chladničky.
TIP: Namiesto broskýň môžeme použiť aj iné zavárané ovocie, napr. ananás.
Nevšedná veľkonočná tlačenka
Doba prípravy: asi 30 minút
Vystačí na: 1 tlačenku
Prísady:
1 balíček Surimi tyčiniek
3 mrkvy
1 balíček Želatíny na vaječnú tlačenku a aspiky Dr.Oetker
4 PL vody
300 ml majonézy
100 ml smotany na šľahanie
1 zarovnaná KL soli
štipka korenia
šťava z 1/2 citróna
180 g sterilizovaného hrášku (bez nálevu)
Ešte potrebujeme:
formu na srnčí chrbát (30 x 11 cm)
potravinársku fóliu
1. Surimi tyčinky necháme pri izbovej teplote rozmraziť. Na prípravu aspiku uvaríme mrkvu do polomäkka a nakrájame na tenké hranolčeky.
2. Želatínu necháme vo vode napučať podľa návodu na obale. V mise zmiešame metličkou majonézu so smotanou. Ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. V kastróliku zahrievame želatínu až do úplného rozpustenia (nevaríme!)
a metličkou ihneď vmiešame do majonézovej zmesi.
3. Formu na srnčí chrbát vyložíme potravinárskou fóliou a do formy nalejeme ? želatínovej zmesi. Do formy pozdĺžne naukladáme polovicu surimi tyčiniek, ktoré prekladáme mrkvou a hráškom. Zalejeme ďalšou ? zmesi a opäť
naukladáme tyčinky, mrkvu a hrášok. Zalejeme zvyškom zmesi a odložíme najmenej na 3 hodiny do chladničky.
4. Tlačenku vyklopíme z formy, stiahneme fóliu a nakrájame na plátky. Pokvapkáme citrónovou šťavou a podávame s pečivom alebo chlebom.
TIP: Pred naliatím želatínovej zmesi môžeme do formy vyloženej potravinárskou fóliou naukladať natvrdo uvarené vajíčka nakrájané na plátky.