Hruškový koláč

Hrušková sezóna sa pomaly ale isto blíži, preto je ideálny čas vyskúšať skvelý recept na hruškový koláč. O kombinácií sladkého ovocia, karamelovej omáčky s pomarančovou šťavou a krehkého cesta sa vám bude zdať ešte veľmi dlho. Ste pripravený na chuťový zážitok?

Čas prípravy:  40 minút
Počet porcií: 5 porcií

Budeme potrebovať:
Korpus

220 g hladkej múky
50 g múčkového cukru
150 g masla

Karamelizované hrušky
3 hrušky
100 g cukru
100 g pomarančovej šťavy
50 g masla

Zálievka
20 g škoricového cukru
30 g múčkového cukru
200 ml smotany
100 g Gazdovského bieleho jogurtu od Hollandie
60 g žĺtok

 

Postup prípravy

  1. V mise zmiešame múku so zmäknutým maslom, múčkovým cukrom a soľou.
  2. Dôkladne spracujeme ingrediencie do zmesi podobnej mrveničke.
  3. Do predom vymazanej formy vysypeme zmes a vtlačíme.
  4. Pečieme v rúre na 160 °C cca 10 minút.
  5. Hrušky olúpeme a nakrájame na mesiačiky.
  6. Z cukru si vytvoríme v kastróliku karamel, do neho vlejeme pomarančovú šťavu. Vložíme hrušky a necháme chvíľu prevariť. Pridáme maslo a ešte premiešame.
  7. Hrušky vyskladáme na upečený korpus.
  8. Všetky ingrediencie na zalievku spoločne premixujeme. Hotovú zmes vlejeme na pripravený korpus.
  9. Vložíme do rúry a pečieme na 160 °C cca 40 minút, pokiaľ zmes neztuhne.

 

Recept pripravila juniorská reprezentácia Asiociácie Kuchárov a cukrárov ČR. Tipy na ďalšie recepty nájdete na http://www.instagram.com/hollandiask/

Zdroj: Betty M.