Horúce leto sa postaralo o hojnú úrodu ovocia a zeleniny. Ak máte nejaké prebytky, rýchlo si ich schovajte pod viečka na zimu!
Pre všetkých priaznivcov úchvatne krásnych hrušiek tu máme opäť trochu iný recept. Džem s kúskami ovocia, ktoré dostane výraznejšiu farbu a chuť vďaka cukru spracovaného na karamel.
Potrebujeme:
- 1 000 g hrušiek, olúpaných a nakrájaných na kocky
- 250 g krupicového cukru na karamel
- 150 ml čistej jablčnej šťavy
- ½ lyžičky škorice
- 300 g krupicového cukru na želírujúcu zmes
- vrecko Želírky, 40 g
- šťava z 1 citróna
Postup:
1. Hrušky očistite, nakrájajte na malé kocky a zvážte.
2. Do hrnca s hrubým širokým dnom dajte 250 g cukru a na strednom plameni ho nechajte pomaly rozpúšťať. Občas zamiešajte a strážte. Najprv sa nič nedeje, ale potom sa cukor začne rozpúšťať na karamel.
3. Akonáhle vznikne hladký a zlatý karamel, ihneď do neho opatrne (karamel je horúci) prilejte jablkovú šťavu a pridajte 2 hrste hrušiek. Buďte pozorní a opatrne miešajte. V okamihu, keď sa karamel rozvarí do šťavy, pridajte aj zvyšok ovocia a škoricu. Za stáleho miešania priveďte zmes do varu a varte 10 minút.
4. Zmäknuté ovocie v hrnci asi z polovice rozmixujte ponorným mixérom, druhú časť ponechajte tak a pridajte druhý diel cukru so zamiešanou želírkou. Za stáleho miešania priveďte zmes do varu a varte ešte 5 minút. Pred koncom varu pridajte citrónovú šťavu, premiešajte a odstavte.
5. Džem dajte do nahriatych sterilizovaných pohárov, uzavrite ich a na 10 minút otočte hore dnom.
Nie, tu nie je žiadny alkohol, v pohári je iskrená 100% jablčná šťava. Pokiaľ ste práve vo veľkom zaváraní a odšťavujete jablká, je to ideálne. Ak nie, kúpte kvalitnú jablčnú šťavu v obchode. Citrón pridávam do džemu pre chuť pred ukončením. Želírovacia zmes síce obsahuje kyselinu citrónovú, ale citrónová šťava vždy napomôže správnemu tuhnutiu.
Karamel pripravujte priamo v hrnci, v ktorom džem dokončíte. Beztak potrebujete široké dno, aby sa cukor rozprestrel a mohol sa ľahšie rozpustiť. Ak použijete hrniec s nepriľnavým povrchom, karamel, ktorý sa rád pripaľuje, sa v ňom bude správať úplne vzorne.
Keď hrušky zmäknú, odhrniem ich časť stranou, a zhruba polovicu ovocia rozmixujem ponorným mixérom. Potom pridám zvyšok cukru, do ktorého treba zapracovať želírku a zmes ešte chvíľu povarím. Na vychladenom tanieriku prevediem želírovaciu skúšku, pridám citrónovú šťavu, a keď je všetko ok, džem poputuje do nahriatych pohárov.