Hruškový džem s karamelom

Horúce leto sa postaralo o hojnú úrodu ovocia a zeleniny. Ak máte nejaké prebytky, rýchlo si ich schovajte pod viečka na zimu!

Pre všetkých priaznivcov úchvatne krásnych hrušiek tu máme opäť trochu iný recept. Džem s kúskami ovocia, ktoré dostane výraznejšiu farbu a chuť vďaka cukru spracovaného na karamel.

Potrebujeme:

  • 1 000 g hrušiek, olúpaných a nakrájaných na kocky
  • 250 g krupicového cukru na karamel
  • 150 ml čistej jablčnej šťavy
  • ½ lyžičky škorice
  • 300 g krupicového cukru na želírujúcu zmes
  • vrecko Želírky, 40 g
  • šťava z 1 citróna

Postup:

1. Hrušky očistite, nakrájajte na malé kocky a zvážte.

2. Do hrnca s hrubým širokým dnom dajte 250 g cukru a na strednom plameni ho nechajte pomaly rozpúšťať. Občas zamiešajte a strážte. Najprv sa nič nedeje, ale potom sa cukor začne rozpúšťať na karamel.

3. Akonáhle vznikne hladký a zlatý karamel, ihneď do neho opatrne (karamel je horúci) prilejte jablkovú šťavu a pridajte 2 hrste hrušiek. Buďte pozorní a opatrne miešajte. V okamihu, keď sa karamel rozvarí do šťavy, pridajte aj zvyšok ovocia a škoricu. Za stáleho miešania priveďte zmes do varu a varte 10 minút.

4. Zmäknuté ovocie v hrnci asi z polovice rozmixujte ponorným mixérom, druhú časť ponechajte tak a pridajte druhý diel cukru so zamiešanou želírkou. Za stáleho miešania priveďte zmes do varu a varte ešte 5 minút. Pred koncom varu pridajte citrónovú šťavu, premiešajte a odstavte.

5. Džem dajte do nahriatych sterilizovaných pohárov, uzavrite ich a na 10 minút otočte hore dnom.

03

Nie, tu nie je žiadny alkohol, v pohári je iskrená 100% jablčná šťava. Pokiaľ ste práve vo veľkom zaváraní a odšťavujete jablká, je to ideálne. Ak nie, kúpte kvalitnú jablčnú šťavu v obchode. Citrón pridávam do džemu pre chuť pred ukončením. Želírovacia zmes síce obsahuje kyselinu citrónovú, ale citrónová šťava vždy napomôže správnemu tuhnutiu.

04

Karamel pripravujte priamo v hrnci, v ktorom džem dokončíte. Beztak potrebujete široké dno, aby sa cukor rozprestrel a mohol sa ľahšie rozpustiť. Ak použijete hrniec s nepriľnavým povrchom, karamel, ktorý sa rád pripaľuje, sa v ňom bude správať úplne vzorne.

05

Keď hrušky zmäknú, odhrniem ich časť stranou, a zhruba polovicu ovocia rozmixujem ponorným mixérom. Potom pridám zvyšok cukru, do ktorého treba zapracovať želírku a zmes ešte chvíľu povarím. Na vychladenom tanieriku prevediem želírovaciu skúšku, pridám citrónovú šťavu, a keď je všetko ok, džem poputuje do nahriatych pohárov.

Zdroj: Blog deDoma