Grilovačka plná lákavých chutí

grilovaná treska

Grilovanie jednoducho milujeme. Skvelý relax s priateľmi, vôňa rozpálených uhlíkov a neodolateľná chuť šťavnatého grilovaného mäska či lahodnej zeleniny. Vyskúšajte naše originálne recepty s repkovými olejmi Raciol a Raciol s bylinkami, ktoré premenia vašu grill párty na nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.

Grilovaná treska s rukolovým šalátom
Suroviny na 4 porcie:grilovaná treska4 filety tresky
120 g rukoly
1 zrelé mango
150 g cherry paradajok
4 PL oleja Raciol s chilli, bazalkou a sušenými paradajkami
soľ, mleté čierne korenie
šťava z 1 citróna
alobal 

Postup:
Rybu zbavíme šupín, a každý filet položíme na samostatný kúsok alobalu. Filety osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou, polejeme olejom a zabalíme do alobalu. Grilujeme približne 20 – 25 minút.
Zrelé mango očistíme a nakrájame na menšie kocky, cherry paradajky prerežeme na polovice. Opatrne premiešame spolu s umytou rukolou, dochutíme trochou korenia, soli a nakoniec pokvapkáme olejom. 

Hovädzie špízy so zelenou salsou
Suroviny na 6 špízov:hovädzie špízy2 x 200 g hovädzie steaky z roštenky
cca 12 cherry paradajok
2 väčšie červené cibule
viazanička petržlenovej vňate
1 dcl repkového oleja Raciol + na potretie mäsa
0,3 dcl bieleho vínneho octu
1 strúčik cesnaku
soľ,  mleté čierne korenie
1 jarná cibuľka
1 čili paprička

Postup:
Hovädzie steaky nakrájame na približne rovnaké kocky. Cherry paradajky prerežeme na polovicu a cibuľu na štvrtinky.

Pred grilovaním namočíme špajdle do vody, aby sa nespálili a potom na ne striedavo napicháme kúsky mäsa, paradajok a cibule. Špízy osolíme, okoreníme a grilujeme z každej strany približne 2 – 3 minúty. Ak máte radi prepečené mäso, nechajte ich grilovať dlhšie.
Cesnak a petržlen nahrubo nasekáme. Pridáme olej, ocot a rozmixujeme na hladkú salsu.
Upečené špízy potrieme salsou, posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou, čili a podávame. 

Grilovaná zelenina s avokádovým dressingom
Suroviny na 4 porcie:zelenina4 papriky
2 cukety
1 väčší fenikel
2 zväzky reďkoviek
4 PL oleja Raciol s cesnakom, bazalkou a sušenými paradajkami
1 avokádo
1 biely jogurt
100 g balkánskeho syra
šťava z 1 citróna
pár lístkov čerstvej mäty
pár lístkov petržlenovej vňate
soľ, čierne mleté korenie

Postup:
Zeleninu nakrájame na väčšie kúsky, osolíme, okoreníme a potrieme ochuteným repkovým olejom. Ugrilujme z jednej aj z druhej strany.
Avokádo rozmixujeme v mixéri spolu s jogurtom, balkánskym syrom, šťavou z citróna. bylinkami a mletým čiernym korením, kým nevytvoríme hladký dressing.

Grilovanú zeleninu podávame s avokádovým dressingom.

Grilované sladké zemiaky
Suroviny na 4 porcie:grilované batáty4 – 6 sladkých zemiakov
4 PL oleja Raciol s chilli, bazalkou a sušenými paradajkami
2 ČL sezamových semienok
soľ
mleté čierne korenie
lístky bazalky

Postup:
Sladké zemiaky umyjeme a aj so šupkou nakrájame na približne 0,5 cm hrubé plátky. Zemiaky potrieme olejom a grilujeme z oboch strán.

Grilované zemiaky posypeme sezamovými semienkami, lístkami bazalky a nakoniec zľahka pokvapkáme trochou ochuteného oleja.
Recepty a foto: Palma

V receptoch sme použili repkové oleje:Raciol
RaaaaciolRaciol s chilli, bazalkou a sušenými paradajkami, Raciol s cesnakom, bazalkou a sušenými paradajkami – sú výberové repkové oleje špičkovej kvality ochutené bylinkami. Je to skvelý tip na grilovanie, pretože mäsu, rybám i zelenine dodajú výnimočnú chuť bez pridávania ďalších korenín. Môžeme ich použiť na prípravu marinády, dipov, alebo len potrieť kúsky mäsa či zeleniny pred grilovaním aj počas neho. Orientačná cena: 1,79 € / 250 ml

Raciol repkový olej je tou najlepšou voľbou na dlhodobú Raciolúpravu mäsa – teda na grilovanie, pečenie, varenie i vyprážanie. Má vysoký bod zadymenia (190 °C – 230 °C), čo znamená, že sa neprepáli tak rýchlo ako iné oleje. Pre jeho neutrálnu chuť ho môžeme využiť na prípravu marinád, pri grilovaní zasa zvýrazní prirodzenú chuť mäsa, rýb, aj zeleniny. Orientačná cena: 1,79 € / 1 l