Extra zdravé potraviny

Okolo čučoriedok, melónu či zázvoru chodíme denne, no veľa z nás ani len netuší, že chodí doslova okolo vitamínovej bomby. Všetky tri patria do skupiny najzdravších potravín, no bohužiaľ sezóna melónu a čučoriedok je pomaly na konci. Preto si ešte poriadne užime posledné týždne a nadopujme sa vitamínmi, jeseň predsa pomaličky klope na dvere.

Čučoriedky

Ešte ste ich toto leto nejedli? Využite ešte poslednú šancu, tieto malé fialové guľôčky rozhodne stoja za to. Sú asi najlepším zdrojom antioxidantov z ovocnej ríše, ničia voľné radikály a tým zabraňujú starnutiu buniek. Sú výbornou prevenciou kardiovaskulárnych h ochorení. Chránia organizmus pred stresom, Alzheimerovou chorobou či rakovinou a dokonca zlepšujú zrak. Vďaka vysokému obsahu vlákniny upravujú problémy s trávením. Sú výborným zdrojom vitamínu C, železa, mangánu a medi. Skvelé je, že hlavným zdrojom čučoriedok je stále les, takže aj tie z obchodu sú väčšinou bez použitia chemikálii či hnojív.

Melón

Melónová sezóna za sebou tiež pomaly zatvára dvere, preto si ch ešte doprajme, koľko nám telo ráči. Melón totiž nie je len cukor a voda, ale má veľkú výživovú hodnotu. Je zdrojom vitamínu C, B, beta-karotenu, lykopenu, draslíka a horčíka. Lykopen v dužine zabraňuje vzniku rôznych druhov rakoviny. Vďaka draslíku je melón výbornou a chutnou prevenciou proti ochoreniam srdca, dôležitý pre mozog a zabraňuje zadržiavaniu vody v tele. Horčík bojuje proti stresu, podráždenosti, svalovým kŕčom a napätiu. Výborné na melóne okrem jeho chuti je to, že skvelo zasýti a má málo kalórií.

Zázvor

Liečivé účinky zázvoru využíva čínska medicína a ayurvéda už niekoľko storočí. Je vynikajúcim pomocníkom pri zápaloch hrubého čreva alebo pri ďalších gastrointestinálnych problémoch. Zlepšuje trávenie, pomáha pri zápchach, zmierňuje hlieny. Udržuje zdravý srdcovo-cievny systém, pomáha pri nachladnutiach a dokonca pravidelná konzumácia zmierňuje bolesti pri artritíde. Vynikajúce výsledky sú aj pri liečení a prevencii rakoviny, dokonca výťažky z neho využíva stále viac a viac aj moderná medicína. Zo zázvoru si ľahko pripravíte čaj, tak že koreň nastrúhate, zalejete horúcou vodou a necháte niekoľko minút lúhovať. Výborná je takisto čerstvá šťava.

TIP: vyskúšajte mrkovo-zázvorový fresh džús.

www.flickr.com/photos/mervesart/4674881294/sizes/m/in/photostream