Dusené jahňacie mäso so zeleninou a zemiakmi

Počas svojho nákupu sa pri výbere potravín zamerajte na ich pôvod v krajinách Európskej únie. Ideálne je, pokiaľ sa všetka poľnohospodárska produkcia môže spotrebovať pár diesiatok alebo maximálne stoviek kilometrov od miesta výroby. Akékoľvek prevážanie na veľké vzdialenosti navyše významne ovplyvňuje čerstvosť všetkých poľnohospodárkych a potravinárských produktov.

 

S projektom Zrodené v EÚ a v spolupráci s kuchárom Petrom Cvanom ochutnáme tradičné pokrmy z rôznych kútov Európy. Zo severu na juh, zo západu na východ. Spoločne vyrazíme na ochutnávku do desiatich krajín a pripravíme si tradičné jedlá z kvalitních európskych surovín tak, ako ich varili nielen naše babičky, ale aj babičky v Česku, Taliansku, Belgicku, Francúzsku, Maďarsku, Švédsku, Grécku, Írsku, Portugalsku a na Malte.

Deviata zastávka nás dostane opäť na ostrov, tentokrát na severozápade Európy – Írsko.

 

Irish stew: Dusené jahňacie mäso so zeleninou a zemiakmi (4 porcie)

  • 800 gramov jahňacieho mäsa / môžete použiť aj bravčové mäso
  • 0,5 kg menších zemiakov
  • 2 mrkvy
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 0,5 litra čierneho piva
  • 0,5 litra vývaru (ideálne mäsového)
  • Petržlenová vňať
  • 1 hrsť sušeného tymiánu
  • Čajová lyžička majoránu
  • Kúsok masla

 

Postup:

  • Mäso nakrájame na kocky a vo väčšom hrnci ho dozlatova opečieme na oleji
  • Osolíme a okoreníme, pridáme pretlačený cesnak, tymián a podusíme, kým sa šťava neodparí
  • Podlejeme pivom, povaríme asi 5 minút, pridáme vývar a dusíme zhruba 1,5 hodiny
  • Nakrájame zemiaky a cibuľu na štvrťky a mrkvu na kolieska
  • Rozpustíme maslo a zeleninu zhruba 15 minút restujeme
  • Zeleninu pridáme k mäsu, prilejeme zvyšok vývaru a dusíme 10 minút. Vmiešame nasekanú petržlenovú vňať, premiešame a podávame ozdobené majoránom.

Viac informácií na: www.zrodene.eu

Zdroj: Betty M.