Domáce burgery s tým najšťavnatejším trhaným bravčovým

Pulled pork, alebo ak chcete trhané bravčové mäso, má svoj pôvod na juhu Spojených štátov, kde sa namarinované mäso zvoľna pripravuje pri nízkej teplote v dyme. Tradícia tejto šťavnatej pochúťky mäkké tak, že ju môžete krájať a porciovať vidličkou, vraj siaha až k pôvodným indiánskym obyvateľom.

 

Tou najdôležitejšou ingredienciou je kvalitné mäso a predovšetkým čas. Keď vydržíte asi tak šesť hodín, čaká vás vstupenka do raja. Príprava vám ale zaberie len pár minút a zvyšok vám výrazne uľahčí kvalitné rúra. Mäkučkým mäsom, ako ho pripravuje autorka blogu „Zo srdca do hrnca“ Ela Krídlová, môžete naplniť burgery a usporiadať štýlovú hostinu.

„Na trhané bravčové mäso som sa pozerala s rešpektom, vždy som ho jedávala len vonku. A ono to vôbec nie je ťažké. Základom je pekný kus mäsa – buď guľaté pliecko, alebo kúsok krkovičky. Našla som veľa receptov, ktoré sa líšili marinádou aj v tom, či je potrebné mäso vopred opiecť alebo nie. Pulled pork sa dá pripraviť na grile, v rúre alebo v pomalom hrnci. Zvolila som ten najjednoduchší spôsob a využila som teplotnú sondu, ktorú moja rúra Gorenje má,“ hovorí Ela.

Ak budete pripravovať trhané bravčové prvýkrát, môže sa vám hodiť aj skúsenosť Ely. „Mäso som napacovala, nechala odležať cez noc a ráno dala piecť do rúry. Pieklo sa šesť hodín a pustilo do alobalu dosť šťavy. Mala som obavu, či nebude tvrdé. Keď som ho potom ale natrhala a zmiešala s vypečenou šťavou, priamo sa rozplývala na jazyku.“ Ak máte chuť trhané bravčové skúsiť tiež, tu je Elin recept.

Čo budete potrebovať:

  • 1,5 kg guľatého bravčového pleca
  • horčicu (klasickú alebo dijonskú)

Na vlastnú koreniacu grilovaciu zmes (ostane vám zrejme aj do zásoby):

  • 2 polievkové lyžice červenej papriky
  • 2 polievkové lyžice trstinového cukru
  • 1 polievkové lyžice soli
  • 1 lyžičku údenej papriky
  • 1 lyžičku sušenej cibule
  • 1/2 l lyžičky sušeného cesnaku

Ako postupovať?
Bravčové plece potrite horčicou. V mise zmiešajte ingrediencie na koreniacu zmes a potrite ňou celé mäso. Zvyšné korenie uložte do nádobky a využitkujte napríklad na grilovanie. Namarinované mäso zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke cez noc, alebo aj 24 hodín.

Rúru nastavte na 120 °C. Mäso vyberte z fólie, zabaľte do alobalu a vložte do nádoby na pečenie. Ak máte rúru s teplotnou sondou, zapichnite ju do mäsa a nastavte na 90 °C. Mäso pečte, kým nedosiahne tejto vnútornej teploty. Mne to pri 1,5kg mäse trvalo asi 6 hodín,“ prezrádza Ely. Ak sondu nemáte, použite kuchynský vpichový teplomer.

Hotové mäso vyberte z alobalu, otočte a vidličkou natrhajte na kúsky. Mäso nasiakne šťavou a bude nádherne mäkké. Podávajte v žemli, alebo napríklad v placke so zeleninou.

Akú rúru používa Ela?
Ela pečie v kombinovanej parnej rúre Gorenje BCS798S24X s teplotnou sondou a programovacím modulom ProCook s prednastavenými programami a funkciami. Rúra s extra veľkým objemom 73 l má patentovaný klenutý vnútorný priestor po vzoru starých kamenných pecí pre profesionálne rovnomerné pečenie. Má aj funkciu pre krokové pečenie, pomalé pečenie, pečenie s tromi intenzitami pary bez kvapiek vody aj pre prípravu pokrmov metódou sous-vide a mnoho ďalších. Praktická je aj automatická čistiaca funkcia AquaClean pomocou pary bez použitia chémie alebo automatické odvápnenie. Stojí 979 EUR.

O autorke blogu „Zo srdca do hrnca“
Ela Krídlová je povolaním rehabilitačná lekárka. Už piaty rok sa vo voľnom čase úspešne venuje svojmu blogu „Zo srdca do hrnca“, teraz ako mamička dvoch synov ešte viac. Má rada pikantnú a exotickú kuchyňu, ale rada varí aj zdravšie verzie receptov svojej babičky. Svojim blogom povzbudzuje čitateľov, aby sa nebáli variť poctivé jedlá, investovali do kvalitných surovín a užili si nielen kreatívne chvíle v kuchyni, ale aj čas strávený s blízkymi pri stole s dobrým jedlom.

Viac informácií: sk.gorenje.com