Dohasína gril? Upečte v ňom ríbezľové tortičky

Je to príbeh každého grilovania na uhlí či briketách. Hoci ste upiekli všetko, čo ste chceli, stále vám zostáva horúca pahreba. S nádejou, že do budúcej grilovačky priložíte zvyšok paliva, hasíte ju pod zavretým poklopm kotlového grilu. Kde niet kyslíka, tam niet žiary a plameňa. Ale prečo si neurobiť radosť po grilovačke aj sladkou bodkou na záver?

Po dobrej grilovačke, na ktorej si pochutila celá vaša rodina, predpokladáte, že veľa priestoru a času na ďalšie grilovanie ani nemáte. Môže to však byť aj inak. Ak pahreba stále vyhrieva gril na 170 °C, môžete si v ňom upiecť výborné ríbezľové tortičky. Bez umývania roštu, len tak – v rámci dojazdu. Budete prekvapení, ako rýchlo, aké delikatesy a koľko radosti budete mať z nového kulinárskeho počinu.

Cesto raz dva
Môže sa vám zdať, že spontánne vypekanie je stresujúce. Nemusí to však byť pravda. Kým jeden oberá a odstopkováva ríbezle, druhý sa môže pustiť do prípravy cesta. Stačí len do kuchynského robota nahádzať zopár surovín a všetko je za minútku pripravené. Čo budete potrebovať? 110 g hladkej múky, 110 g polohrubej múky, 200 g cukru, 2 PL mletej škorice, 1/2 PL prášku do pečiva, 60 ml oleja, 180 ml mlieka, 2 malé vajíčka a, samozrejme, ríbezle.

Mlieko, vajíčka a olej dajú cestu mokrý základ, múka, cukor, prášok do pečiva a škorica sú jeho sypkou časťou. Dobrý kuchynský robot si s tým poradí bez ohľadu na to, v akom poradí ste suroviny dali dnu. Tu netreba šľahať sneh, tu netreba trieť žĺtky s tukom. Všetko sa prepojí na jedno zamiešanie.

Vymastiť a naplniť
Každá tortička sa pečie vo svojej keramickej miske – kokotke. Z tejto dávky sa vám podarí pripraviť ich osem. Každú misku vymastíte, vysypete múkou a naplníte riedkym cestom, do ktorého ste ručne primiešali ríbezle. Pozor si musíte dať na jedinú vec – misky plníte iba do slabej polovice objemu, pretože cesto sa pri pečení výrazne podvihne.

Nahor ho potlačí prášok do pečiva, ale aj para, ktorá sa vytvorí z mlieka. Ak je horúci deň, nevymasťujte si kokotky s predstihom. Masť sa vám rozpustí, s múkou stečie nadol a v prvej fáze pečenia sa zmieša s cestom. Znamená to, že i pekne napuchnuté tortičky vám po vychladnutí spľasnú.

Pečenie pomalým tempom
Pri 170 °C v grile bude trvať len necelých 30 minút, kým sa všetko pekne upečie. Spoznáte to nielen podľa narastajúceho objemu, ale i podľa intenzívnej vône škorice, ktorá sa objaví v závere. Cesto sa oddelí od misky a vy budete vidieť, ako jeho okraje tmavnú.

Ak pri ich príprave siahnete po grile Weber Master-Touch® GBS Premium, neoľutujete. Možno na ňom grilovať, piecť, ale aj údiť a pripravovať jedlo metódou low & slow. Nekonečnú rozmanitosť grilovania zaručuje už integrovaný delený grilovací rošt Gourmet BBQ Systém. Môžete do neho umiestniť veľa rôznych komponentov, či už wok, vafľovač, pizza kameň alebo panvicu. Možnosť pripravovať jedlo za nízkych teplôt po veľmi dlhú dobu umožňuje difuzér v spojení s Char-Ringom. Pre ľahšiu manipuláciu so žeravým palivom je každý Mater-Touch GBS Premium vybavený palivovými nádobami Char-Baskets, ktoré umožňujú pohodlne prestavať gril na požadovanú metódu grilovania. Vy sa potom už len usaďte na terase a v kľude si vychutnávajte domácu pohodu, ktorú vám prináša táto hviezda v prevedení 3 v 1 pre fanúšikov grilovania na drevenom uhlí skrývajúca v sebe celú kuchyňu.