Desiatové prekvapenie z chlebíka Penam pre vášho školáka

Pripraviť školákovi každý deň chutnú desiatu nie je vôbec jednoduché. Odborníci radia – desiata by mala byť výživná, ale zároveň ľahká, aby sa dieťa mohlo tešiť na obed. Obložený chlebík, sezónne ovocie alebo zelenina a nápoj je tá najlepšia kombinácia. Aby bola desiata pestrá, je vhodné striedať rôzne druhy chleba – z bohatej ponuky Penam si určite vyberiete. A čím ich naplniť? Vyskúšajte naše skvelé recepty!

Sendvič s ovocnou nátierkou

Suroviny:

Penam veka

130 g mäkkého tvarohu

2 lyžice práškového cukru

1 lyžička vanilkového extraktu

1,5 hrnčeka malín (iného ovocia)

40 g masla

med

Postup:

Tvaroh vymiešame s cukrom a vanilkovým extraktom. Plátky veky zľahka opečieme na masle. Jeden plátok natrieme ochuteným tvarohom, navrch rozdelíme maliny, prípadne iné ovocie, a prikryjeme druhým plátkom. Ak sladký obložený chlebíček podávame na raňajky, môžeme ho ešte pokvapkať medom.

 

Mrkvovo-hrozienková dobrota

Suroviny:

Penam chlieb ľanový

100 g mäkkého smotanového syra (Lučina)

med

hrozienka podľa chuti

1 mrkva

Postup:

Hrozienka umyjeme a necháme hodinu namočené v teplej vode. Mrkvu umyjeme, očistíme a najemno nastrúhame. V miske zmiešame smotanový syr s medom, pridáme najemno nastrúhanú mrkvu a odkvapkané hrozienka. Nátierku natrieme medzi dva plátky chleba. K chlebíku môžeme osobitne pridať mrkvu nakrájanú na chutné paličky.

 

Chlebík s prekvapením

Suroviny:

Penam chlieb kráľovský

čerstvý smotanový syr

hydinová šunka

plátky syra eidam

vykrajovačky – zvieratká

suroviny na zdobenie – pažítka, paprika, šalát

Postup:

Plátok chleba natrieme syrom, na to dáme hydinovú šunku. Z plátku eidamu vykrojíme zvieratká a dozdobíme ich podľa fantázie. Aby sme zachovali obrázok, zabalíme obložený chlebíček do fólie a uložíme do desiatového boxu.

 

Chlebíček s jahodami

Suroviny:

Penam chlieb tirolský

250 g mäkkého tvarohu

2 lyžice javorového sirupu

1 lyžička vanilkového cukru

200 g jahôd

Postup:

Tvaroh dáme do misky s javorovým sirupom, vanilkovým cukrom a roztlačenými jahodami. Všetko dobre premiešame a natrieme na plátok chleba. Zľahka prikryjeme druhým plátkom chleba, zabalíme do fólie a vložíme do desiatového boxu. K chlebíčku môžeme pridať zopár umytých a osušených jahôd.

 

Pre malého šampióna

Suroviny:

Penam chlieb ľudový

250 g čerstvých šampiňónov

1 malá cibuľa

2 lyžice kukurice

1 kyslá uhorka

nátierkové maslo

olej, soľ

Postup:

Na panvici orestujeme na oleji cibuľku, pridáme nakrájané šampiňóny, osolíme a udusíme domäkka. Vychladnuté zmiešame v miske s kukuricou, nadrobno nakrájanou kyslou uhorkou a nátierkovým maslom. Ochutíme soľou. Natrieme medzi dva plátky chleba.

Zdroj: Recepty a foto Penam

 

Náš tip:

Penam chlieb ľudový

Ak máte radi chrumkavú kôrku a voňavú vláčnu striedku, vyskúšajte ľudový chlieb do Penamu. Pšenično-ražný chlieb so zmesou korenín koriandra, rasce a fenikla sa predáva nebalený.

Orientačná cena: 1,45 € /700 g

 

 

Penam chlieb tirolský

Tirolský chlieb od Penamu je pšenično-ražný chlieb s obsahom ľanových semienok a cereálnej zmesi. Ľanové semeno je vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín a vlákniny. Chlieb nájdete v regáloch medzi nebaleným pečivom.

Predajná  cena 1,45 €/ 500 g