Prečistí, odvodní a pomáha chudnúť
Ak vás ju nútili voľakedy jesť, podobne ako špenát, robili chybu. Cvikla je však naplnená plnohodnotnými živinami, ktoré telo nevyhnutne potrebuje a ide len o to, ako ju pripraviť. Vďaka cvikli prečistíte organizmus od nečistôt, odvodníte sa a môže pomôcť aj rýchlejšie schudnúť.
Ďalšia výhoda sú jej antibiotické a antiseptické účinky, čo je veľmi nápomocné najmä počas jesenných, zimných a jarných mesiacov. Je sezóna, takže zaraďte cviklu do jedálneho lístka a v zime vás budú choroby obchádzať.
Doprajte si ako pečenú, s chrenom, zaváranú alebo si ju ráno pridajte do smoothie. Medzi ostatnými ingredienciami zanikne jej niekedy výrazná chuť zeminy a váš organizmus si bude pochvaľovať. Najvhodnejšie je pripraviť z nej čerstvú šťavu – ale nezabudnite do nej pridať vodu v pomere 1 : 3. Čistá cviklová šťava je veľmi náročná pre organizmus, treba ju riediť. Namiesto vody však môžete použiť aj šťavy z iných surovín, napríklad z mrkvy a pridať možno aj pár kvapiek citrónovej šťavy.
Prospieva cievam
Ako liek sa užíva pol deci odšťavenej cvikly zmiešanej s lyžičkou medu. Môžete ju tiež postrúhať, pokvapkať olejom, citrónom a soľou a podávať ako surovú prílohu k hlavným pokrmom. Ak máte problémy s cievami, na všetko je opäť vhodná cvikla. Jesť by ste ju mali predovšetkým z preventívnych účinkov. Táto zelenina zabraňuje kôrnateniu tepien. Rýchlejšie vyplavuje z tela cholesterol a vďaka tomu znižuje jeho hladinu v krvi. Vhodná je aj na kŕčové žily. Zabraňuje ich tvorbe a zmierňuje bolestivé stavy nôh. No a vynikajúca je aj pri problémoch s hemeroidmi. Vtedy by ste ju mali jesť pravidelne, aby uľahčila vyprázdňovanie a zbytočne sa nedráždil citlivý konečník. Známy je to liek aj pri chudokrvnosti. Kvôli vysokému podielu železa zlepšuje krvný obraz.
Čo obsahuje cvikla?
Telo je z jej obsahu nadšené: Cvikla dodá bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, vápnik, železo, fosfor, horčík, sodík, zinok, mangán, selén, meď, vitamín A, B, C, K, betakarotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.
No, nejedz to!
Autor: aka
Foto: Shutterstock