Gastro

Čokoládová torta so sušenými slivkami vo víne

Poznáte desiatky receptov, ale stále hľadáte nové nápady? Inšpirácií na vianočné recepty nie je nikdy dosť, preto sme pre vás pripravili novú pochúťku spoločne so známou foodblogerkou @SistersBakery.sk, autorkou novej zaujímavej knihy „Takmer zabudnuté recepty“ .

 

K sviatočnému dezertu neodmysliteľne patrí i lahodný vínny mok, a práve k čokoládovej torte odporúčame  pravú slovenskú odrodu: červený Dunaj, neskorý zber z kolekcie Vitis Poézia. Je to víno moderné, jemné a nádherne harmonické, s prevládajúcim ovocným buketom v tónoch višní a jemnej čokolády. Ideálne sa snúbi s čokoládovými dezertmi, úpravami divinových pokrmov, ba dokonca i s chrumkavým bôčikom.

Náš TIP: víno otvorte už počas prípravy pečenia a použite pár dúškov priamo v recepte😊

Cesto:

  • 6 vajec
  • 6 PL kryštálového cukru
  • 8 PL hladkej múky
  • ½ balíčka kypriaceho prášku
  • 3 PL kakaa
  • 3 PL horúcej vody
  • 2 PL oleja

 

Plnka:

  • Za hrsť sušených sliviek
  • 100 ml dobrého červeného vína, napr. Vitis Poézia Dunaj, plus ešte asi deci na potieranie korpusu
  • 300 g horkej čokolády
  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • 2 ČL mletej škorice
  • 4 PL džemu, napr.slivkového

 

Poleva:

  • 200 g horkej čokolády
  • 100 g masla alebo 80 g rastlinného tuku na polevu

Deň vopred namočíme slivky do červeného vína. Môžeme ich nakrájať na menšie kúsky.

Celé vajcia a kryštálový cukor šľaháme na vysokých otáčkach do nadýchanej pledej peny, ktorá je tuhá. Potom znížime rýchlosť otáčok a cícerkom prilievame olej a vodu, kým sa úplne neazpracujú do zmesi.

Hladkú múku spolu s kakaom a kypriacim práškom preosejeme a po lyžiciach túto sypk zmes gumenou varechou opatrne vmiešavame do vajíčkovej zmesi, aby sme udržali v zmesi čo najviac vzduchu.

Cesto vlejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm, ktorú sme vytreli tukom a vysypali múkou, uhladíme povrch a pečieme na 180 stupňoch asi pol hodinu.

Kým sa korpus upečie, pripravíme si plnku. Čokoládu nalámeme na malé kúsky a zalejeme ju zovretou šľahačkou, pridáme mletú škoricu a miešame, kým sa čokoláda neroztopí. Túto zmes necháme úplne vychladnúť, prípadne ju ešte dochladíme v chladničke.

Pomocou špajle odskúšame, či je korpus prepečený. Ak po zapichnutí do korpusu vyjde špajla von suchá, korpus je hotový.

Necháme ho úplne vychladnúť. Potom ho rozkrojíme pozdĺžne, obe vnútorné časti korpusu potrieme vínom a následne tenkou vrstvou džemu.

Vychladnutú zmes na plnku vyšľaháme šľahačom do krémova. Asi 2/3 krému nanesieme na spodný plát korpusu, naň poukaldáme kúsky sliviek namočených vo víne, jemne ich vtlačíme do krému a prikryjeme druhou časťou korpusu.

Hotovú tortu potrieme na povrchu a po stranách zvyškom krému a dáme ju stuhnúť do chladničky.

Na polevu roztopíme nad parou čokoládu a tuk, dobre ich rozmiešame, aby bola čokoláda tekutá a lesklá a oblejeme ňou tortu. Uhladíme povrch a boky a necháme čokoládu stuhnúť.

Môžeme dozdobiť kokosom alebo čerstvými slivkami.

 

Autorka receptu a foto: @SistersBakery.sk
Zdroj: Silvia P.

 

 

To Top