Odopierať si sladkosti je náročné, snažiť sa zahnať maškrtnosť zdravými, ale nie vždy chutnými náhradkami je tiež náročné. Ale nemusí byť, ak sa zameriate na čokoládu. Nie však hocijakú. Mliečne čokolády plné orieškov, hrozienok a iných náplní dajte do zásuvky s nápisom tabu. Odpoveď na vaše sladké modlitby je horká čokoláda bez pridaných masiel, tuku a sladidiel. To, čo vás zaujíma, je obsah kakaa. Musí byť minimálne 70 %. Čím viac, tým lepšie. Ak ste ešte neochutnali kvalitnú horkú čokoládu, urobte tak čo najskôr. Je ako pohladenie saténom, ako hrejivé objatie milenca. Hutná chuť tmavohnedej čokolády vás pohltí a na inú už ani nepomyslíte.
Čokoláda, horká je zdravá
Tajomstvo horkej čokolády je v obsahu vlákniny, ktorú obsahuje. Vláknina uľahčuje vstrebávanie tukov a dáva pocit plnosti, takže nevyrabujete celú chladničku. Obsahuje látky, čo prirodzene tlmia chuť na jedlo.
Ďalším príjemným prekvapeniam horkej čokolády je sympatická trojica tukov, navzájom sa ovplyvňujú a pôsobia tak, že človek jednoducho nepriberie:
1. Okrem pošteklenia chúťok má čokoláda neuveriteľný vplyv na organizmus v pozitívnom zmysle slova.
2. Je bohatá na antioxidanty bojujúce proti mnohých neduhom a tiež pôsobí proti starnutiu.
3. Výrazne pomáha regulovať vysoký krvný tlak, priaznivo pôsobí na srdce a na cievy.
4. Posilňuje imunitu, podporuje činnosť mozgu, zlepšuje pamäť, pozornosť a vnímavosť.
5. Zvyšuje produkciu serotonínu a uvoľňuje endorfíny, hormóny šťastia a blaženosti.
Platí však pravidlo, všetko s mierou. Prepchávanie sa čímkoľvek, či už sladkosťami alebo horkou čokoládou, zdraviu ani postave nepomôže. Úsmev na duši a spokojnosť v žalúdku vyvolá aj malý kúsok.