Čo najviac pomáha špičkovým kuchárom v kulinárskych súťažiach

Kulinárskych súťaží je ako vo svete, tak aj na Slovensku, nespočetne veľa. Možno medzi ne zaradiť menšie lokálne súťaže vo varení gulášu alebo súťaže, v ktorých špičkoví kuchári doslova čarujú s molekulárnou gastronómiou. Aké zariadenia a spotrebiče im pri boji o víťazstvo nemôžu chýbať?

 

Je nevyhnutná celá súprava nožov?
Tak ako v domácnosti, ani v rôznych kulinárskych súťažiach by sa súťažiaci nezaobišli bez vhodného zariadenia na prípravu pokrmov. Množstvo profesionálov sa zhoduje, že aj u vás doma môžete pokojne oželieť celú súpravu nožov (viete, tú, ktorá je súčasťou dreveného stojanu a veľmi dobre na kuchynskej linke vyzerá) a namiesto toho investovať len do troch základných, no o to kvalitnejších. Menší nožík na varenie, veľký kuchársky nôž a zúbkovaný na pečivo. Práve vďaka poctivej práci s nimi dokážu majstri v súťažiach zázraky.

Zdroj: pxhere.com

K nožom však neodmysliteľne patrí aj brúska na nože, no skutoční profesionáli už dávno ovládli tajomstvo brúsneho kameňa, ktorý im pomáha mať nože neustále pripravené na ďalšie precízne krájanie.

Doska na krájanie
Síce sa tento “vynález” považuje za úplnú malichernosť a samozrejmosť, aj tá však môže byť kľúčom k úspechu. Dosky zo skla alebo z kameňa vo vašej kuchyni vyzerajú neuveriteľne dobre, no odborníci v súťažiach uprednostnia radšej drevo alebo plast. Opäť to súvisí s nožmi, pretože príliš tvrdé materiály ich môžu rýchlejšie otupiť, čo by znamenalo menej precíznosti pri rezaní a krájaní, ktoré je pre víťaza neskutočne potrebné.

Zdroj: pxfuel.com

Nepriľnavé alebo liatinové panvice?
Doma si možno radšej svoj pokrm pripravíte na nepriľnavej panvici (pretože sa ľahšie umýva, však?), no v súťažiach kuchári uprednostnia jednoznačne liatinové panvice. Tie vedú teplo naozaj dobre, obzvlášť pokiaľ je v súťaži nevyhnutná príprava steaku, kuracích pŕs a iných druhov mäsa. Najlepšou voľbou je liatinová panvica aj v prípade, pokiaľ sa snažia skaramelizovať povrch napríklad červeného mäsa alebo hydiny.

Zdroj: piqsels.com

Ostatné kuchárske náradie potrebné pri súťaži
S vymenovávaním kuchárskeho náradia by sme mohli pokračovať donekonečna, pretože sa odvíja predovšetkým od typu súťaže, respektíve od charakteru pripravovaných jedál. Vo všeobecnosti však medzi jedny z najnevyhnutnejších spotrebičov pri kulinárskej súťaži patrí napríklad mixér, pomocou ktorého dokážu profesionáli pripraviť polievky, pyré alebo dokonca rôzne omáčky. K dosiahnutiu dokonale pripraveného mäsa tiež využívajú teplomer, aby vedeli, kedy je ten správny čas na jeho stiahnutie zo sporáku, prípadne vytiahnutie z rúry.

Zdroj: piqsels.com

Okrem toho však mnohí súťažiaci odporúčajú mať po ruke aj niektoré základné potreby, vrátane kovových klieští, naberačky, odmeriek, lyžičiek, hrncov, miešacích misiek, otváračov na konzervy, čističov na zeleninu a metličky.

Zázrak s názvom konvektomat?   
Konvektomat je v TOP gastronomických súťažiach známy a veľmi frekventovaný. Kto si s ním už vyskúšal pripraviť akýkoľvek pokrm vie, že cestu za víťazstvom podstatne zrýchli. Jeden prístroj totižto dokáže zabezpečiť všestranné procesy, ako napríklad varenie, dusenie, pečenie, grilovanie alebo praženie za podstatne nižší čas, aký vzniká pri príprave jedál na klasických spotrebičoch. Naraz totižto dokáže pripravovať niekoľko jedál bez toho, že by došlo k zmiešavaniu vôní a chutí, čo ocenia kuchári, ktorí nedajú dopustiť na každý detail.

Zdroj: Andrej T.