Čo by sme mali jesť, aby sme podporili imunitu

Výživových trendov je veľa. Také, onaké, chvíľu platí jedno, chvíľu druhé. A niektoré dokonca skĺzavajú do extrémov a odsudzujú napríklad živočíšne zdroje tukov. Výskumy však už dávno potvrdili, že zlý cholesterol nie je otázka saturovaných tukov, ale nevhodných cukrov. Ak sa budete držať kvality, nasýtia vás a dodajú vám dôležité živiny aj potraviny, ktoré ste doteraz zatracovali. 

 

Bravčové, hovädzie a slepačie kosti

Ak chcete aby vaše kosti boli pevné, tkanivá silné a pleť pružná nekupujte drahé krémy a ani vápnik nepomôže. Dôležitý na splnenie vášho cieľa kolagén a výživa, ktorú získate z poctivého vývaru z kostí. Navyše, vďaka kombinácii dobrého tuku a vody získate stabilnú a veľmi dobre stráviteľnú energiu.

Maslo

Najlepšie aktívne zdroje vitamínov A, D, K a kyselina maslová, ktorá živí dobré baktérie v tráviacom trakte, sú v masle z kráv pasúcich sa na tráve.

Kefír, žinčica a bryndza

Kyslomliečne výrobky – ideálne zo surového mlieka – sú v našich zemepisných šírkach najlepší zdroj inteligentných tukov a dobrých baktérií. „Pohodová“ črevná flóra, ako potvrdzujú výskumy, má významný vplyv na naše trávenie aj emócie.

Divina a hovädzie mäso

Najviac omega-3 mastných kyselín a hodnotných aminokyselín je, samozrejme, obsiahnutých v rybách, ale aj v kvalitnom mäse zo zvierat pasúcich sa na tráve. Už z malej dávky získate živiny pre silu a krásu.

Pečienka a vnútornosti

Nemusíte ich? Škoda. Vnútornosti sú asi najviac zanedbávané zdroje živín a pritom, napríklad v hovädzej pečienke nájdete viac vitamínov a minerálov ako v ktoromkoľvek inom jedle. Tromfnú ju zrejme len ustrice.

Rybí tuk a ryby

Bunky bez komplexu omega-3 nikdy nebudú fungovať optimálne. Takže pre život je jedna z najdôležitejších esenciálnych mastných kyselín – DHA (kyselina dokosahexaenová). Čím viac morských rýb si doprajete, tým lepšie.

Autor: -aka-
Foto:
 Ingimage