Briam – dokonalé jedlo z jedného hrnca s vôňou Stredomoria

Toto tradičné grécke jedlo je vlastne variáciou na francúzsku dusenú zeleninu „ratatouille“. Základom je veľa zeleniny, bylinky, trochu korenia a olivový olej. Briam sa podáva v nádobe, v ktorej bol upečený, a slúži ako vynikajúca príloha aj ako samostatné jedlo. A najlepšie na tom je, že je naozaj jednoduchý a môžete ho obmieňať podľa toho, čo sa práve urodilo v záhrade alebo čo ste si priniesli z farmárskeho trhu. Ak neviete, ako na to, vyskúšajte recept Ely Krídlovej, autorky blogu „Zo srdca do hrnca“.

 

Budete potrebovať:

Briam – tradičné grécke jedlo
  • 4–5 zemiakov
  • 1 cuketu
  • 1 baklažán
  • 1–2 cibule
  • 4–5 paradajok
  • olivový olej
  • trochu soli
  • petržlenovú vňať, prípadne ďalšie korenie podľa chuti
  • tvrdý syr, ideálne fetu alebo bryndzu

 

Ako na to:

Rúru predhrejte na 200 °C. Zeleninu nakrájajte na väčšie kúsky, pridajte petržlenovú vňať, korenie, soľ a olivový olej. Dobre premiešajte a rozložte do väčšieho pekáča alebo hrnca vystlaného papierom na pečenie. Prikryté pečte pri 200 °C približne 30 minút, potom zeleninu odokryte a pečte ešte ďalších 15 minút. Hotovú zeleninu posypte čerstvým tvrdým syrom. Môžete ho okamžite podávať ako teplé jedlo alebo prílohu, ale výborne chutí aj ako studený šalát.

 

Tip:  Ak vám vaša rúra robí problémy a počas pečenia musíte pekáč alebo plech na pečenie otáčať, možno nastal čas vymeniť ju za rúru Gorenje s patentovaným klenutým vnútrajškom, ktorý napodobňuje tradičné kamenné pece. „Tento jedinečný tvar umožňuje vzduchu dokonale prúdiť okolo pokrmu, takže jedlo bude vždy rovnomerne upečené,“ vysvetľuje Jana Neuszerová, odborníčka značky Gorenje.

Akú rúru používa Ela?

Ela pečie v kombinovanej parnej rúre Gorenje BCS798S24X s teplotnou sondou a programovacím modulom ProCook s prednastavenými programami a funkciami. Rúra s extra veľkým objemom 73 l má patentovaný klenutý vnútorný priestor na profesionálne rovnomerné pečenie, ktorý napodobňuje staré kamenné pece. Má tiež funkciu krokového pečenia, pomalého pečenia, pečenia s tromi intenzitami pary bez kvapiek vody, ako aj prípravu pokrmov metódou sous-vide a mnoho ďalších. Praktická je aj funkcia automatického čistenia AquaClean s parou bez použitia chémie alebo automatické odvápnenie. Stojí 979 EUR.

O autorke blogu „Zo srdca do hrnca“

Ela Krídlová

Ela Krídlová je povolaním rehabilitačná lekárka. Už piaty rok sa vo voľnom čase úspešne venuje svojmu blogu Zo srdca do hrnca a teraz ako mamička dvoch synov ešte viac. Má rada pikantnú a exotickú kuchyňu, ale rada varí aj zdravšie verzie receptov svojej starej mamy. Prostredníctvom svojho blogu nabáda čitateľov, aby sa nebáli variť poctivé jedlá, investovali do kvalitných surovín a užívali si nielen kreatívne chvíle v kuchyni, ale aj čas strávený s blízkymi pri stole s dobrým jedlom.
Viac informácií: sk.gorenje.com

Zdroj: Iveta H.