Briam – dokonalé jedlo z jedného hrnca s vôňou Stredomoria

Toto tradičné grécke jedlo je vlastne variáciou na francúzsku dusenú zeleninu „ratatouille“. Základom je veľa zeleniny, bylinky, trochu korenia a olivový olej. Briam sa podáva v nádobe, v ktorej bol upečený, a slúži ako vynikajúca príloha aj ako samostatné jedlo. A najlepšie na tom je, že je naozaj jednoduchý a môžete ho obmieňať podľa toho, čo sa práve urodilo v záhrade alebo čo ste si priniesli z farmárskeho trhu. Ak neviete, ako na to, vyskúšajte recept Ely Krídlovej, autorky blogu „Zo srdca do hrnca“.

 

Budete potrebovať:

Briam – tradičné grécke jedlo
  • 4–5 zemiakov
  • 1 cuketu
  • 1 baklažán
  • 1–2 cibule
  • 4–5 paradajok
  • olivový olej
  • trochu soli
  • petržlenovú vňať, prípadne ďalšie korenie podľa chuti
  • tvrdý syr, ideálne fetu alebo bryndzu

 

Ako na to:

Rúru predhrejte na 200 °C. Zeleninu nakrájajte na väčšie kúsky, pridajte petržlenovú vňať, korenie, soľ a olivový olej. Dobre premiešajte a rozložte do väčšieho pekáča alebo hrnca vystlaného papierom na pečenie. Prikryté pečte pri 200 °C približne 30 minút, potom zeleninu odokryte a pečte ešte ďalších 15 minút. Hotovú zeleninu posypte čerstvým tvrdým syrom. Môžete ho okamžite podávať ako teplé jedlo alebo prílohu, ale výborne chutí aj ako studený šalát.

 

Tip:  Ak vám vaša rúra robí problémy a počas pečenia musíte pekáč alebo plech na pečenie otáčať, možno nastal čas vymeniť ju za rúru Gorenje s patentovaným klenutým vnútrajškom, ktorý napodobňuje tradičné kamenné pece. „Tento jedinečný tvar umožňuje vzduchu dokonale prúdiť okolo pokrmu, takže jedlo bude vždy rovnomerne upečené,“ vysvetľuje Jana Neuszerová, odborníčka značky Gorenje.

 

O autorke blogu „Zo srdca do hrnca“

Ela Krídlová

Ela Krídlová je povolaním rehabilitačná lekárka. Už piaty rok sa vo voľnom čase úspešne venuje svojmu blogu Zo srdca do hrnca a teraz ako mamička dvoch synov ešte viac. Má rada pikantnú a exotickú kuchyňu, ale rada varí aj zdravšie verzie receptov svojej starej mamy. Prostredníctvom svojho blogu nabáda čitateľov, aby sa nebáli variť poctivé jedlá, investovali do kvalitných surovín a užívali si nielen kreatívne chvíle v kuchyni, ale aj čas strávený s blízkymi pri stole s dobrým jedlom.
Viac informácií: sk.gorenje.com

Zdroj: Iveta H.