Amarant a quinoa – jednotky medzi obilninami

Hľadáte vhodnú náhradu ryže, pšenice či kus-kusu,  no nič vás nenapadá? Skúste rozšíriť svoj jedálničiek o quinou či amarant. Nielen, že ulahodíte svojim chuťovým bunkám, ale spravíte niečo navyše aj pre svoje zdravie.  Quinoa aj amarant majú takú výživovú hodnotu, že si jednoznačne zaslúžia priestor v našom magazíne.

 

Quinoa

Táto, pre mnohé z nás nezvyčajná obilnina, pochádza pôvodne z Južnej Ameriky.  Hoci sa pestuje už 5 000 rokov, až teraz zažíva svoj veľký boom. A má aj prečo. Je bohatým zdrojom bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, minerálov a vitamínov.  Z minerálnych látok v nej nájdeme železo, mangán, meď, fosfor, horčík a zinok.  Z vitamínov je bohatá  na vitamín C, thiamin, riboflavin, alfa-tokoferol, beta-karoten a kyselinu listovú.  Okrem množstva vitamínov a minerálov je plná zdravých polynenasýtených mastných kyselín,  vlákniny a antioxidantov. Vďaka vyváženému pomeru esensiálnych aminokyselín, by nemala chýbať v kuchyni vegetariánov alebo vegánov.  Jej ideálne zloženie vyrovnáva hladinu cukru v krvi, čím sa quinoa stáva skvelou prevenciou cukrovky.  Pravidelnou konzumáciou znižuje riziko srdcovocievnych ochorení. Neobsahuje lepok, preto si ju s chuťou a bez výčitiek môžu dopriať aj ľudia s alergiami. Skvelo chutí a jej príprava Vám zaberie len pár minút.

TIP:  Nadrobno pokrájame zeleninu a dáme ju varit spoločne s qouinoou v osolenej vode, do ktorej pridáme bylinky. Pomer vody je rovnaký ako pri varení ryže (2 šálky vody na 1 šálku quinoy). Varíme 14 – 18 minút. Uvarená quinoa vypadá ako malé naboptnalé zrnko popkornu, mala by byť mäkká, tzv. „al dente – na skus“. Ku koncu varenia osolíme. Milovníci cesnaku vmiešajú 1-2 rozotreté strúčky cesnaku.
Uvarené odstavíme a pripravíme si zapekaciu misku, ktorú trochu vymažeme napríklad kokosovým alebo palmovým tukom, samozrejme môže byť i slnečnicový olej. Nastrúháme si syr. Do zapekacej misky dáme vrstvu quinoy so zeleninou a na to časť nastrúhaného syru, na to opäť qouinou so zeleninou a  zase syr. Vrchná vrstva by mala byť vždy syr.

Dáme zapiecť na cca 10-15 minút do rúry a quinea je hotová.

Nabudúce toto jedlo môžete vyzkúšať bez finálneho zapekania, bez cesnaku a len na tanieri posypať strúhaným syrom – a hneď máte quinoové risoto :).

 

Amarant

Jeho domovom je taktiež Južná Amerika, kde sa začal pestovať už pred 8000 rokmi. Hoci podobne ako quinoa nie je v našich kuchyniach veľmi známy, v oblasti zdravej výživy má svoje dlhoročné meno. Zo všetkých obilnín sa práve amarant môže pýšiť svojim najväčších obsahom bielkovín.  Je zdrojom lysínu – cennej esenciálnej aminokyseliny, ktorá podporuje tvorbu mozgových buniek a duševný vývoj, preto by nemal chýbať v jedálničku našich najmenších. Amarant je bohatý hlavne na železo, vápnik, horčík a kyslinu listovú. Z vitamínov v ňom nájdeme C, B a E. Má veľa vlákniny a je zdrojom rutínu – látky, ktorá priaznivo pôsobí na naše cievy. Vďaka svojmu zloženiu je amarant vhodným jedlom  pre športovcov, pretože podporuje nárast svalovej hmoty. Zo zdravotného hľadiska znižuje cholesterol a pravidelná konzumácia je skvelou prevenciou civilizačných ochorení, vrátane rakoviny. Odporúča sa aj pri redukčných diétach, pretože má nízky glykemický index a dokáže skvelo zasýtiť na dlhšiu dobu. Podobne ako quinoa určite poteší  celiatikov, pretože neobsahuje lepok.

TIP: Varíme ho podobne ako ryžu, tzn. na 1 šálku amarantu 2 šálky vody a varíme, až se voda vyparí, teda až je zrno mäkké. Približne 30minut.
Prajem dobrú chuť!

Zdroj: http://nourishnetwork.com/