Ako si doma pripraviť dobrú kávu aj bez drahého kávovaru?

Na prípravu kvalitnej kávy nepotrebujete drahý kávovar! Kávu si môžete pripraviť aj oveľa jednoduchšie. V dnešnom článku vám ukážeme, aké sú vaše možnosti. Tento článok je určený pre všetkých, ktorí chcú s kávou aspoň trošku experimentovať a už im nestačí len horká káva z prepražených zŕn, ktorá sa dá kúpiť v potravinách.

 

Je to tu! Spravili ste veľké rozhodnutie. Odteraz si chcete pripravovať len kvalitnú kávu, ktorú si budete naozaj vychutnávať. Čo budete potrebovať? Na domácu prípravu kávy budete potrebovať nasledujúce tri položky.

1. Kvalitná káva

Bez kvalitnej zrnkovej kávy to nepôjde. Ak ešte neviete, aká odroda a stupeň praženia vám chutí najviac, kúpte si zatiaľ menšie balenia rôznych káv. Medzi najznámejšie odrody patrí Arabica a Robusta, pričom každá má svoje špecifické vlastnosti. Arabica je považovaná za kvalitnejšiu, má výraznejšiu arómu a čo je zaujímavé, oproti Robuste obsahuje približne dvojnásobne nižšie množstvo kofeínu.

2. Mlynček na kávu

O tom, že káva chutí najlepšie vtedy, keď je čerstvo pomletá, niet pochýb. Na to budete potrebovať kvalitný mlynček na kávu. Na základe toho, aký spôsob prípravy si vyberiete, budete kávu mlieť na rôzne veľké zrniečka až prášok – nastavenie na hrubšie vs. jemnejšie mletie.

3. To, v čom kávu pripravíte

Možností je niekoľko, avšak medzi najviac využívané alternatívne spôsoby prípravy kávy patrí využitie:

Moka kávovar

V moke si viete pripraviť espresso už do piatich minút. Moka kávovar (moka pot) zaručí, že káva bude mať výraznú a intenzívnu chuť. Výhodou je aj to, že je prenosný, nestojí veľa a je nenáročný na údržbu.

French press

Je možné, že french press už máte doma. Využíva sa totiž už niekoľko desiatok rokov. Využiť ho môžete aj na sypaný čaj. Namletú kávu nasypete do french pressu a zalejete ju horúcou vodou. Počkáte aspoň päť minút a potom kávu „stlačíte“ smerom dole.

Dripper na filtrovanú kávu

V posledných rokoch sa najobľúbenejším spôsobom prípravy kávy stáva filter – filtrovaná káva. Namletú kávu nasypete do tenkého papierového filtra, ktorý je vložený do prekvapkávacieho kužeľa (ozn. ako dripper). Kávu následne zalievate horúcou vodou a tá prekvapkáva cez filter do zbernej nádoby.

Okrem spomínaných alternatívnych spôsobov môžete vyskúšať aj aeropress, Cold brew kávovar (prekvapkávací kávovar na prípravu studenej kávy) či džervu na prípravu tradičnej tureckej a gréckej kávy.

Zdroj: Alžbeta B.
Zdroj foto: nruedisueli / Adobestock.com