Aké netradičné zeleninové maškrty poznáte?

Jedlá z rôznych druhov mäsa či iné mäsové špeciality sú pre niekoho tradičné jedlá na každý deň. Iní zase uprednostňujú možno ľahšiu  verziu stravovania, a tak uprednostnia práve zeleninu. V tomto článku sa budeme venovať zeleninovým maškrtám.

Ochutnali ste niekedy studenú uhorkovú polievku? Možno s ňou majú skúsenosti najmä tí starší. Zaujímavosťou v príprave tejto polievky je, že bola kedysi dávnejšie pripravovaná pre mužov alebo aj pre ženy. Večer sa navarila a na ďalší deň si ju zobrali so sebou muži na pole, pretože nebola náročná na prípravu a bola ľahká na trávenie a, samozrejme, obsahovala aj veľa výživných látok. V tom čase bola táto polievka jednou z najtradičnejších foriem stravovania sa. Dnes už túto polievku mladšia generácia nielenže nebude poznať, ale možno by si ju ani nedali, keďže dnešné stravovacie návyky sú oproti minulosti o čosi iné.

K ďalším zeleninovým maškrtám patria napríklad také zeleninové koláčiky, zákusky. Dali by ste si napríklad taký čokoládovo-cviklový koláč? Alebo mrkvový? Ak by ste nevedeli že ste si dali práve mrkvový koláč, asi by ste ani neverili, že takto chutne môže chutiť. Niekedy nás totižto odradí len názov a potom ani nevieme, že aj zo zeleniny sa dajú spraviť skutočné dobroty. Nielen uvariť, ale aj napiecť.

Určite okrem týchto „netradičných“ jedál poznáme aj mnoho ďalších. Typické cuketové placky nie sú už takou novinkou ako tomu bolo možno pred piatimi rokmi. Zapekaná cuketa v rúre je tiež jeden zo spôsobov, ako si rýchlo a chutne navariť, napríklad počas horúcich letných dní. Nehovoriac o polievkach k akými možno priradiť hráškovú, mrkvovú, cuketový krém či rôzne iné…

Možností ako si pripraviť zeleninové maškrty je mnoho, stačí si len vybrať a vyskúšať, možno aj tú netradičnejšiu verziu zeleninových špecialít.

Zdroj: Miriama L.