Ajvar, chutný poklad z Chorvátska

Každý z nás má svoje obľúbené kombinácie chutí, ku ktorým sa rád vracia. Vyhľadávaná dovolenková destinácia Slovákov, slnečné Chorvátsko, nám priniesla presne taký kulinársky poklad: pravý Ajvar od chorvátskej značky Podravka.

 

Ajvar je vyváženou kombináciou stredomorských chutí, po ktorej s radosťou siahame počas celého roka. A aj v čase grilovacej sezóny! Je skvelý ako zeleninová nátierka na chrumkavom chlebíku, príloha ku grilovanému či pečenému mäsu, omáčka do šalátu, dokonca je vynikajúci aj ako dip k hranolčekom. Na Slovensku sme si chuť Ajvaru naozaj obľúbili.

Ajvar Podravka je zeleninová príloha pripravená zo zrelých paprík a baklažánu. Zaujímavosťou je, že táto dobrota sa ešte aj v súčasnosti vyrába podľa pôvodného receptu a dlhoročnej tradície značky Podravka. Vďaka šetrnému spôsobu pasterizácie je zachovaná chuť a aj prirodzená farba zeleniny. S Ajvarom jemnýmpikant si tak užijete autentickú chuť Chorvátska v každom súste. A to všetko bez konzervantov, aróm a umelých farbív. Viac na www.podravka.sk.
Ajvar jemný / pikant Podravka: 2,79 € / 350 g

 

Ajvar spája chuťou

Vôbec nezáleží na tom, či ste vegán, vegetarián alebo milujete mäso. Ajvar je pre všetkých, ktorí majú radi dobré jedlo, milujú stredomorskú kuchyňu a zároveň im záleží na kvalite. Dôraz sa kladie na šetrný proces výroby, ktorým sa zachovávajú prospešné vitamíny a minerály. Táto chorvátska pochúťka plná zdravia je aj z tohto dôvodu nazývaná kaviárom vegánov a vegetariánov. A preto dokáže Ajvar svojou skvelou chuťou spojiť všetkých, bez ohľadu na to, aké stravovanie preferujú.

 

„Pozvite“ Ajvar na grilovačku

Inšpirujte sa stredomorskou kuchyňou a pozvite na tohtoročnú grilovačku aj Ajvar Podravka. Stačí jeden Ajvar a grilovačka sa stane kulinárskym zážitkom! Použite ho ako marinádu na mäso, omáčku do burgerov či ako dip ku grilovanej zelenine. Pre jednoduché a rýchle dávkovanie je tu Ajvar Squeeze Podravka v praktickom balení. Stačí len otvoriť a vytlačiť presne toľko Ajvaru, koľko práve potrebujete. Dávkovanie Ajvaru Squeeze je zábava a zvládnu to dokonca aj deti. Zahájte tohtoročnú grilovaciu sezónu naozaj chutne!
Ajvar Squeeze jemný / pikant Podravka: 2,79 € / 310 g

 

Filety z lososa v alobale

Ingrediencie:

  • 1 lyžica Ajvaru jemného Podravka
  • 1 pohár (460 g) pečenej červenej papriky (kapia v oleji)
  • 2 lyžice lúpaných mandlí
  • 1 konzerva (400 g) sterilizovaného cíceru
  • ½ zväzku petržlenovej vňate (15 g)
  • 30 g klobásky chorizo
  • 150 g vykostených filiet z lososa s kožou
  • olivový olej, morská soľ, mleté čierne korenie, mix čerstvých byliniek (bazalka, šalvia, rozmarín)

Postup:
Rúru predhrejeme na 220 °C. Na plech na pečenie vložíme veľký plát hrubého alobalu, pričom polovicu necháme prečnievať.

Pripravíme si omáčku. Papriku scedíme a vložíme do mixéra spolu s mandľami, Ajvarom, petržlenovou vňaťou, cícerom aj s nálevom (trochu cíceru si odložíme bokom na posypanie) a okoreníme. Hotovú omáčku pomaly nalejeme do stredu pripraveného alobalu.
Chorizo nakrájame nadrobno.
Pomocou veľkého ostrého noža nakrojíme dva, 1 cm hlboké, rezy do kože lososa, do ktorých vložíme bylinkové listy.
Omáčku posypeme chorizom a zvyšným cícerom, na cícer položíme lososa. Dochutíme štipkou morskej soli a čierneho korenia, nakoniec pokvapkáme trochou olivového oleja. Fóliu preložíme a uzatvoríme okraje.
Pečieme 15 minút, kým nie je losos krásne prepečený.

Podávame s čerstvou bagetkou alebo s grilovanou zeleninou.

 

Šúľance z Ajvaru

Ingrediencie – šúľance:

  • 1 lyžica Ajvaru jemného Podravka
  • 500 g zemiakov
  • 2 šálky (250 g) polohrubej múky
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • maslo

Ingrediencie – omáčka:

  • 1 balenie (250 g) bryndze
  • ¾ balenia (180 ml) kyslej smotany
  • 150 g slaniny
  • pažítka (jarná cibuľka)

Postup:
Ako prvé si uvaríme umyté zemiaky v šupke. Po uvarení ich necháme vychladnúť a následne ošúpeme. Zemiaky nastrúhame na strúhadle alebo pretlačíme na pyré. Pridáme Ajvar, zmiešame s múkou, soľou, vajcom a vypracujeme cesto. Na pomúčenej pracovnej doske cesto rozdelíme na menšie kúsky, z ktorých tvarujeme klasické malé alebo moderné väčšie šúľance. Vložíme ich do vriacej vody. Keď vyplávajú na hladinu, varíme ich ešte ďalšie dve minúty. Následne ich vyberieme sitkom alebo dierovanou varechou. Polejeme maslom a premiešame.
Smotanu a bryndzu zmiešame a dáme zohriať na panvičku.
Slaninu nakrájame na malé kocky a orestujeme na ďalšej panvičke.
Pažítku nakrájame nadrobno.

Šúľance podávame s omáčkou z bryndze a smotany, slaninkou a pažítkou.

Zdroj: Lucia P.