Ako upiecť a podávať skutočne dokonalý cheesecake

Tento lahodný dezert má zvyčajne tri vrstvy a jeho základ tvorí sušienkový korpus, tvarohový krém a trochu čerstvého ovocia alebo ovocná poleva. Správny cheesecake by mal byť vláčny a krémový. Práve to však môže byť zložité – ideálnu krémovú konzistenciu totiž dosiahnete prípravou vo vodnom kúpeli. Môžete si však pomôcť aj malým trikom. Zaručene sa tak vyhnete nepríjemnému prekvapeniu v podobe zrazeného alebo prepečeného krému.

 

Tento trik sa nazýva automatický hrniec. Zvládne nielen pomalé varenie pri presnej teplote, opekanie alebo vyprážanie, ale aj dusenie, varenie v pare, prípravu nadýchanej ryže, zeleninových polievok alebo hummusu. A tiež varenie pod tlakom ako v tlakovom hrnci, prípravu jogurtov i obávanú výrobu krémov alebo špeciálnych ciest vo vodnom kúpeli. Ale teraz už určite chcete vedieť, ako pripraviť ten najlepší cheesecake, aký ste kedy jedli.

 

Pripravte si (na 6 porcií):

Na sušienkový korpus:

  • 120 g grahamových sušienok
  • 60 g masla
  • štipku soli

Na tvarohovú vrstvu

  • 450 g smotanového syra Philadelphia
  • 125 g cukru
  • 1 ½ lyžice kukuričného škrobu
  • 120 g kyslej smotany
  • 1 lyžičku vanilkového extraktu
  • 2 veľké vajcia

 

 

Ako postupovať?

  1. Zmiešajte 180 g rozdrvených grahamových sušienok so 60 g rozpusteného masla a štipkou soli. Všetky prísady zmiešajte a spojte do jednej hmoty. Zmes vložte do formy na pečenie, ktorú ste predtým vystlali papierom na pečenie, a pritlačte, aby sa vytvorila rovnomerná vrstva. Vložte do mrazničky na 10 minút.
  2. Do väčšej misy vložte 450 g zmäknutého smotanového syra. Pridajte cukor, kukuričný škrob, kyslú smotanu a lyžičku vanilkového extraktu. Dôkladne vymiešajte. Potom pridajte 2 veľké vajcia a opäť miešajte, kým sa všetko nespojí do dokonale hladkého jednotného krému.
  3. Zmes navrstvite na sušienkovú vrstvu a rovnomerne ju rozotrite.
  4. Do automatického hrnca nalejte 250 ml studenej vody, vložte stojan, formu s pripraveným dezertom a zatvorte veko. Pri automatickom programe ohrievajte 26 minút.
  5. Hotový cheesecake nechajte vychladnúť na izbovú teplotu a potom ho uložte do chladničky.
  6. Opatrne ho vyberte z formy. Ozdobte čerstvým ovocím alebo horúcou omáčkou z mrazeného ovocia povareného s lyžicou medu.

 

A ako cheesecake krájať?

Budete potrebovať cukrársky nôž alebo dlhý ostrý nôž s tenkou a hladkou čepeľou. Pred krájaním ho celý ponorte do vysokej nádoby s horúcou vodou, nechajte ho zohriať a potom ho osušte. Suchým a horúcim nožom ľahko urobíte čistý rez. Tento trik opakujte pred každým rezom. Ľahko tak vytvoríte úhľadné a dokonalé porcie dezertu, po ktorom sa len zapráši.

Tip na univerzálny automatický hrniec

Multifunkčný hrniec Gorenje MC6MBK poteší napríklad ako darček pod stromček. Do kuchyne prinesie všestrannosť – v jednom malom prístroji ponúka tlakový hrniec, hrniec na pomalé varenie s presnou teplotou, opekanie, restovanie a varenie v pare, čím nahradí niekoľko kuchynských spotrebičov a výsledky budú zakaždým rovnako skvelé. V kuchyni zaberie len málo miesta. Programovateľný multifunkčný hrniec má digitálny LCD displej s 15 prednastavenými funkciami, ovládaním času a teploty, takže môžete variť rôzne dobroty jednoduchým stlačením tlačidla. Pohodlne si v ňom môžete pripraviť napríklad ryžu, pokrmy z obilnín, domáci hummus, polievky, pomaly dusené mäso, guľáše, hydinu, ryby, chilli con carne, ako aj domáci jogurt, cheesecake a tie najlepšie džemy a marmelády. K dispozícii je aj funkcia na udržiavanie hotového pokrmu v teple alebo odložený štart až o 24 hodín, takže si môžete flexibilne plánovať čas v kuchyni. Elegantný hrniec s príkonom 1000 W sa tiež ľahko čistí. Stojí 109 EUR.
sk.gorenje.com/

 Zdroj: Iveta H.