V zime pomáha čarovné korenie

Lahodná aróma cukroviniek vždy vyvoláva pocit detskej radosti, presne vieme, ako sa babičkine koláčiky rozplývali na jazyku, aj ako nám poskočilo srdce, keď za dverami zazvonil zvonček. Do týchto spomienok sa už naveky vkradli aj vône a chute trojice korenín ‒ škorice, klinčeka a badiánu.

 

Tvoria totiž základný pilier slávnej čínskej zmesi piatich korenín, tradičných medovníkov a vareného vína.  Ak napicháte klinčeky do pomaranča, máte peknú a voňavú dekoráciu. Košík s ovocím či misku plnú koláčov dozdobte kúskami celej škorice, hviezdicami badiánu. Podobne ich môžete sem tam porozhadzovať po  stole, ležérne, ale vkusne. Osviežite tak stolovanie a vzduch bude doma voňavý… Kým za oknom „treští“ zima, spríjemnite si chvíle doma.

 

Badián

Čínske korenie v tvare nepravidelnej osemcípej hviezdice vôňou pripomína aníz, chuťou zase korenisté sladkasté drievko. Je základom orientálnych jedál z bravčového, kuracieho a kačacieho mäsa či sladkokyslej omáčky. V našich končinách sa zvyčajne pridáva do sušienok, lekvárov a kompótov. Aj v medicíne si nájde uplatnenie, jeho antibakteriálne účinky pomáhajú pri ochorení horných dýchacích ciest, žalúdočných a črevných problémoch aj pri reumatizme.

Škorica

Medicínu starú vyše štyritisíc rokov priviezli do Európy Benátčania z ciest po oriente. Kedysi mala cenu zlata a slúžila ako platidlo. Dnes si bez nej nevieme varenie ani predstaviť. Celá sa zvyčajne varieva v lekvároch a v nápojoch, v ktorých sa jej zahrievacie účinky znásobia. Častejšie sa však používa mletá. Skladujte ju v tme, suchu a v chlade a pôvodnú intenzitu si zachová aj polroka. Pokojne ju pridajte do akéhokoľvek klasického jedla, ktorému chcete dodať náznak exotiky. Nájsť ju možno prakticky v každom sladkom recepte. Nezabúdajte však na škoricovú múdrosť našich predkov ‒ ako prírodné antibiotikum bojuje proti nachladnutiu, chrípke aj kašľu. Znižuje hladinu krvného cukru aj krvný tlak, pomáha pri problémoch s trávením a s nadúvaním a v neposlednom rade pôsobí ako afrodiziakum. Vôňa škorice stimuluje činnosť mozgu.

Klinček

Je to vlastne sušený púčik tropického stromu. Pri kúpe sledujte farbu, kvalitný má byť tmavohnedý, nie čierny. A nepolámaný. Typická je preň korenistá vôňa a horkastá jemne pálivá chuť. Môžete ho prihodiť do omáčok, nakladanej zeleniny, ovocných koláčov a kompótov, výborne sa hodí k zverine. Svoje miesto si obháji aj medzi liekmi. Povzbudzuje srdce, krvný obeh a trávenie, pohladí boľavé zuby a celkovo upokojí a zahreje organizmus. Výrazné sú aj jeho antiseptické účinky. Ak ho dáte do vonnej lampy, prečistí dýchacie cesty a zaženie zápal.

Zdroj: aka