Ako si udržať mladosť.

„Je štíhly, plný energie, srdečný ako vždy a vrásky zakryje širokým úprimným úsmevom… vie, že skutočná mladosť prichádza až v zrelom veku,“ napísala Alena Heribanová v predslove knihy o jej autorovi MUDr. Pavlovi Malovičovi.

Ako dlho môže človek zostať mladý? Z čoho je „ušitá“ mladosť? Koľko stojí predĺženie mladosti? Odpovede a najmä praktické informácie nájdete v knihe Ako si udržať mladosť vynikajúceho slovenského telovýchovného lekára a publicistu s medzinárodnými skúsenosťami.

Bez názvu(1295)Kniha je elegantným prehľadom odborných vedomostí a znalostí lekára a aj znalca ľudskej duše. Ľudia túžia po fyzickej, duševnej a mentálnej mladosti v akomkoľvek veku, či už sú vrcholoví športovci, celebrity, umelci alebo bežní pacienti. A Pavel Malovič to vie a zbiera skúsenosti. Ľudským a príjemne čitateľným spôsobom ich ponúka všetkým, ktorých zaujíma zdravý a plnohodnotný život. „Mladosť a staroba sú relatívne pojmy“, usmieva sa doktor Malovič.

Kniha obsahuje to najpodstatnejšie pre pocit sviežosti, vitalitu, psychickú pohodu, fyzickú kondíciu a výkonnosť. Praktické informácie sú doplnené výsledkami odborných štúdií a poznatkov, ktoré významne ovplyvňujú kvalitu a dĺžku života človeka.

MUDr. Pavel Malovič je aj v tejto publikácii verný svojej filozofii lekára, ktorý preferuje prevenciu a zdravý spôsob života. V jeho podaní môže byť aj strava omladzujúca, mozog môže byť firma na mladosť a rovnakým spôsobom upriamuje pozornosť na pohyb, ako aj na prirodzené zmeny ľudského tela.

„Výskumy ukazujú, že  dlhá mladosť a pohyblivostǐ je skôr založená na mentálnom postoji, spočíva v sviežom myslení, v striedmom pôžitkárstve a v udržiavaní prirodzeného pohybu. To všetko konzervuje mladosť̌ oveľa lepšie ako genetické dedičstvo. Pravým elixírom mladosti je radosť̌ zo života, pozitívne myslenie a schopnosť̌ prirodzene odbúravať̌ stres. A to sa naozaj dá naučiť̌.”

Krstnými rodičmi knihy sa stali Soňa Müllerová a Peter Nagy. Asi tú knihu čítali ešte pred vydaním :).

Pavel Malovič vyštudoval Lekársku fakultu UKv Bratislave. Po skončení školy pracoval na II. internej a kardiologickej klinike FN Bratislava, v roku 1980 nastúpil na Kliniku telovýchovného lekárstva Univerzitnej nemocnice v Bratislave. Od roku 1990 pôsobí na tejto klinike ako primár. Jeho profesionálnou doménou je šport a športová medicína. Od roku 2002 pracuje pre UEFA ako dopingový komisár.