Prečo je pitie smoothies výhodné pre telo?

Chutia aj vám tieto krémovo hladké mixy z kúskov ovocia a zeleniny, ktoré sú pre telo skvelým vitamínovým dopingom? Prečo je dobré si ich obľúbiť a zaradiť do svojho jedálnička?

 

Vitamíny a veľa vlákniny
Vedeli ste, že podľa odporúčaní odborníkov by mal človek denne skonzumovať  až 400 g zeleniny a 200 g ovocia? Dôležité je nielen množstvo, ale aj pestrosť. Práve celosvetovo obľúbené, do hladka rozmixované nápoje – smoothies nám umožňujú mixovať si na pitie rôzne druhy ovocia a zeleniny a tak si k banánu, jablku, pomaranču, mrkve a podobne prihodiť aj tie menej obľúbené druhy zdravím nabitých kúskov, plus si k nim pridať aj orechy, semienka, bylinky. Na rozdiel od odšťavovania sa smoothies pripravujú poctivým mixovaním, vďaka čomu sa nich dostanú nielen vitamíny, minerály a stopové prvky, ale aj veľa vlákniny. Mixovaním sa ovocie a zelenina rozsekajú na malé kúsky, čo by sa nám pri klasikom žuvaní celých kusov ovocia a zeleniny podarilo len ťažko. Pri mixovaní dochádza k narušeniu bunkových stien v štruktúre ovocia a zeleniny, takže suroviny máme akoby „predpripravené“ pre tráviace ústrojenstvo. Práve táto príprava plus výdatná dávka vlákniny spôsobujú, že ovocie a zelenina v podobe atraktívne vyzerajúcich a chutných smoothies sú v porovnaní s konzumáciu v klasickom stave ľahšie stráviteľné, ich pitím telo nezaťažíme a dokážeme naraz skonzumovať aj väčšie množstvo zdraviu prospešných látok. Navyše sa vláknina postará o to, že sa cukor z ovocia a zeleniny vstrebáva do krvi pomalšie a stabilnejšie, takže nedochádza k prudkým výkyvom cukru v krvi a nás tak ľahko neprepadne vlčí hlad.

Expresne hotové – ich prípravu zvládnu aj začiatočníci
Krémové, do hladka rozmixované smoothies dokážu poriadne zasýtiť a dodajú nášmu telu veľa zdravej energie bez prázdnych kalórií. Výborne sa hodia na desiatu alebo olovrant. Nedajú na ne dopustiť športovci, vyznávači zdravého životného štýlu, ale aj ženy, ktorým záleží na štíhlej línii aj na tom, čo zdravé naservírujú  svojim najbližším. Príprava smoothie je rýchla, jednoduchá a zvládne ju aj človek, ktorému inak varenie veľmi nejde. Veď čo je na tom ťažké – ošúpať, nakrájať, hodiť do mixéra, priliať tekutú zložku, rozmixovať a preliať do pohára? Už len posypať semienkami, šupnúť do pohára slamku a cucanie zdravia po dúškoch môže začať! Výhodou je, že si doma pripravené smoothies môžeme zobrať v sklenenej fľaši či v špeciálnych nádobách s otvorom na pitie, ktoré ponúkajú rôzni výrobcovia ako príslušenstvo svojich smoothie mixérov aj do práce ako desiatu, na cyklovýlet, na piknik do prírody, či ako zdravý energy nápoj na doplnenie energie po tréningu.

Pomocníci na prípravu krémových smoothies
Za kvalitný smoothie mixér na domáce použitie nemusíte vyhodiť veľa peňazí. Výkon tejto mašiny na zdravé cuckanie by mal byť aspoň 300 W, aby si poradil aj s rozmixovaním šupiek, jadier, hlúbikov, semienok či mrazeného ovocia. Dôležitý je aj údaj o počte otáčok za minútu – čím vyšší, tým lepšie. Vysokokvalitné antikorové nože sú nevyhnutnosťou, vyberajte mixér s BPA free nádobami na mixovanie a poteší, ak má smoothie mixér v príslušenstve aj nádoby na uschovanie a transport  smoothies. Ak budete pripravovať smoothie pre viac členov domácnosti, všimnite si aj údaj o objeme mixovacej nádoby. Čím je nádoba širšia, tým lepšie sa mixované suroviny premiešajú a nádoba sa po použití ľahšie čistí. Na prípravu smoothie pre viacčlennú rodinu sa hodí smoothie mixér Orava RM-1500smoothie mixér Orava RM-1550. Oba majú až 2-litrovú nádobu na mixovanie, príkon 1 500 W a rýchlosť mixovania 23 000 ot/min pri RM-1500 a až 30 000 ot/min pri Orava RM-1550. Mixovacia nádoba oboch smoothie mixérov je z tvrdeného plastu, BPA free a má praktickú rukoväť na pohodlné uchopenie a manipuláciu pri nalievaní rozmixovaných smoothies do pohárov pre vašich najbližších. Až 5 mixovacích nádob vhodných aj na transport a uskladnenie smoothies má vo svojom príslušenstve smoothie mixér Orava RM-1000 s príkonom 1 500 W, 20 000 ot/min a nádobami s objemom 0,7 a 1 liter. Pre mladých ľudí, ktorí si pripravujú smoothie len pre seba, je šikovným riešením atraktívne vyzerajúci smoothie mixér Orava RM-500 v čiernom alebo modrom prevedení s praktickou fľašou na transport hotového smoothie aj do fitnes centra či do školy. Vďaka šikovnému ušku si fľašu so smoothie viete držať pohodlne v ruke aj pri behaní alebo zavesiť na riadidlá bicykla.

 

Ako čistiť a udržať smoothie mixér v tip-top stave?
Hneď ako je hotové smoothie naliate v pohárochna konzumáciu, postarajte sa aj o vyčistenie smoothie mixéra. Najväčšou chybou by totiž bolo nechať zvyšky mixov v mixéri zaschnúť. Do smoothie mixéra vlejte teplú vodu s trochu saponátu a na 10 sekúnd ho zapnite. Špinavú vodu z neho vylejete a potom už len nádobu mixéra dobre opláchnite. Hotovo! Po vyschnutí je pripravený na ďalšie použitie.

Vyskúšajte si spolu s nami pripraviť  3 chutné smoothie recepty na podporu imunity. Recepty sme použili z inšpiratívnej knihy 107 + 3 extra neodolateľných smoothie receptov, ktorú si môžete kúpiť spolu so šikovnými smoothie mixérmi v e-shope značky Orava.

 

Čučoriedkovo-kelové smoothie
(2 porcie)
Potrebujeme: ¾ šálky mrazených čučoriedok, 3 listy kelu, 1 banán, 5 cm ošúpaného zázvoru, 1 ČL škorice, štipku kardamonu, 1 ČL konopných semienok, 2 šálky kokosovej vody alebo obyčajnej odstátej vody

 

Sladučké zelené smoothie
(2 porcie)
Potrebujeme: 1 hrsť špenátu, 1 banán, 2 menšie hrušky, ½ avokáda, 2 PL chia semienok, štipku kurkumy, štipku škorice, 400 ml vody alebo rastlinného mlieka

 

Zázvorové smoothie s goji
(1 porcia)
Potrebujeme: 1 šálku bobuľového ovocia, ½ manga, ½ ČL čerstvého strúhaného zázvoru, 2 listy kelu, 1 šálku vody, 1 PL goji, štipku vanilkového extraktu

Postup: Goji namočíme aspoň na 15 minút do vody. Do mixéra vlejeme vodu, pridáme natrhané listy kelu a mixujeme 30 sekúnd. Potom pridáme zvyšné suroviny a všetko dohladka rozmixujeme.

Zdroj: Stanislava M.
www.orava.eu