Elán otvorí slávnostným koncertom štadión Tehelné pole

Tlačová konferencia so skupinou Elán a ďalšími zainteresovanými sa uskutočnila priamo v útrobách novopostaveného štadióna Tehelné pole, kde sa konajú posledné úpravy.  Cestou sme stretali robotníkov, ktorí ani netušili, že o chvíľu sa v priestore objaví legenda česko-slovenskej  populárnej hudby, ktorá nás svojimi pesničkami zásobuje už vyše 50 rokov.

Tie najznámejšie odznejú 29.mája 2019 na slávnostnom otvorení bratislavskej pýchy – futbalového štadióna Tehelné pole. Program začne o 17.00  hodine otvorením brán a vystúpením predkapely Seventh Weapon, o 18.30 začne hlavný program, kde vystúpia  Čarovné ostrohy, Majk Spirit a na záver ELÁN. Dramaturgom programu bude Juraj Čurný a tlačovej konferencie sa zúčastnil aj manažér kapely Michal Čimera, ktorý opísal nový štadión ako výnimočne dobre pripravený na koncerty veľkých kapiel.

Voda čo ma drží nad vodou: https://www.youtube.com/watch?v=pN1niSFqfQ4 

Prečo Elán koncertuje opäť, keď „posledný“ koncert bol 20.decembra minulého roka v Prahe, ktorý videlo 18 tisíc divákov?
Jožo Ráž: Odpoveď  je veľmi jednoduchá. My sme dávno boli pripravení hrať na Tehelnom poli, na jeho otvorení, ale žiaľ, až teraz ho dokončili, takže teraz budeme hrať (smiech).

Elán bol známy tým, že v osemdesiatych rokoch hrával futbal vraj ste sa riadili heslom, koľko muziky, toľko futbalu, dnes zrejme aktívne hrá len Vašo Patejdl v českom klube Amfora. Ako to teda bolo, spomínate si?
Vašo Patejdl: Musím povedať jednu vec skôr ako odpoviem, že ja som aj začal hrávať na starom štadióne futbal, chcel som byť brankárom a paralelne  som chodil na hodiny klavíru aj na futbal. Trénovali sme na škvárovom ihrisku, ktoré bolo vedľa hlavného. Raz som tak chytal zápas a lopta sa rútila na mňa. Vtedy niekto zakričal – pusti to, ide to vedľa. Lenže nešlo a ja som dostal gól. Vtedy som sa rozhodol, že nechcem byť futbalistom, ale muzikantom.

Stužková: https://www.youtube.com/watch?v=9AydjEU5jrA

Na akých postoch ste hrávali?
Jano Baláž: Keď som dostal loptu, išiel som dopredu. Samozrejme, keď  bolo treba, šiel som aj dozadu, My sme ten futbal hrávali ako kondičný tréning na koncerty aby sme vládali dýchať pri spievaní a hraní.
Jožo Ráž: Ja som hral rovnako ako Jano, čo bolo treba.

Váš koncert sa odohrá tridsať rokov a jeden deň potom ako v Bratislave zaspieval Stevie Wonder, čo bol za minulého režimu asi najväčší koncert v republike, Stevie sa zdržal dokonca tri dni v Bratislave. Vašo Patejdl sa ho zúčastnil…
Vašo Patejdl: Nikdy nezabudnem na to, veľmi si to pamätám…
Jano Baláž: …v našom veku obdivuhodné (smiech).
Vašo Patejdl: Okrem hudobnej inšpirácie bol Stevie pre mňa  vzorom v tom, že som pochopil, že dlhé vlasy sa môžu nosiť aj v cope a odvtedy ich nosím zviazané, nakoľko ich veľmi jemné. Ale vokály mu spievala istá Brigit, s ktorou som sa po rokoch stretol pracovne pri nahrávaní anglickej verzie Fontána pre Zuzanu 3. Spomínala, že bola v Bratislave so Steviem a ja som jej povedal, že som bol na tom koncerte, časom sa z nej stala nielen vyhľadávaná vokalistka, ale aj skvelá sólová speváčka.

Tisíc a jedenkrát: https://www.youtube.com/watch?v=7xWwLrDfu7A

Manažér Michal Čimera si prezrel štadión, kde Elán bude vystupovať, čo vás zaujalo?
Michal Čimera: Prípravy sú trochu hektické, je fantastické, čo sa podarilo na Slovensku vybudovať. Dvadsať rokov spolupracujem s kapelou, hrali sme všelikade. Ale toto je pripravený projekt pre muzikantov, neriešim teraz športovcov, veľmi komfortne na európskej úrovni od príchodu k pódiu, pod ktorým môže zaparkovať desať kamiónov s technikou, pretože to sú tony techniky a tu ich netreba nikam prenášať, rovno z kamiónu na pódium. Rovnako je skvele vymyslené aj púšťanie a odchod divákov. Ozvučenie je veľká výzva, už sme mali dve porady, rovnako ako namontovať LED panely, aby videli poriadne všetci návštevníci. Gratulujem Slovákom k tomuto štadiónu a verím, že voľné kapacity medzi športovaním využijú aj na kultúrne akcie.

Páni, z Elánu hrali ste už niekedy na Tehelnom poli a aké to  bolo?
Jano Baláž: Áno, na starom štadióne sme hrali, ale asi v polovici bolo pódium, diváci sedeli do „účka“, aby sa nezničil trávnik, Bolo to super a bolo tam asi 18 tisíc divákov.
Jožo Ráž: Ja si to nepamätám, ale musím povedať, že tento štadión je perfektný a veľmi sa mi páči.

Aký rozdiel bude medzi vaším posledným koncertom, ktorý ste odohrali a týmto pripravovaným a máte ešte nejaké zazmluvnené veci, kde niečo nedostavali, nedokončili?
Jano Baláž: Slovensko je v rozvoji, tak uvidíme. Náš posledný koncert mal  vyše dve hodiny, tu nám toľko neumožnili hrať, takže bude kratší.
Vašo Patejdl: A ešte by som chcel poznamenať, že veríme, že dokončíme platňu, ktorú sme tiež nestihli zatiaľ.
Tanečnice z Lúčnice: https://www.youtube.com/watch?v=Ar_IWvILiOg

Akým spôsobom budete trénovať, pripravovať sa na koncert na Tehelnom poli?
Jožo Ráž: Štandardne, budeme asi 5 dní cvičiť po päť hodín a naberáme aj kondičku, pretože aj tú treba. To je ako s kulturistikou, keď necvičíš, nemáš svaly.

Máte neskutočne veľa piesní, ktoré máme radi, ako budete vyberať, ktoré vyhodíte?
Juraj Čurný: Ja budem za toho zlého, pretože som bol poverený dramaturgiou a výberom piesní, takže mám pre kapelu pripravený návrh,  verím, že diváci budú spokojní.
Jano Baláž: A keď budú veľa tlieskať, zahráme viac (smiech).

Zdroj: Anna Olvecká