Chcete sa lepšie cítiť? Behajte!

V dnešnej dobe presedíte v práci väčšinu času, a tak ste asi rady, ak prídete domov, sadnete na gauč a oddýchnete. Možno ešte máte nejakú energiu nazvyš a aj by ste chceli robiť nejaký šport a gauč vymeniť za pohybovú aktivitu, ale stále neviete, aký šport je pre vás najvhodnejší? No čo vymyslieť, aby ste sa cítili zdravo, lepšie, krajšie a aby to nebolo príliš náročné a ani drahé?

Keďže beh je po chôdzi druhým najprirodzenejším pohybom človeka, doprajte si tento druh športu, pokiaľ ste zdravé a nič vám v tom nebráni. Budete na čerstvom vzduchu, môžete byť stále niekde inde a je to skoro zadarmo. Chce to len kvalitné oblečenie a obuv, no najmä chuť a odhodlanie.

„Dôvodov na behanie je presne toľko, koľko má rok dní.“ (George Sheehan)

Prečo teda behať?
Vďaka behu budete silnejšie nielen fyzicky, ale aj psychicky. Pri tejto námahe vyplavíte endorfíny, teda hormóny šťastia a môžete sa cítiť spokojnejšie. Budete sa cítiť lepšie, krajšie, možno aj sebavedomejšie a prejaví sa to určite aj na nálade. Športovať vonku sa skutočne oplatí, nie ste predsa zavreté v posilňovni, môžete byť v prírode, medzi ľuďmi, vždy na inom mieste. Nebudú vás trápiť žiadne otváracie hodiny ako v posilňovni, keďže behanie vonku je dostupné vždy. Kondičný a pohybový špecialista David Huf radí: „Pri behu neexistuje zlé počasie, jedine nevhodne oblečený bežec. Dnes je už k dispozícii široká ponuka kvalitného funkčného oblečenia a obuvi. Práve tie sú pre zdravý bežecký tréning najdôležitejšie.“

Začnite pomaly
Ak nie ste na behanie zvyknuté a stále premýšľate, či sa na to dáte, rozhodne začnite pomaly. Tréner by vám hneď poradil, aby ste na začiatku striedali mierny beh s kratšími krokmi s rýchlou chôdzou. Nepreceňujte sa, zvoľte si primerané tempo, postupne predlžujte dĺžku trate a zrýchľujte tempo. Dôležitosťou je aj pravidelné dýchanie. Vďaka správnemu dýchaniu a zlepšujúcej sa kondičke sa budete cítiť jednoducho skvelo. Behje jednoducho zdravý. Už po pár mesiacoch si pravidelným behaním zlepšíte svoju celkovú telesnú kondíciu. Okrem iného sa behom znižuje aj riziko rakoviny a infarktu, znížite hmotnosť, spomalí sa aj proces starnutia, zlepší sa imunita a spánok. Aj keď možno na začiatku nebudete vládať a budete to chcieť vzdať, netrápte sa a myslite na to, prečo ste vôbec začali. Vaša lepšia kondícia a psychická pohoda bude vašou najlepšou odmenou. Medzi ďalšie výhody patrí aj zvýšenie sexuálnej túžby a schopnosti sústredenia sa, a to najpodstatnejšie- budete šťastnejšie.

Zdroje: http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-fitness/177716/zacinate-behat-vime-jak-na-to.html