Metalinda s novým spevákom a manažérom valcuje pódiá

Metalinda – doslova legenda slovenskej rockovej muziky oslávila v minulom roku 33 rokov pôsobenia na hudobnej scéne. Už dva roky má speváka, ktorý sa narodil v roku, keď Peter Sámel drvil gitaru a skupinu  zakladal. Pretože je najpovolanejší, požiadali sme ho  o rozhovor a novinky ktorými kapela žije.

 

Aké obdobie prežíva momentálne legendárna kapela Metalinda?
Fantastické. Dostali sme do kapely novú kvalitnú šťavu, odštartovali sme „trojliter dízlák“. Už dva roky s nami spieva mladý spevák Samuel Andy Hudák, ktorý má presne toľko rokov ako samotná Metalinda.  Minulý rok sme konečne získali aj skvelého manažéra, je ním môj syn Peter, ktorého to aj baví. Takže sme takmer každý víkend niekde hrali či na Slovensku alebo v Česku. Veľmi príjemné obdobie prežívame. Peter mladší  je multitalent, od manažérstva cez nosenie káblov, zapájania aparatúry, kamerovania a fotenia až po poradcu hudby. Ľudia chodili na koncerty, dokonca ostali do konca, spievali tlieskali a minimálne tri prídavky sme vždy dávali.

Ktorá pesnička najviac rezonuje u divákov koncertov?
Jednoznačne Slnko nevychádzaj, nakoľko všetky médiá sa rozhodli tlačiť ju ľuďom do hláv teraz vo vysielaní a do nemoty.

Slnko nevychádzaj – originálna verzia  https://www.youtube.com/watch?v=bnAjMQAe4v0

Metalinda urobila  zvláštny počin, nahrala rockovú verziu slovenskej hymny, prečo?
Opäť inšpiratívny náš manažér Peter Sámel mladší.  Vraj to vo svete urobilo veľa kapiel,  že nahrali hymnu v rockovom prevedení  – napríklad Queen nahrali anglickú. V tom čase prišla aj požiadavka na jeden koncert, že by sme na ňom mali zahrať práve našu hymnu. Tak som si sadol za počítač a asi päť hodín  som mačkal gombíky, nahral všetky nástroje. Potom prišiel spevák Andy, ktorý to za ďalšie hodiny naspieval a hneď sme to zmixovali. Keď sme  v Košiciach hymnu zahrali, všetci s nami spievali, neskutočné ovácie sme si vypočuli, tak sme si povedali, že urobíme videoklip. Nakrúcali sme v starej reštaurácii, ktorú dnes obývajú bezdomovci  a na starom amfiteátri na Devíne v Bratislave. Dnes už ľudia neskandujú, že chcú Zaľúbenú žabu, ale hymnu.

Hymna Slovenskej republiky – Metalinda  https://www.youtube.com/watch?v=FfUWm5bXG6A&t=101s

Čo zaujímavé vás čaká tento rok?
Leto máme takmer plné koncertov, za čo vďačíme nášmu šikovnému manažérovi, niekoľko českých festivalov vrátane najväčšieho – Benátska. Okrem toho už druhý rok pracujeme na novom albume, ktorý je už pripravený, takže tento rok konečne potešíme našich fanúšikov šestnástym albumom.  Pikantéria je, že tam budú tri hymny – aké  – to sa nechajte prekvapiť.

Metalinda – Maj May https://www.youtube.com/watch?v=w6WvxH3Ww7g

Nedávno sa v Bratislave konalo ocenenie  Zväzu autorov a interpretov ako vnímate znovuzrodenie týchto ocenení?
Veľmi pozitívne, dokonca som sa ho ako hosť zúčastnil, mali tam dobré pagáče a nealko pivo. Oceňovaní by malo byť v slovenskej hudbe oveľa viac, aby konečne aj Metalinda nejaké získala. Ale vlastne na čo? Nikdy sme nič nevyhrali a koncerty máme stále vypredané a ľudia si s nami spievajú naše pesničky. To je podstatné.

Láska zvíťazí  https://www.youtube.com/watch?v=ao4Y4ny44O8&feature=youtu.be

Určite si však ešte nespievajú váš najnovší song…
Pesničku Láska zvíťazí sme odpremierovali na začiatku prázdnin, ale už sme prekvapení, že naši fanúšikovia sa ju naučili a spievajú ju s nami. Je to ďalšia ochutnávka z pripravovaného albumu, ktorý chystáme na jeseň.

Anna Olvecká, Foto: Archív Metalindy