JANKA JE SVETOVÁ

Keď na nedávnej svetovej súťaži v Kapskom Meste v Juhoafrickej republike namiešala GEISHU, vyrazila dych celému profesionálnemu barmanskému svetu.

Nepochybne máme byť na koho hrdí. Janka Karkušová, napriek tomu, že roky nestojí za profesionálnym barom, venuje tomuto povolaniu viac ako mnohí profesionáli. Venuje sa mu srdcom aj dušou. A práve to má „na svedomí“, že pred pár týždňami dosiahla životný úspech. Precíznou prácou, zodpovedným prístupom a dôslednosťou, ktoré poprepletala štipkou ženskosti, čo do prípravy drinku vložila, tromfla barmanov a barmanky z rôznych kútov sveta. Je to úžasný úspech. Úspech profesionálky, učiteľky, ženy, matky, ktorá svoju prácu miluje a odovzdáva jej všetko čo vie.

 

Janka, nebudem sa pýtať, čo ste cítili vo chvíli, keď ste stáli na pódiu a hlas z reproduktorov povedal vaše meno. Kto sa díval on-line, videl: nepochybne vás zalial úžasný pocit šťastia. Skôr by som rada vedela, čo vám vírilo hlavou, keď ste si neskoro v noci ľahli do postele a ovácie utíchli.

Priznám sa, že ani neviem, ako rýchlo som zaspala od únavy. Ale ak by sa niekto díval, tak mám pocit, že som sa celú noc usmievala… 🙂 Iné to bolo ráno. Veľmi skoro som sa zobudila a nemohla som zastaviť prúd stekajúcich sĺz, ktoré sa mi svojvoľne kotúľali po tvári. Moja hlava konečne na krátky čas dovolila uniknúť osobným emóciám. Pred očami som mala celý film, ako to začalo… Rok 2014 je pre mňa zmesou smútku a radosti. Žiaľ zo straty rodičov vyvažovali úspechy… Cesta k tomuto, dovolím si tvrdiť životnému úspechu, nebola jednoduchá.

 

Za profesionálnym barom ste stáli roky dozadu. Takmer 18…. rokov sa venujete výchove mladých barmanov ako učiteľka na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Martine. Napriek tomu, že vašimi „hosťami“ sú každý deň deti a kontakt s klasickou barmanskou prácou je sporadický, z rôznych barmanských súťaží sa zvyčajne nevraciate domov naprázdno. Kde sa u vás prelína teória s praxou?

Po skončení strednej školy (mimochodom tej istej, kde teraz pôsobím) som pracovala ako barmanka, a aby toho nebolo málo, navštevovala som večerne ekonomickú školu. Stále ma to však ťahalo k mojej profesii a keďže som už bola vydatá a mala deti, chopila som sa šance učiť na strednej škole. Ako majsterka odbornej výchovy som neustále v reálnej praxi so žiakmi, nie v učebni, ale v hoteli. Mala som možnosť pracovať so šikovným barmanom, ktorý mal vycibrený zmysel pre prípravu a servírovanie drinkov. Vtedy som zatúžila otvoriť tajnú skrinku a začala som sa spolu s priateľkou Ivkou venovať príprave študentov na barmanské súťaže. Byť len teoretik znamená stáť na tenkom ľade. Študent je veľmi vnímavý, zakrátko príde na to, že vám niečo dôležité chýba. Zručnosť. Som neustále v kontakte s ľuďmi z branže, zabezpečujem akcie, komunikujem s majiteľmi reštaurácií a hotelov, praxe je dosť.

 

Ako vznikla Geisha?

Po preštudovaní súťažných podmienok som začala uvažovať o drinku v širších súvislostiach.Dôkladne som si naštudovala podmienky IBA. Získavala som cenné informácie od kolegov-barmanov, čo už majú skúsenosti zo svetových súťaží. Zaujímala som sa o krajinu, jej jedinečnosti, aby som mohla využiť všetky možné inšpirácie pri tvorbe drinku, dekorácie aj názvu. Musela som použiť predpísanú ingredienciu, a tak som hľadala alternatívy, ktoré sa dobre spájajú a zároveň budú iné. Veľa sme hovorili o drinku so synom, tiež barmanom. Boli to cenné rady, ktoré ma posúvali ďalej.

 

A prečo práve ona? Nemali ste viac alternatív? Čo spôsobilo, že ste sa rozhodli pre Geishu?

Vytvorila som veľa drinkov. Niekedy som mala pocit, že sa mi to nepodarí. Všetko sa zdalo všedné a fádne. Ale práve tieto okamihy vo mne vyvolávajú až takmer posadnutosť niečo vytvoriť. Svet vnímam cez možnosti, ako využiť a spojiť jednotlivé ingrediencie. Vnímam vône, inšpirujú ma farby, ľudia, jedlo…  Som človek, ktorý sa neuspokojí s niečím prvoplánovým. Musím byť presvedčená, že práve to je to pravé. A to mi niekedy zaberá veľa času. Chcela som vytvoriť drink, ktorý zaujme. Venovala som príprave takmer mesiac. Popoludnia a víkendy za barom a stále dokola, až bolo treba rozlúsknuť, ktorý nápoj vyberiem. Sortiment možných favoritov som zúžila na asi šesť. Po opakovanom degustovaní s kolegami a priateľmi, ich názory, vnímanie chutí a vôní, som dospela k rozhodnutiu. Geisha bola krásne jemná a pritom zvodná a tajomná zároveň. Ale nápoj ešte nemal meno. K tomu sme sa so synom prepracovali spontánne. Ovocná zložka totiž navodila predstavu krásnej, precízne upravenej, jemnej ženy. „GEISHA“, to je to pravé, povedali sme si. Jemne ružové, hlboko zmyselne voňavé, doplnené zložitou, farebne výraznou kvetinou a kontrastnými čiernymi doplnkami.

 

Nie raz som vás sledovala na barmanskej súťaži. Dôsledne pripravená, inovatívny drink, zvládnutá technika, k tomu trochu napätia, ale vždy som mala pocit, že máte všetko pod kontrolou. Bolo to tak aj v Kapskom meste? Predsa len, „netriasli“ sa vám trochu kolená na takom svetovom podujatí? Veď ste nebojovali len za seba, ale aj za Slovensko?

No úprimne poviem, keď som si pomyslela, čo ma čaká, tak mi pravidelne plával žalúdok a prepadla ma nervozita. Zmysel pre zodpovednosť určite nechýba žiadnemu barmanovi, ktorý má česť reprezentovať vlastnú krajinu, Slovenskú barmanskú asociáciu a ukázať svoju prácu na svetovej úrovni. Ja som to vnímala ešte intenzívnejšie. Veď som nemohla klesnúť v očiach svojich študentov, ktorí vždy nekompromisne hodnotia každú situáciu. Mala som veľkú motiváciu a podporu v rodine, a to mi dávalo silu prekonať napätie.

 

Keď vyhlasovali víťazov kategórie Fancy Cocktail Competition verili ste, že to „dáte“, alebo ste o sebe pochybovali?

V kategórii sme súťažili dvanásti. Večer pred súťažou som si vyžrebovala štartové číslo dva, takže som išla hneď v prvom kole. Miešala som medzi viacnásobnými majstrami sveta. Nápoj musel byť hotový za sedem minút, päť porcií. Dekorácie sme pripravovali verejne pred zrakmi divákov aj  komisárov. Za 15 minút 6 dekorácií. Keď sa mi ich bez straty bodov a v časovom limite podarilo pripraviť, dodalo mi to sebavedomie. V sále bola výborná atmosféra. V ušiach mi dodnes znie pokrik našej výpravy: „Janka,… Marika,… ideš, si dobrá…to dáš…Slovenskóóó…“ Hrdo som zdvihla drink a prezentovala ho svetu. Keď mi vzápätí technický komisár podal ruku, mierne sa uklonil a predložil mi hodnotiaci hárok na podpis, mala som veľkú radosť –nebol na ňom ani jeden trestný bod. Naplnila ma eufória šťastia. Bola som hrdá, že som dokázala uspieť v takej silnej konkurencii. Vôbec som vtedy nerozmýšľala o možnosti postúpiť do super finále. Chcela som len všetkým dokázať, že sa nemýlili, keď mi prejavili dôveru.

 

A povedzte, verili ste si vo chvíli, keď už celý svet vedel, kto sa umiestnil na treťom a druhom mieste a čakalo sa na meno absolútneho víťaza šampionátu?

V každej kategórii – Before Dinner, Sparkling Cocktail, Fancy Cocktail, Long drink a After Dinner Cocktail, aj flairovej ocenili troch a víťaz postupoval do super finále. Takže sme boli šiesti. Víťaz je majster sveta a jeho nápoj kokteil roka. Moderátor nepovedal meno, ani krajinu. Postupne čítal jednotlivé ingrediencie, a tie mohli byť zhodné aj so súperovými. Keď pri prečítaní druhej začali moji rodní kričať a skákať, ani som takmer neverila tým slovám. Kongresovou sálou sa nieslo moje meno a krásne znejúce „Slovak Republic“. Bol to úžasný pocit. Prvenstvo na svetovej súťaži sme opäť získali po piatich rokoch.

 

Byť majstrom sveta a najlepšia v miešaní Fancy drinkov je úspech, pocta, ale aj záväzok. Nepochybne vás to posunulo kusisko dopredu. Zmení sa niečo? V škole, prípadne v živote?

To ukáže čas. Momentálne viem, že tak, ako aj pred súťažou, aj teraz musím pracovať a existovať ako bežný človek. Nepripisujem si extra slávu ani nevyžadujem pozornosť. Tá prichádza prirodzene s úspechom a ja sa budem snažiť udržať si kredit barmanky a učiteľky zároveň. Áno je to záväzok. Som zvyknutá robiť veci poctivo, a preto verím, že zvládnem aj ďalšie výzvy, ktoré splnia tajné sny. Aj keď už možno nie na svetovej úrovni. Spoznala som špičkových barmanov, ktorí sú pre mňa veľkou inšpiráciou. Súťaž mi priniesla množstvo skúseností, ktoré chcem zúročiť v profesionálnej práci. A veľmi rada budem ďalej posúvať svoje vedomosti mladým, ktorí majú chuť niečo dosiahnuť. Súťaž mi priniesla aj niekoľko priateľov a rada by som im touto cestou povedala „ďakujem“. Bez ich pomoci a podpory by bola cesta za úspechom omnoho ťažšia.