Nie vždy vychádzajú veci ako si želáme…

Darček v podobe nového albumu Nevhodný tip pripravili členovia kapely Iné Kafe pre svojich fanúšikov zaujímavým spôsobom – 1.11.2014 vyšiel len a len pre nich  kúpiť si ho môžu priamo cez stránu  kapely.

Oficiálne totiž vyjde až 1. 1. 2015. Najväčší úspech dosiahla skupina roku 2000 – 2003 albumami ČumilJe tu niekto?Príbeh či Bez udania dôvodu. Predaj albumov presiahol 100 tisíc kusov. V roku 2006 došlo k vynútenej prestávke v činnosti, pretože frontman a spevák Vratko Rohoň sa rozhodol pre kariéru v letectve. Napriek tomu skupina venovala svojím fanúšikom ešte dva „rozlúčkové“ koncerty, 22. augusta 2008 v Mlynskej Doline v Bratislave a 31. januára 2009 v Prahe, z ktorého zároveň pochádza jediný záznam živého koncertu na DVD. Skupina bola naďalej stále populárna a 11. januára 2010 oznámila comeback. V apríli vyšiel výberový album vlastnej tvorby Best of. V priebehu februára 2012 skupina odohrala šnúru trinástich koncertov, potom nasledovali ďalšie a ďalšie a jej zakladateľ a stabilný člen Vratko Rohoň sa s nami podelil o radosť z nového albumu a iných noviniek.

 

Už dlhší čas dávkuješ  na sociálnej sieti  poslucháčom a fanúšikom  piesne z nového albumu Iné Kafe – názov piesní – Zlý, Nenadávajte na politikov, Nevhodný tip – síce čo-to napovedia, ale predsa len – povedz niečo ty o tomto najnovšom počine kapely…

Normálne cédečko zo života ako napokon všetky predchádzajúce z tvorby Iné Kafe. Je to samozrejme „iné kafe“  – ako sme bežne zvknutí v pesničkách o láske či už šťastnej alebo nešťastnej.

 

Prečo iné ako o láske, ty nie si zamilovaný?

Som, je tam o tom pesnička Nezáujem. Veľa pozitívnych vecí sa dá vyjadriť opačnými metaforami – nejavíš o mňa záujem, už ani nespím, ani nežijem.

 

Všebecne si považovaný ze rebela, možno preto, že pomenúvaš veci priamo, bez prikrášľovania…

Rebel, rebel… možno v mylienkovej rovine voči zaužívaným formám. Nechodím po nociach rozbíjať výklady, nepijem týždeň v kuse, ak si dám raz za čas, je mi dva dni zle, však pomaly štridsiatka na krku (smiech). Takže album je v poradí siedmy, klasické Iné Kafe, piesne vznikali počas ostatných troch rokov, čiže aktuálna doska s aktuálnymi postojmi, s aktuálnou muzikou, zvukom, aranžmami.    Sme s ním všetci v kapele  spokojní, myslím, že aj fanúšikovia, pretože ešte nevyšiel a už je Zlatý.  Videoklipy a singel, ktoré sme dali von majú okolo milión videní.

 

Našiel si si svoju formu propagácie, keďže rádiá majú taký postoj k novej tvorbe, aký majú…

Nie vždy v živote vychádzajú veci ako si želáme. Myslel som si a stále si myslím, že muzika patrí do rádií, myslím tým samozrejme dobrú muziku a nechcem nikoho uraziť. Pesničky sú vo finále robené pre fanúšikov, rádiá sa nepozerajú na to, čo ľudia sledujú na youtube, hoci naozaj majú záujem o normálne pesničky bez nadávok. Potom hrajú intepretov, ktorým síce ľudia nechodia na koncerty a ja to síce nechápem, ale neznamená to, že to nemôže fungovať. Máme svoj vlastný štýl, svoj facebook, čo sú vlastne naše „noviny“, celá verejnosť má prístup k novinkám, k novým skladbám, je to zrkadlo, kde sa dozvedáme ako sa naše pesničky páčia, pretože ľudia ich komentujú, debatujú o nich – starí, noví, nestranní fanúšikovia  a my presne vieme, čo chcú.   Je to boj, každodenná práca nielen nahrať pesničku, vydať ju, mať kapelu, ktorá naozaj maká, ale snaží sa komunikovať, snaží sa robiť klipy s režisérmi, ktorí to vedia, lebo latka kapely je nastavená,  zvlásť po comebacku.

 

Dnes je problém aj s vydavateľmi…

Mám svoje vydavateľstvo z čias albumu Vitaj, keď nás nikto nechel (smiech), teraz nás chce každý, ale my nikoho nechceme (smiech), vydávame si to sami. Otvorene povedané – cédečko je dnes relikvia, ktorá má skôr zberateľskú hodnotu, človek, ktorý má celú zbierku doma si kúpi a zobstará aj tento najnovší a má pocit, že má všetky.

 

Stále mám pri tebe pocit, že ty máš dvadsať rokov a pritom rok 2015 sa bude niesť v znamení osláv 20-teho výročia kapely Iné Kafe. Chystáte brutálne oslavy?

Primerané. 16. januára vyrážame  na turné po siedmich štátoch – Anglicko, Írsko, Ukrajina, Poľsko, Česko, Srbsko a samozrejme Slovensko. Navštívime hlavné mestá a Česko a Slovensko rozšírime, toto potrvá do polovice marca, medzitým ešte pár koncertov, potom sa prehúpneme  pomaly na majálesy, na leto máme asi 40 festivalov. Na jeseň a zimu sme  vymysleli špeciáne turné, ktoré bude venované jednotlivm albumom. Vezmeme dva albumy  – napríklad ČumilJe tu niekto? a zahráme z nich koncertný set, zaznejú piesne len z tých abumov.

 

K výročiam vychádzajú „bestoffky“, nechystáte žiadnu?

Vydali sme k 15-temu výročiu, predbehli sme históriu, fanúšika poteší viac nová doska, nebudeme variť z vody, sme dobre rozbehnutí, reakcie ľudí sú skvelé, urobili sme dobre. Keď budeme mať tridsať, potom…

 

Chuť tvoriť teda Iné Kafe nestráca…

Naopak chuti máme dosť, však aj priberáme pekne (smiech)…

 

Obal albumu je zaujímavý, zaujímavé „ksichty“…

Nevhodné tipy, však aj názov albumu je Nevhodný tip, štandartne – podľa piesne, ktorá sa na ňom nachádza ako vždy. Bola to prvá skladba, ktorá bola „ovideoklipovaná“, pozapisovali sme si mená tipov, ktorí by mohli byť zaujímaví. Každá tvár charakterizuje nejaký príbeh ja sám som nevhoný tip…

 

…ale dobre sa ti žije s týmto poznaním?

Som s tým stotožnený denne to dostávam potvrdené, je mi fajn.