Aj svoje zmysly si môžete poistiť – fenomén z Hollywoodu

Už takmer deväť desaťročí sa začiatok roka spája s udeľovaním filmových cien, ľudovo nazývaných Oscar. Priamy prenos z prestížnej spoločenskej akcie sledujú ľudia vo viac ako dvesto krajinách. Pozornosť divákov sa upiera na ikony strieborného plátna – nielen na ich róby či účesy, ale aj na ich celkový prejav. Hviezdy svetového formátu dbajú na svoju dokonalú figúru a nechávajú si poistiť rôzne časti tela. UNIQA poisťovňa, a.s. sa pozrela, či sa tieto typy poistenia vyskytujú aj na Slovensku.

Tohtoročný hollywoodsky ceremoniál z odovzdávania cien americkej Akadémie filmových umení a vied sa uskutočnil z nedele na pondelok. Úspešní umelci si prevzali ceny za počiny v predchádzajúcom roku. Mediálne známe hviezdy zo zahraničia – herci, speváci, modelky či športovci – prechádzajúci sa po červenom koberci, často využívajú poistenie rôznych častí tela, nechávajú si poistiť napríklad prsia, zadok či nohy.

Na Slovensko tento trend ešte nedorazil, respektíve nie je veľmi vyhľadávaný. Ak však príde človek, ktorý si chce nechať poistiť svoj „pracovný nástroj“, napríklad modelka alebo herečka – tvár, moderátor či spevák – hlas alebo futbalista nohy, môžu tak urobiť.„Ide o poistenie, ktoré sa realizuje v rámci úrazového poistenia a v rámci poistenia celého tela, teda nie iba konkrétnej časti, ako je to napríklad v Amerike,“ hovorí Ing. Zuzana Legáthová, produktová manažérka úrazového poistenia z oddelenia poistenia osôb UNIQA poisťovne, a.s.

Ako je to so zmyslami, dajú sa tiež poistiť?

Absolútnym fenoménom z Hollywoodu je aj poistenie zmyslov. V našich končinách je možné tento typ poistenia uskutočniť rovnako – v poistení celého tela v rámci úrazového poistenia. Profesionálny hudobník, ktorý hrá na harfe, organe či klavíri si môže nechať poistiť nielen svoje nohy a prsty, ale aj sluch. „Pri uzatváraní zmluvy sa tieto špecifiká samostatne vyznačia a v prípade trvalých následkov podliehajú zvýšenému plneniu oproti bežným ľuďom, ktorí o to pri uzatváraní zmluvy špeciálne nepožiadali,“ dodáva Legáthová. Na Slovensku sú takisto aj ďalšie profesie, kde platí spomínané zvýšené hodnotenie trvalých následkov, ide najmä o povolanie lekárov, chirurgov či zverolekárov.

UNIQA_poistovna_celebrity_01