5 skvelých receptov na grilovačku

5 skvelých receptov na grilovačku

Letné večery sú dlhé a po celom dni na slnku si radi večer dlhšie posedíme pri grilovaných pochúťkach.Prinášame päť skvelých receptov.

 

Grilovaný hravý kebab pre deti
Čo budeme potrebovať

  • 700 g mletého jahňacieho mäsa
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva s vňaťou
  • 2 strúčiky cesnaku
  • hrsť čerstvého koriandru
  • mletá rasca
  • soľ
  • olivový olej

Postup
Jahňacie mäso dáme do misky a ochutíme soľou, rascou, jemne nasekaným koriandrom a všetko zamiešame. Cibuľu ošúpeme a nakrájame najemno. Nasekanú cibuľu a prelisovaný cesnak vmiešame do mäsa. Z mäsa vytvoríme malé šišky.

Pripravíme si alobal, naň uložíme mäso a pokvapkáme ho olivovým olejom. Mäso dáme na gril a grilujeme zo všetkých strán asi 15 minút.

Mrkvu očistíme a vytvarujeme z nej uši, môžeme vytvoriť roztomilé myšky, ktoré si deti obľúbia. Zo stopiek mrkvovej vňate môžeme urobiť chvostík.

 

Krevety na grile v medovej marináde5 skvelých receptov na grilovačku
Čo budeme potrebovať

  • 600 g kreviet
  • 100 g masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice medu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 štipky strúhaného zázvoru
  • 3 štipky citrónovej kôry
  • čili podľa chuti
  • čierne korenie
  • soľ

Postup
Maslo rozpustíme a zmiešame ho s medom. Pridáme citrónovú šťavu, lisovaný cesnak, citrónovú kôru, zázvor a olivový olej. Podľa chuti pridáme čili, čierne korenie a soľ. Ak niekto nemá čili rád, je možné ho vynechať. Marinádu necháme vychladnúť a krevety do nej naložíme na 1 hodinu.

Krevety pred grilovaním utrieme, aby nám marináda nekvapkala do grilu. Grilujeme z každej strany asi 6 minút a počas grilovania potierame marinádou.

 

Grilované baklažánové závitky s fetou5 skvelých receptov na grilovačku
Čo budeme potrebovať

  • 2 stredne veľké baklažány
  • 200 g syra feta
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • hrsť píniových orieškov
  • kečup
  • grilovacie korenie
  • olivový olej
  • soľ
  • čerstvá bazalka
  • mozzarella

Postup
Baklažány očistíme a nakrájame na tenké plátky, ktoré osolíme z obidvoch strán a necháme ich 10 minút vypotiť na papierovej utierke. Potom plátky osušíme, ochutíme ich grilovacím korením a pokvapkáme ich olivovým olejom. Baklažány grilujeme z oboch strán, potom ich necháme vychladnúť.

Pripravíme si plnku: Syr feta nakrájame na menšie kúsky. Pridáme 2 lyžice kyslej smotany a nasekané lístky bazalky. Všetko dôkladne zmiešame vidličkou, nakoniec vmiešame píniové oriešky. Plnku rozdelíme na pripravené plátky baklažánu a zvinieme.

Baklažánové závitky podávame potreté kečupom, môžeme ich doplniť kúskom mozzarelly a lístkami bazalky.

 

Grilované cuketové špízy s kuracím mäsom5 skvelých receptov na grilovačku
Čo budeme potrebovať:

  • 4 kuracie prsia
  • 3 cukety
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štipka mletej papriky
  • štipka mletej rasce
  • štipka karí
  • štipka čili
  • štipka mletého zázvoru
  • olivový olej
  • čierne korenie
  • soľ

Postup
Kuracie prsia očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. V miske zmiešame olivový olej so všetkým korením. Pridáme lisovaný cesnak a nakoniec podľa chuti osolíme a okoreníme. Do zmesi naložíme kuracie mäso. Necháme naložené niekoľko hodín.

Cuketu nakrájame pozdĺžne na tenké plátky a ešte na menšie plátky. Cuketu osolíme a necháme vypotiť. Prebytočnú vodu vysajeme papierovými obrúskami. Plátky cukety zvinieme, napicháme spoločne s kuracím mäsom na špajdle a dáme grilovať. Počas grilovania potierame ochuteným olivovým olejom. Grilujeme asi 15 minút.

Fazuľkový snack5 skvelých receptov na grilovačku
Čo budeme potrebovať:

  • 500 g fazuľových strukov
  • 200 g parmskej šunky
  • 2 červené cibule
  • čerstvý rozmarín
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 100 ml extra panenského olivového oleja
  • soľ
  • čierne korenie

Postup:
Fazuľky očistíme a odrežeme im okraje. Na lopárik alebo na grilovaciu tácku k nim pridáme parmskú šunku, plátky červenej cibule a vetvičky rozmarínu. Pridáme aj celé strúčiky cesnaku aj so šupkou, len ich zľahka rozdrvíme nožom.

Pokvapkáme olivovým olejom, dochutíme soľou a čiernym korením. Zmes grilujeme zvoľna dozlatista asi 15 minút. Môžeme ju aj priklopiť, aby sa troška podusila.

Zdroj: TESCO