Zapekaná brokolica

Práve tejto zelenine by ste určite nemali povedať nie, pretože obsahuje priveľa cenných látok.

Už v minulosti vedci dokázali, že konzumácia brokolice je účinná v boji proti mozgovým príhodám a infarktom. Viacerí odborníci nazývajú brokolicu „superjedlom“, ktoré obsahuje látky vhodné ako prevenciu pred rakovinou. Po realizácií výskumov tvrdia vedci z University of Anglia, že si táto nenáročná zelenina dokáže poradiť aj s osteoartritídou, čiže najčastejšie sa vyskytujúcom typom artritídy.

Brokolicu si kupujte alebo pripravujte na konzumáciu len ak je tmavo zelená. V opačnom prípade ak sú jej farby svetlé, je nedozretá.

Vyskúšajte môj obľúbený recept!

Fitness zapekaná brokolica

Budeme potrebovať:
500 g brokolice
5 vajec
300 g bieleho jogurtu
100 g tvrdého syra
2 lyžice otrúb alebo mozeme namiesto otrub pouzit aj cestoviny
soľ a korenie podľa chuti

Príprava:
Najprv si predvaríme brokolicu v osolenej vode. Keď začne voda vrieť, stiahneme plameň a borokolicu necháme variť zopár minút. Brokolica by nemala zmäknúť, pretože sa ešte bude zapekať v rúre. Rovnako môžeme brokolicu namiesto varenia v osolenej vode pripraviť na pare.

V mise zmiešame vajíčka s jogurtom a nastrúhaným syrom. Celú zmes vymiešame a pridáme soľ a korenie podľa chuti.

Následne si pripravíme pekáč alebo zapekaciu misu, v ktorej budeme brokolicu pripravovať. Celé vnútro naolejujeme a posypeme otrubami ( pokial uprednostnujete cestoviny kludne ich mozete nahradit cestovinami). Do pekáča potom naukladáme na menšie hlávky rozdelenú brokolicu. Celé to polejeme pripravenou zmesou z jogurtu, syra a vajec.

Pečieme v predhriatej rúre asi 25 minút na 180 stupňoch.

Autor: Peter Varga