3 tipy na chutnú letnú grilovačku

Grilovačka k letu neodmysliteľne patrí. Stretnutie s priateľmi pod holým nebom pri chutnom jedle je obľúbeným spôsobom ako stráviť víkend alebo príjemný večer. Rovnako ako grilované pochúťky dobre padne aj pivo. Ak ste milovníkom tohto zlatistého moku a rovnako aj grilovania môžete tieto dva symboly pohodového leta spojiť do jedného. Pripravte si chutné recepty na grile s použitím piva a ohúrte svojich priateľov skvelými pochúťkami.

Grilované kura v citrónovej marináde

Suroviny

• Suroviny:

• 1 malé kuriatko 350 g

• 1 lyžička soli

• korenie

Suroviny na marinádu

• nastrúhaná kôra a šťava z 1/2 citróna

• šťava z 1/2 limetky

• šťava z 1/2 pomaranča

• 1 vetvička rozmarínu

• 1 červená feferónka

• 2 strúčiky cesnaku

• 2 lyžice bieleho vínneho octu

• 4 lyžice olivového oleja

• 0,1 l tmavého piva Velkopopovický Kozel Čierny

Príprava marinády

Do misky nalejeme olivový olej, pridáme šťavu z citróna, limetky, pomaranča, biely vínny ocot, nadrobno posekaný rozmarín a cesnak, posekanú červenú feferónku, nastrúhanú kôru z citróna, tmavého Kozla a všetkopremiešame.

Postup

Malé kurča rozkrojíme na chrbte pozdĺž chrbtice z oboch strán tak, aby sme mohli odstrániť chrbticu. Kurča položíme na prsia, narežeme zvnútra prsnú kosť a rozrežeme celú chrupavku. Pozor, opatrne, aby sme neprekrojili prsia. Roztiahneme krídla a zložíme ich tak, aby nám držali v tvare trojuholníka. Kurča položíme prsami nahor. V spodnej časti, hneď vedľa chrupavky, z každej strany prerežeme otvor taký veľký, aby sme doň pripevnili spodnú časť nôh. Tvar kurčaťa teraz pripomína srdiečko.

Takto upravené kurča vložíme do pripravenej marinády, dáme do chladničky a necháme marinovať najlepšie cez noc. Kurča vyberieme z marinády, osolíme, okoreníme čerstvo namletým korením a položíme na pripravený gril najprv z tej strany, kde je koža. Lyžičkou vyberieme z marinády pevné časti a nanesieme ju na mäso. Grilujeme pomaly z každej strany približne 8 minút, respektíve tak dlho,kým nie je kurča mäkké.

TIP: Namiesto celého kuraťa môžete použiť kuracie stehná alebo štvrte.

 

Hamburger

Príprava hamburgera

Na rozpálenom grile zohrejeme v oceľovej panvici olivový olej. Na ňom mierne opražíme nakrájanú šalotku, zalejeme ju pivom a premiešame. Do antikorovej misy dáme mäso, mäkké maslo, opraženú šalotku s pivom, nadrobno posekanú petržlenovú vňať, worcester, soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Všetko dôkladne rukou spracujeme a premiesime tak, aby vznikla kompaktná zmes, ktorú necháme vychladnúť.

Príprava salsy

V miske zmiešame majonézu s paradajkami pokrájanými na menšie kocky a ochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.

Postup

Z mäsovej zmesi vytvarujeme hamburgery a dáme ich na rozpálený gril, ktorý sme predtým zľahka potreli tukom, napr. kožou zo slaniny, a grilujeme na požadovanú podobu z každej strany minimálne 2 až 3 minúty. Pred koncom dopekania mäsa položíme na gril plátky slaniny a ciabattu, ktorú predtým rozkrojíme na dve polovice a z oboch strán opečieme. Ogrilované mäso, slaninu a ciabbatu položíme na tanier vedľa grilu. Spodnú polovicu ciabatty potrieme salsou, na ňu položíme list šalátu, mäso a naň plátok syra, slaninu, cibuľku a papriku nakrájanú na tenké prúžky. Nakoniec priklopíme vrchnú časť ciabatty.

 

Pstruh plnený zeleninou

Suroviny

• 1 celý pstruh cca 300 g

• 3 lyžice svetlého piva Velko popovický Kozel 10%

• 1 vetvička tymianu

• 1 lístok šalvie

• maslo

• soľ

• korenie

• alobal

Suroviny na náplň

• 60 g mrkvy

• 30 g zeleru

• 30 g póru (svetlé časti)

• 30 g zeleru

Postup na plnku

Očistenú mrkvu, zeler a svetlú časť póru nakrájame na rezance. Stopkový zeler najprv oškrabeme škrabkou na zeleninu tak, aby sme ho zbavili hrubých vlákien na povrchu, a následne ho nakrájame na čo najtenšie plátky.

Postup

Čerstvého pstruha zbavíme vnútorností, opláchneme ho a osušíme papierovou servítkou. Rybu zvnútra nasolíme, mierne okoreníme a naplníme pripravenou zeleninou. Vezmeme dostatočne veľký plát alobalu, na ktorom si prehnutím naznačíme polovicu. Na jednu polovicu položíme naplnenú rybu, polejeme ju 3 lyžicami piva, položíme na ňu lístok šalvie, vetvičku tymianu a plátok masla. Druhú polovicu alobalu prehneme cez rybu, okraje preložíme a uzavrieme tak, že ich 2x preložíme v šírke 1 centimetra a vždy stlačíme prstom. Rovnako postupujeme pri zvyšných stranách. Výsledný tvar má vyzerať ako obálka. Takto zabaleného pstruha vložíme na rozpálený gril. Alobal sa po malej chvíli nafúkne a od tohto okamihu je ryba o 13 až 15 minút hotová. Takto pripravenú rybu ihneď podávame na horúcom tanieri a pred hosťom roztrhneme nafúknutú alobalovú obálku, z ktorej sa uvoľní para.