Máte lievance spojené s hromadou tuku a cukru, a ak držíte diétu, z jedálnička ich vyraďujete? O túto obľúbenú pochúťku sa nemusíte úplne pripraviť. Existuje totiž mnoho zdravých a nemenej chutných alternatív.
1) Orechové lievančeky plné chuti a živín
Hneď na úvod máme veľmi jednoduchý recept, ktorý je ideálny do redukčnej diéty. Hoci sú orechy, ako iste viete, pomerne kalorické, sú tiež plné vitamínov, minerálov a bielkovín. A tuk, ktorý v orechoch nájdeme, je tukom pre naše telo a zdravie prospešným.
Pre recept môžete využiť „klasické“ vlašské orechy, alebo trochu zaexperimentovať a staviť napríklad na para orechy alebo na pekanové orechy.
Na 16 orechových lievancov budete potrebovať:
- 250 gramov orechov namletých najemno (na orechovú múku)
- 6 vajec (M alebo L)
- 4 lyžice sladidla (múčkový cukor, javorový sirup alebo napríklad umelé sladidlo podľa vašej preferencie)
- Kokosový olej na vyprážanie
Postup prípravy:
- Ak nemáte kúpenú priamo orechovú múku, orechy nameľte najemno.
- Oddeľte vaječné žĺtky od bielkov a dajte do dvoch samostatných nádob vhodných na šľahanie.
- Žĺtky ručne alebo mixérom vyšľahajte spoločne s cukrom či inou vašou sladkou zložkou.
- Bielky samostatne vyšľahajte do peny (nemusíte úplne, čo najviac to pôjde, skôr tak na 60–80 % maximálneho možného vyšľahania).
- Zmiešajte orechy a žĺtky.
- Opatrne do žĺtkov s orechmi pridávajte sneh a celú hmotu opatrne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili, ale sneh neklesol.
- Panvicu dajte na skôr mierny oheň a nechajte zahriať. Potom na ňu dajte trochu kokosového oleja.
- Lyžicou alebo naberačkou nanášajte cesto na panvicu.
- Pomaly prepekajte lievance. Keď začnú zospodu zlatnúť, otočte a opakujte z druhej strany.
- Ihneď podávajte s jogurtom, kyslou smotanou a ovocím. Na tanieri ešte môžete podľa chuti dosladiť alebo dosypať nahrubo nakrájanými orechmi.
2) Lievance z banánov a proteínu – osvedčená fitness klasika
Doslova za klasiku už možno medzi ľuďmi so zdravým životným štýlom označiť lievance z banánov a proteínu.
Na 16 lievancov budete potrebovať:
- 2 celé vajcia a k tomu ešte navyše 4 bielky
- 2 väčšie banány (alebo 3 menšie)
- 60 gramov proteínu
- Tvaroh, jogurt, lesné ovocie, orechy (podľa chuti) na dozdobenie
Postup:
- V jednej miske vyšľahajte celé vajcia a proteínový prášok, spoločne vyšľahajte. Pridajte dôkladne roztlačený banán a opäť prešľahajte.
- V druhej miske z bielkov vyšľahajte sneh (opäť nemusíte ísť až na maximum možného).
- Bielky opatrne zapracujte do prvej zmesi.
- Na rozpálenú panvicu s trochou tuku nanášajte lyžicou pripravené
- Pečte z oboch strán do zlatistej farby.
- Ihneď servírujte a dozdobte a dochuťte obľúbenými surovinami.
3) Jablčné fit lievance
Jablká sú veľmi sladké, pritom dokážu jedlo zahustiť. Preto sa podobne ako banány na prípravu lievancov skvele hodia.
Na 16 lievancov potrebujete:
- 2 väčšie jablká
- 100 g ovsenej múky
- 2 vajcia
- 4 lyžičky kypriaceho prášku
- Suroviny na dochutenie a dozdobenie
Postup prípravy:
- Jablko zbavte šupky, potrebujeme iba dužinu, a nastrúhajte ho.
- Nastrúhané jablko, ovsenú múku, vajcia a kypriaci prášok spoločne premixujte na hladké
- Pečte dozlatista z oboch strán na rozpálenej panvici potretou kvapkou tuku.
- Ihneď servírujeme a dozdobíme orechmi, jablkami, obľúbeným sirupom a pod. Proste ako má kto rád.
Zdroj obrázku: Didik28 / Shutterstock.com