3 recepty na zdravé a super chutné lievance

Zdroj obrázku: Didik28 / Shutterstock.com

Máte lievance spojené s hromadou tuku a cukru, a ak držíte diétu, z jedálnička ich vyraďujete? O túto obľúbenú pochúťku sa nemusíte úplne pripraviť. Existuje totiž mnoho zdravých a nemenej chutných alternatív.

 

1) Orechové lievančeky plné chuti a živín

Hneď na úvod máme veľmi jednoduchý recept, ktorý je ideálny do redukčnej diéty. Hoci sú orechy, ako iste viete, pomerne kalorické, sú tiež plné vitamínov, minerálov a bielkovín. A tuk, ktorý v orechoch nájdeme, je tukom pre naše telo a zdravie prospešným.

Pre recept môžete využiť „klasické“ vlašské orechy, alebo trochu zaexperimentovať a staviť napríklad na para orechy alebo na pekanové orechy.

Na 16 orechových lievancov budete potrebovať:

  • 250 gramov orechov namletých najemno (na orechovú múku)
  • 6 vajec (M alebo L)
  • 4 lyžice sladidla (múčkový cukor, javorový sirup alebo napríklad umelé sladidlo podľa vašej preferencie)
  • Kokosový olej na vyprážanie

Postup prípravy:

  • Ak nemáte kúpenú priamo orechovú múku, orechy nameľte najemno.
  • Oddeľte vaječné žĺtky od bielkov a dajte do dvoch samostatných nádob vhodných na šľahanie.
  • Žĺtky ručne alebo mixérom vyšľahajte spoločne s cukrom či inou vašou sladkou zložkou.
  • Bielky samostatne vyšľahajte do peny (nemusíte úplne, čo najviac to pôjde, skôr tak na 60–80 % maximálneho možného vyšľahania).
  • Zmiešajte orechy a žĺtky.
  • Opatrne do žĺtkov s orechmi pridávajte sneh a celú hmotu opatrne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie spojili, ale sneh neklesol.
  • Panvicu dajte na skôr mierny oheň a nechajte zahriať. Potom na ňu dajte trochu kokosového oleja.
  • Lyžicou alebo naberačkou nanášajte cesto na panvicu.
  • Pomaly prepekajte lievance. Keď začnú zospodu zlatnúť, otočte a opakujte z druhej strany.
  • Ihneď podávajte s jogurtom, kyslou smotanou a ovocím. Na tanieri ešte môžete podľa chuti dosladiť alebo dosypať nahrubo nakrájanými orechmi.

 

2) Lievance z banánov a proteínu – osvedčená fitness klasika

Doslova za klasiku už možno medzi ľuďmi so zdravým životným štýlom označiť lievance z banánov a proteínu.

Na 16 lievancov budete potrebovať:

  • 2 celé vajcia a k tomu ešte navyše 4 bielky
  • 2 väčšie banány (alebo 3 menšie)
  • 60 gramov proteínu
  • Tvaroh, jogurt, lesné ovocie, orechy (podľa chuti) na dozdobenie

Postup:

  • V jednej miske vyšľahajte celé vajcia a proteínový prášok, spoločne vyšľahajte. Pridajte dôkladne roztlačený banán a opäť prešľahajte.
  • V druhej miske z bielkov vyšľahajte sneh (opäť nemusíte ísť až na maximum možného).
  • Bielky opatrne zapracujte do prvej zmesi.
  • Na rozpálenú panvicu s trochou tuku nanášajte lyžicou pripravené
  • Pečte z oboch strán do zlatistej farby.
  • Ihneď servírujte a dozdobte a dochuťte obľúbenými surovinami.

 

3) Jablčné fit lievance

Jablká sú veľmi sladké, pritom dokážu jedlo zahustiť. Preto sa podobne ako banány na prípravu lievancov skvele hodia.

Na 16 lievancov potrebujete:

  • 2 väčšie jablká
  • 100 g ovsenej múky
  • 2 vajcia
  • 4 lyžičky kypriaceho prášku
  • Suroviny na dochutenie a dozdobenie

Postup prípravy:

  • Jablko zbavte šupky, potrebujeme iba dužinu, a nastrúhajte ho.
  • Nastrúhané jablko, ovsenú múku, vajcia a kypriaci prášok spoločne premixujte na hladké
  • Pečte dozlatista z oboch strán na rozpálenej panvici potretou kvapkou tuku.
  • Ihneď servírujeme a dozdobíme orechmi, jablkami, obľúbeným sirupom a pod. Proste ako má kto rád.

Zdroj obrázku: Didik28 / Shutterstock.com