Gastro

Výnimočné recepty wellness ambasádorky

recepty wellness ambasádorky

Miluje chuť prirodzene produkovaných potravín. Recepty v jej knihe sú zároveň vrcholom dlhoročnej práce a vedomostí o kombinovaní ingrediencií tak, aby vytvorili perfektnú rovnováhu medzi zdravím, výživou a chuťou. Nie nadarmo je heslo Jedlo ako liek jedným zo základných stavebných kameňov filozofie projektu About Life.
Vlaďkine recepty vám zaručene vyčarujú úsmev na tvári a dodajú elán a energiu do života.

Vlaďka Čobrdová je úspešná poradkyňa v oblasti zdravého stravovania. Pýši sa titulom „wellness ambasádor“ pre sieť známych austrálskych supermarketov so zdravou stravou, ktoré fungujú v rámci projektu About Life. Mnohé z receptov, ktoré nájdete v jej knihe Výnimočná kuchárka, sama vymyslela na základe svojich znalostí z oblasti zdravej výživy.
Recepty sú overené časom aj spokojnými zákazníkmi, ktorí si na týchto jedlách pochutnávajú v sieti stravovacích zariadení po celej Austrálii.

 „Použite túto knihu ako inšpiráciu a nebojte sa experimentovať. Ak nebudete mať niektoré ingrediencie k dispozícii, pokojne ich nahraďte príbuznými surovinami. A nemajte strach zaradiť do svojho jedálneho lístka superpotraviny! Mnohé vôbec nie sú také drahé, ako by ste si mysleli, a sú tiež dostupné,“ vyzýva sympatická Vlaďka Čobrdová.

A aké recepty v nej nájdete?
Napríklad liečivý vývar z kostí, mäsovo-guinoové guľôčky, cuketové lazane, halušky z teff múky nielen pre celiatikov, najlepší banánový chlieb či raw mätové rezy. A to je len malá ochutnávka jedál, z ktorých sa vaše chuťové poháriky dostanú do vytrženia a po ktorých vaše telo zaplesá od radosti. Oveľa viac v knihe Výnimočná kuchárka.

Maková torta s višňovým sorbetom a raw kakaovou náplňou

Pochádzam z krajiny, kde sa mak používa ako základná surovina pri pečení a príprave dezertov. Z nostalgie rada pridávam tieto chrumkavé zrniečka do dezertov. Do tohto receptu som použila tiež višne. Makovú tortu pripravujem v čase Vianoc. Višne pritom môžete nahradiť čučoriedkami, malinami alebo nejakým sezónnym ovocím.

Suroviny na 6-8 porcií:
235 g (1 a ½ šálky) maku
250 ml (1 šálka) mandľového mlieka
kokosový olej, na vymazanie formy
150 g masla, nesoleného, zmäknutého
1 ČL vanilkovej pasty
85 g kokosového cukru
5 vajec, oddelené bielky a žĺtky
150 g (1 a ½ šálky) mandľovej múky
1 ČL prášku do pečiva
¼ ČL ružovej himalájskej soli
čerstvé višne alebo ľubovoľné sezónne bobuľové ovocie
jedlé kvety (voliteľné), na servírovanie

 

POMARANČOVO-CITRÓNOVÁ PLNKA

95 g (1/3 šálky) gréckeho jogurtu
šťava z ½ citróna
šťava a kôra z 1 pomaranča
40 g (¼ šálky) maku
2 ČL kokosového cukru
3 ČL práškovej želatíny (z dobytka chovaného na tráve)

 

VIŠŇOVÝ SORBET

2 šálky mrazených višní
50 g (¼ šálky) kokosového cukru
125 ml (½ šálky) kokosovej smotany

 

RAW KAKAOVÁ POLEVA

30 g (¼ šálky) kakaového prášku
125 ml (½ šálky) konzervovaného kokosového mlieka
5 ČL chia semienok
150 g (1 šálka) čerstvých vykôstkovaných višní alebo iného bobuľového ovocia

POSTUP:
Mak namočte na noc do mandľového mlieka. Na druhý deň ho dobre sceďte.

Rúru predhrejte na 180 °C. Dve okrúhle formy na tortu s priemerom 18 cm zľahka vymastite kokosovým olejom a vyložte papierom na pečenie

Maslo, vanilkovú pastu a kokosový cukor vymiešajte pomocou domáceho robota vybaveného šľahačom na hladkú a nadýchanú penu. Potom do nej postupne pridávajte vaječné žĺtky. Tiež zmiešajte mandľovú múčku, prášok do pečiva, soľ a scedený mak.

Bielky dajte do druhej misy a vyšľahajte z nich tuhú penu. Jednu tretinu zapracujte do cesta, potom zapracujte aj zvyšnú penu z bielkov tak, aby sa všetko dobre prepojilo. Malo by vám vzniknúť vláčne cesto, ktoré následne rozdeľte do pripravených foriem a pečte 40 minút alebo dovtedy, kým nevytiahnete zo stredu suchú špajdľu. Tortové korpusy nechajte vychladnúť 5 minút vo formách, potom ich vyklopte na drôtený stojan a nechajte úplne vychladnúť.

Medzitým pripravte plnku. Všetky ingrediencie šľahajte, kým sa dobre neprepoja, potom ich odložte na 15 minút nabok.

Sorbet pripravte tak, že všetky ingrediencie dajte do vysokorýchlostného mixéra a rozmixujte ich, aby sa dobre zmiešali.

Pripravte polevu. Všetky ingrediencie vložte do misky a zmiešajte ich, aby sa dobre prepojili. Zmes dajte chladiť na 10 minút do chladničky, aby stuhla.

Tortu vytvorte tak, že položte jeden korpus na stojan na torty. Natrite ho pomarančovo-citrónovou plnkou a na ňu uložte druhý korpus. Ten pokryte višňovým sorbetom, ozdobte čerstvými višňami, sezónnym ovocím a jedlými kvetmi (ak ich používate).

Nakoniec tortu prelejte polevou. Torta je najchutnejšia v deň výroby, ale vo vzduchotesnej nádobe vydrží v chladničke 2 až 3 dni.

 

RECEPT na dúhovú kurkumovú praženicu

Vždy sa snažím nájsť spôsob, ako začleniť do svojej stravy viac zeleniny, najmä do raňajok. Tento recept mám mimoriadne rada, no rovnako mi chutí aj praženica s tymianom, kučeravým kelom a bazalkou alebo so špenátom, s repou a pažítkou.

Suroviny:
1 mrkva, nahrubo nakrájaná
1 ČL čerstvého zázvoru, nakrájaného
1 ČL mletej kurkumy
4 vajcia
¼ ČL ružovej himalájskej soli
2 ČL kokosového oleja

POSTUP:
Mrkvu, zázvor a kurkumu vložte do mixéra s vysokorýchlostnými otáčkami, do ktorého ste vliali 60 ml (¼ šálky) vody, a rozmixujte.

Do misky rozbite vajcia, pridajte soľ, premiešajte a potom vlejte do mrkvovej zmesi. Dobre rozmixujte.

V panvici zahrejte pri nízkej teplote kokosový olej, pridajte vajcia a za stáleho miešania varte asi 5 – 7 minút alebo dovtedy, kým vajcia nebudú uvarené podľa vašich predstáv. Okamžite podávajte, napríklad aj s Purpurovým semiačkovým chlebom.

Milan Buno, literárny publicista

 

 

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top