Kuchyňa

Sviatočné varenie

pečené údené mäaso

Blíži sa Veľká noc a každá gazdinka už chystá menu na sviatočný stôl. Niečo neopozerané, ale chutné a tradičné. Pomôžeme vám pri rozhodovaní, prinášame recept, ktorý nás v redakcii nadchol. Tak ho skúste a podeľte sa s nami o výsledok!

Pečené údené mäso s dusenou kapustou na víne a žihľavovou knedľou

Potrebujeme
4porcie
500g Sviatočného šnurovacieho stehna Mecom
čerstvo namleté čierne korenie
1 cibuľa

Na kapustu:
polovica hlávky kapusty
200ml zeleninového vývaru
2 cibuleSviatočné šnurované stehno_velka foto
drvená rasca
soľ
150ml bieleho vína
ocot
cukor
masť
hladká múka

Na knedľu:
10 jednodňových rožkov alebo žemlí nakrájaných na kocky
3 vajcia
zväzok čerstvej žihľavy
250ml mlieka
50g masla
50g hrubej múky
soľ
čierne korenie

Postupujeme

Mäso
Mäso umyjeme a ľahko okoreníme, zabalíme do alobalu a pečieme v rúre predhriatej na 160°C približne 45 minút (podľa veľkosti mäsa).

Kapusta
Kapustu nakrájame na kúsky, v hrnci rozpustíme masť a osmažíme na ňom do hneda 2 cibule na drobno pokrájané. Medzitým kapustu sparíme v cedidle vriacej vody, necháme odkvapkať, pridáme k cibuli do hrnce a zalejeme vývarom, pridáme biele víno, drvenú rascu a soľ. Ocot a cukor pridáme podľa chuti a dusíme približne 25 minút, až kapusta zmäkne (ale zároveň zostane i trochu chrumkavá). Keď je kapusta mäkká zaprášime ju hladkou múkou, dobre rozmiešame a necháme chvíľku prevariť. Na záver ešte podľa potreby a chuti dochutíme soľou, octom alebo cukrom.

Žihľavová knedľa
Do misy dáme nakrájané rožky, osolíme ich a mierne okoreníme. Zalejeme mliekom a necháme nasiaknuť. Vajíčka oddelíme na žĺtky a bielky a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky zmiešame s vychladnutým rozpusteným maslom. Žihľavu dôkladne prepláchneme, krátko sparíme vo vriacej vode, potom rýchlo schladíme studenou vodou a necháme okvapkať. Potom listy nasekáme na menšie kúsky. Všetko pridáme do misy k rožkom, prisypeme hrubú múku a vymiešame cesto, z ktorého vytvarujeme tri knedle. Tie zabalíme do potravinovej fólie, ktorú na niekoľkých miestach prepichneme a takto zabalené knedle vložíme do hrnca s vriacou vodou a varíme 25 minút.

Na tanier dáme kapustu, knedle a plátok pečeného mäsa. Posypeme cibuľkou dozlata osmaženou na masti.


Užitočné rady o varení a veľa chutných receptov nájdete na stránke
www.viemecovamchuti.sk.

 

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top