Kuchyňa

Nič nechutí lepšie, ako babičkiné koláče

Jablkový závin

Emócie sú silné a hlboko zapísané v našej pamäti. Možno aj vy máte takú spomienku na babičkin závin. Ja patrím k tým, ktorí ich má veľa. Tak skúste tento recept a možno si spomeniete…

JABLKOVÝ ZÁVIN NAŠICH BABIČIEK
Potrebujeme:
125 g Hery Maslová príchuť
200 g hladkej múky
80 – 100 g polohrubej múky
1 lyžica octu
50 ml veľmi studenej vody
1 vajce

Plnka:
100 g strúhanky
mletá škorica
300 g jabĺk
cukor podľa chuti

Jednoduché cesto sa skladá zo základných surovín a veľmi dobre sa s ním pracuje. Neobsahuje žiadny cukor. Ak ho tam i napriek tomu budete chcieť, pridajte k hladkej múke 4 lyžice práškového cukru.

Heru, vajce, hladkú múku, ocot a vodu zmiešajte dohromady. Pridajte 50 g polohrubej múky a cesto spracujte. Pridávajte polohrubú múku podľa potreby, až kým sa cesto prestane lepiť.

Cesto nechajte hodinu oddychovať v chladničke.

Rozvaľkajte cesto na pomúčenej doske.

Strúhanku opečte nasucho na panvici. Pridajte do nej mletú škoricu. Kto chce, môže pridať i dve lyžice kryštálového cukru. Nechajte strúhanku vychladnúť.

Studenú strúhanku rozprestrite na rozvaľkané cesto. Jablká nastrúhajte nahrubo aj so šupkou. Rozložte na strúhanku. Podľa chuti pridajte nasekané orechy a hrozienka.

Pevne závin zrolujte. Dajte na plech vyložený papierom na pečenie.

Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, 30 minút. Zvýšte teplotu na 190 °C a dopečte dozlatista. To bude trvať ďalších 20 – 30 minút.

Hotový závin nechajte vychladnúť a pocukrujte práškovým cukrom.

Click to comment

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

To Top